Reklama

Reklama

Cesta za svatým Diegem

(festivalový název)
  • Argentina El camino de San Diego (více)

Obsahy(1)

Když v zimě roku 1952 Eva Perónová zápasila v Buenos Aires se smrtí, rozpoutala se vlna nesčetných demonstrací. Davy obyčejných Argentinců se snažily přispět k její záchraně a dostat se do její blízkosti. Stala se pro ně právě takovým nedosažitelným symbolem jako o půl století později legendární fotbalista Diego Armando Maradona. Poté, co byl 17. dubna 2004 hospitalizován v Buenos Aires kvůli srdeční příhodě, zopakoval se stejný fenomén až nábožné adorace. Protagonista Sorinova příběhu, mladý lesní dělník „Tati“ Benítez, věří, že když se mu podaří dostat do blízkosti Maradony a poznat modlu osobně, i jeho život se změní k lepšímu. A tak naivní poutník podniká cestu ze zapadlého městečka na severu Argentiny napříč pampou, aby svému idolu osobně předal kuriózní dar... (MFF Karlovy Vary 2007) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

wata 

všechny recenze uživatele

El camino de San Diego je v kontexte dvoch predchádzajúcich celovečerných filmov Carlosa Sorina očakávateľný film. Stále ten istý kúzelný súzvuk kamery a hudobnej zložky ako v Histirias minimas či v El perro. Jeho postavy sú ako vždy magicky naivné, čo v prípade Sorina, na rozdiel od filmov iných režisérov (Mungiu, Dardenovci), vôbec neprekáža. Ba práve naopak. Nejaká zvláštna nevysvetliteľná sila ma pripúta k obrazovke. Možno to znie ako klišé, ale Sorin naozaj vie, že v jednoduchosti je krása, a preto ňou svoje filmy naplní až po okraj. Na druhej strane treba poznamenať, že u málokoho vidieť jednoduchosť tak prepracovanú. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Příjemná a oddychová road-movie komedie z Argentiny. Ukazuje fascinaci tamějších lidí nad Diegem Maraddonou, jejich fotbalovou modlou a to co pro něj jsou schopni udělat. Hlavní postava Tati Benítez je orpavdový fanoušek a vydává se na cestou za svým idolem, která pobaví a pohladí na duši, i když vás fotbal zravna nebere. Lidské. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Námětem poněkud ulítlá záležitost o nezaměstnaném a naivním chlapíkovi, který se z lesů vydá napříč Argentinou předat nemocnému Diegu Maradonovi kořen, který ho v jistém úhlu možná vzdáleně připomíná... A možná také ne. Začíná to jako pseudodokument a postupně se to mění v příjemnou road-movie s nadhledem o hledání a poskytování naděje. ()

pierre9 

všechny recenze uživatele

Keby bol tento film aspoň z polovice taký božský ako Diego, bolo by všetko v poriadku. Je to však len akýsi nepodarený pokus o road movie točiaci sa podľa schémy: cestujem do Bueons Aires, vezmete ma? - co tam ideš? - za Maradonom - a čo to tam máš? - jeho sochu - ukážeš? - jasné - wow! Tých ani nie 100 min. mi prišlo najmenej ako dve a pol hodiny, navyše bez nápadu. (Artfilm Fest 2010) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V Európe síce vieme, čo znamená Maradona v Argentíne, ale skutočne to chápať asi nebudeme nikdy. Priblížiť nám tento pocit však môžu filmy typu Cesta za svätým Diegom. A to aj napriek amatérskym hereckým výkonom, inscenačnosti masových scén a zrejme bojovým podmienkam na pľaci. Ono to bude zrejme najmä o tom, že ak v živote toho materiálneho veľa nemáte, tak sa ľahšie upnete na niečo, no, povedzme že božské...hovoríme predsa len o Diegovi :). Ale to šťastie z obyčajného života v očiach chudobných ľudí a úprimný psí pohľad hlavného hrdinu, to na uliciach v BA veru nevidím nikdy. Slávna desiatka môže byť hospitalizovaná aj stokrát a na pokraji smrti, ale veď videli sme Armanda v júni v Rusku a blbnúť bude určiťe aj o štyri aj osem rokov na iných štadiónoch MS. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (1)

  • Ceny: MFF San Sebastián 2006: Zvláštní cena poroty; MFF Havana 2006: Druhá cena - Grand Coral. [LFŠ 2010] (Krouťák)

Reklama

Reklama