Reklama

Reklama

Jiří Trnka

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Československo, 1967, 10 min

Režie:

Jiří Lehovec

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jiří Trnka

Obsahy(1)

Sugestivní dokument zachycuje výtvarníka a tvůrce loutkových filmů Jiřího Trnku při práci na pohádkovém dioramatu Dítě a svět, které bylo určeno pro EXPO 67 v Montrealu a v němž byly použity repliky nejznámějších loutek z Trnkových filmů. (Letní filmová škola)

Recenze (4)

vypravěč 

všechny recenze uživatele

"Kdo porazil tu lípu, není známo. / Kdo ji zasadil, to neprv ne. / Ví se jen, že špalík úhledného božího dřeva / ocitl se jednoho čistého, slunného dne / (možná však, kdo ví, že tehdy pršelo, / ale tomu nevěřím) / v moudrých rukách mladého, cílevědomého chlapce, / který díky fantazii, zručnosti, trpělivosti / a řezbářskému náčiní stvořil loutku. / Proč to říkám? / Tu loutku jsem totiž, mnoho let po jejím stvoření, / uviděl na stránce časopisu / a to bylo moje první setkání s Jiřím Trnkou." A tak nějak podobně jako u Jiřího Suchého, jenž se z toho vyznal básní, to začalo i u mě... ()

topi 

všechny recenze uživatele

Krátký dokument, který zachycuje mistra přímo při práci a jak vidno, byl Jiří Trnka opravdu vášnivým kuřákem, snad v každém záběru je s cigaretou...už jsem to viděl i v jiném dokumentu o tomto géniovi loutkových filmů. Po celou dobu snímek podbarvil vynikající hudbou neméně geniální brněnský skladatel Jan Novák. ()

Reklama

Reklama