Reklama

Reklama

Berkat a Maršo - štěstí a svoboda

  • USA Berkat and Marsho: Happiness and Freedom

VOD (1)

Obsahy(1)

Čečensko vzdálené i blízké: dětská taneční skupina Maršo byla založena v uprchlickém táboře na čečensko-ingušské hranici. Soubor objevila novinářka Petra Procházková a společně s českým ženským sdružením Berkat zařídili skupině turné po Čechách.

Dětská taneční skupina Maršo vznikla v uprchlickém stanovém táboře Sputnik, na čečensko-ingušské hranici. Po dobu pěti let zde žilo více než devět tisíc čečenských uprchlíků. Jako reakci na masakry civilního obyvatelstva ruskou armádou v Čečně vzniklo v Česku sdružení Berkat, které od té doby soustavně pomáhá jejím civilním obětem, především ženám. Berkatu se v roce 2003 podařilo uspořádat turné souboru Maršo v Čechách. Cílem bylo přinést dětem jiné než hrůzyplné zážitky války a upozornit Čechy na zoufalou situaci v zemi postižené mediální blokádou. V dokumentu se střídají výpovědi o válce, o smyslu pomoci druhým s diskusí o tom, jak probudit Čechy z pasivity a ze soustředění na sebe sama. V roce 2006 se Berkat rozhodl děti z Marša pozvat znovu. Tábor Sputnik byl mezitím rozpuštěn a děti bylo třeba hledat po celé Čečně. V jejich životě se mnohé změnilo. Změnily se i ony samy a nakonec bylo jiné i jejich přijetí v Česku. Už to nebyly ubohé malé děti z války vděčné za plyšové medvídky. Najednou tu stáli nároční mladí lidé s nejistou budoucností a s puncem malých teroristů. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Skupina čečenských fanatiků vyvolala válku jejím výsledkem bylo úplné zničení města Groznyj. Takového neziskovky jsou potřeba, vyvažují moc státních orgánů. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Hodně silně jsem si uvědomil, jaké to je žít ve svobodě a je dobré si to občas připomenout třeba aspoň takovým dokumentem. Škoda, že vetšinou jsme hluší a slepí, ohlušeni a oslepeni právě tou svobodou, kterou jinde nemají a tolik po ní touží. Velmi dobrý dokument, který snad aspoň trochu někomu otevře oči. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Niekto si možno až po zhliadnutí takýchto dokumentov uvedomí cenu slobody .To čo mnohí máme za samozrejmosť je pre nich zatiaľ nepredstaviteľné. Aj keď sa práve nebojuje, sú na vojnu pripravený a spamätávajú sa z tej poslednej. Míny sú po lesoch dodnes. Je obdivuhodné, že tak malý národ dokázal Rusku tak dlho vzdorovať. Ich kultúra, ale hlavne hudba a tanec majú niečo doseba.80%. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama