Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kdysi populární pestrobarevná krychle se do názvu televizní hry nedostala náhodou. V příběhu ji sice zahlédneme jen v roli ozdobného přívěsku ke klíčům, tvůrce však zřejmě zaujala spíš jako symbol hlavolamu, jehož každou jednotlivost je nutno přísně logicky umístit tam, kam patří, stejně jako fakta v detektivce... Začátek příběhu se odehrává na letišti a v mezinárodním rychlíku, kterým cestuje německý občan Otto Lang (J. Tomsa). Průvodčí (O. Pavelka) a jeho přítelkyně (V. Freimanová) řeší problém společného bydlení a zdá se, že průvodčí přišel k velkým penězům. Večer proběhne v blízké hospodě rvačka dvou mladíků. Druhého dne se poblíž trati najde mrtvola jednoho z nich. Vyšetřovatelé (R. Brzobohatý a K. Hlušička) však v lese narazí na další mrtvolu, tentokrát jde o neznámého muže. Snaží se vypátrat jeho totožnost a vztah mezi mrtvými. Začnou vyslýchat lidi, kteří měli tu noc v rychlíku službu. Narazí i na několik hotelových podvodníků. Pak se objeví další stopa – heroin nalezený u jiného německého občana. S každým novým faktem se pátrání zdá obtížnější… (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Winster 

všechny recenze uživatele

Kdyby raději pulka policistů vyšetřovala proč je k tomu tak agresivní hudba :D Herecky velmi dobře obsazeno a podle hudby máte pocit, že vás někdo sleduje a před barákem praští do hlavy, nebo Vás přepadne ve vlaku. ,,Je tady trošku bordel, no právě! Kvůli tomu jsme tady :D :D .. Trošku nechápu tolik policajtů, to vyšetřuje víc lidí, než ve 4 jinejch detektivkách dohromady. Novej hraje zase správného padoucha, který i když ho drží 5 policajtu pořád vládne po baráku. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý kriminální film, v němž se vyšetřuje vražda bohatého Němce vyhozeného z vlaku. Během pohřbívání Germána s kufrem obsahujícím údajně milion marek pod železničním náspem byl pachatel vyrušen náhodným opilým kolemjdoucím, a i ten byl odstraněn. Vyšetřováním záhadné dvojnásobné vraždy byli pověřeni kapitán Škvára (K. Hlušička) a kapitán Vízek (R. Brzobohatý), kteří systematickými výslechy nakonec dospěli k usvědčení vraha a jeho komplice. Velmi důležitou výpověď poskytla paní Machková, dáma lehkých způsobů (E. Hudečková), jejíž připravené nepravdivé svědectví bylo odhaleno díky přívěsku na klíčích ve tvaru Rubikovy kostky, jež se navzdory jejímu tvrzení nevešla do poštovní schránky. V rolích mužů na špatné straně zákona se objevil P. Nový a elegantní hotelový recepční J. Přeučil, jenž svého komplice v závěru shodil do výtahové šachty. K úspěšnému splnění vražedného plánu napomáhal za jistý finanční obnos i zaměstnanec československých drah O. Pavelka, jenž svým činem ohrozil život své partnerky V. Freimanové. Nemohu se ubránit dojmu, že pachatelé a zejména drsňák P. Nový se v závěru chovali dosti diletantsky, neboť se těsně před dopadením pokoušel v dramatické scéně zbytečně umlčet Pavelkovu milou, která o totožnosti vrahů neměla ponětí. Na začátku filmu se v malé roli vesnického rváče objevil i Sagič, jenž byl omylem považován za podezřelého z vraždy onoho náhodného svědka odklízení oběti, neboť s ním měl spory. Ačkoli jsem u pana režiséra J. Svobody zvyklý na vyšší standard, domnívám se, že můžeme toto jeho dílo s klidem zařadit mezi nesčetné průměrné televizní krimifilmy, které se točily v 80. letech. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Trochu mi přijde, že si tvůrci chtěli hrát na inteligentní složitou detektivku, jako jsou jejich západní příklady, ale zůstalo zase u malé české kriminálky. Nalezneme sice náznak napětí, přimíchána je i kapka akce a postav je zde více než na Orloji, ale celé to vyznívá poněkud křečovitě, strnule, ukecaně a nezáživně. Detektivové či esenbáci, nebo jak tu směs vyšetřovatelů nazvat, jsou nesourodá skupina, padouši se zase zjevují a mizí, prostě celé to skřípe a přijde mi natahované, přestože je to televizní a ne celovečerní film. Nejzajímavější je obsazení, kterému dominuje charismatický Radoslav Brzobohatý, na ostatní role ale neměli autoři filmu takové štěstí a mrzí mě, že zapadli v maličkých rolích herci jako Jiří Zahajský či Svatopluk Skopal, na úkor Hlušičky, Pohana či Kuby. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobře napsaná detektiva a je velice škoda že právě pro televizi. Filmové zpracování s větším rozpočtem by tomu slušelo daleko více. Takhle napínavé části a pokusy o akci padají do ztracena a některé situace vypadají spíše komicky. Radoslav Brzobohatý jako kapitán Vízek tradičně ve skvělé kondici. Nelze však opomenout ani Karla Hlušičku v roli kapitána Škváry, který tu sice vynikl dobře, ale v tomto Tv zpracování nějak celkově nevyužitě. Přesto se na to dobře dívá a to i přes tu protivnou televisnost. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Tohle pochopitelně nejsou stejný 4 hvězdy jako pro nějakej plnotučnej biják. Chci jimi vyjádřit jen to, že mi to celkově přišlo nadprůměrný- spletitost toho případu, herecké obsazení i výkony, líbily se mi kvalitativní rozdíly mezi policisty, logické úvahy kapitána v podání pana Brzobohatého… Líbily se mi motivy desperátů, třeba paní lehčích mravů ztělesněná Evou Hudečkovou chtěla stůj co stůj na západ a byla pro to ochotna udělat cokoliv- tohle byl v roce 1984 poměrně odvážný počin, ukázat někoho takového. Totální finále se trochu zvrhlo, bylo to už moc jako na divadle, ale v té chvíli už jsem měl o svém hodnocení jasnou představu a nenechal jsem se tím zviklat. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama