Reklama

Reklama

Opus pro Smrtihlava

  • Československo Potomci a předkové - Opus pro Smrtihlava (neoficiální název)
všechny plakáty
Československo, 1984, 99 min

Kamera:

Josef Pešek

Hrají:

Richard Honzovič (vypravěč), Luděk Munzar (vypravěč), Emil Hácha (a.z.)
(další profese)

V cyklu dokumentárních filmů Potomci a předkové vznikl střihový portrét zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Věnuje se všedním protektorátním dnům, zabývá se domácím i zahraničním odbojem, který nachystal atentát, samozřejmě zdůrazňuje vůdčí roli komunistů, jejíž opomenutí se nutně vymstí. (oficiální text distributora)

Recenze (20)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Bez komentáře, známá i málo známá znepokojující fakta a události, která děsí i po více jak šedesáti letech. Když opomenu a přehlédnu, pár jistých nesrovnalostí, trochu lepší chronologickou schématičnost a samozřejmě i jistou dobovou poplatnost, tak zcela určitě jde o velmi zdařilý dokument hodný shlédnutí. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv je dokument OPUS plně poplatný době svého vzniku, nestírá to jeho viditelné klady. Paradoxně jsou dány z větší části právě okolností, konstatovanou v předchozí větě. Autoři dokumentu mají jasno o Heydrichově a vůbec o nacistické zločinnosti. Klišé o domnělé hegemonii komunistického odboje, jehož váha je značně nadhodnocena, je prolomeno převážně věcným pohledem na Edvarda Beneše - tím dokument převyšuje značnou část i polistopadové produkce - ,přiznáním významného příspěvku PVVZ i vzniku prvního zárodku domácího integrujícího orgánu domácího odboje (Ústřední národní revoluční výbor) a důrazným připomenutím evropského rozměru tohoto rezistentního aktu (ideologické zábrany režimu v té době postupně začaly odtávat a prosazovaly se vyváženější, podstatně více o fakta opřené pohledy). Neadekvátní německá reakce svět rozhořčila natolik, že vznikl prostor pro poválečný transfer rozhodující většiny německočeského obyvatelstva z českého území. Další předností dokumentu je postižení protektorátního všedního dne a důkladně věcné vylíčení předcházejícího Heydrichova života. Interpretace dobového aktu, která nepomíjí ani jeho odvrácenou tvář spolu s plným postižením obav domácího odboje, zůstává i po letech nadčasovým poselstvím OPUSu. I dnes by se - pomineme-li vady, zmíněné v úvodu komentáře - jednalo o dílo nadprůměrné, zralé a divácky vemi zajímavé. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V roce 1984 možná z těch lepších dokumentů, přesto se tam tvůrci nevyhnuli tendenčním zvyklostem své doby... Dokument se snaží být objektivní a tak sice uznává atentát na Heydricha jako nutný a povedený akt, na stranu druhou výsadky z Anglie napadá za špatnou koordinovanost a neposlouchání místních buněk KSČ odboje... Arcilotrem je Beneš a prchlá vláda v Londýně zatímco u nás v Protentokrátu to měli komunističtí odbojáři těžké. Samozřejmě tam lecos padlo o Lidicích, Ležácích i závěrečném statečném nerovném souboji v kryptě kostela... Já hlavně kvílel když autoři dokumentu napadli nepřesné shozy výsadků... jsem si naprosto jist, že Sovětské paravýsadky byly v noci vysazovány na metr přesně... Tohle dokument, který možná doplní zájemci o historii nějakou tu menší informaci, pokud se však o toto období zajímáte spíše se párkrát ošklíbnete tendenčnímu podání... * * * ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

O Heydrichovi se dozvíte hodně, bohužel komouši se nazpřeli, takže místy je tendenčnost evidentní, no není to v poměru ke korektním informacem zas až tak hrozné, takže kdo si chce prolítnout život Heydricha, s chutí do toho. 75% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nijak překvapující pohled na Heydricha, který obecně mapuje jeho život a působení a pochopitelně se zaměřuje na okolnosti atentátu. Co zaujme v negativním smyslu je tradiční poplatnost době, takže je tu pochopitelně kladen důraz na výraznou činost komunistického odboje. Ale není to tak hrozné. Naopak pozitivně vidím vykreslení pragmatika Beneše a také to, že tvůrci se nesnaží dehonestovat západní odboj. 70% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Obvyklá lehce nudná směs faktů, komentářů, vybledlých fotografií a většinou nic neříkajících filmových záběrů se po příjezdu Heydricha do Prahy chvílemi transformovala v politickou agitku. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze se jedna o velmi kvalitni dokument o risskem protektorovi. Zaujmou i jeho informace z detsvi. Libi se mi i jak je film namluven. Lidi, co opet upozornuji na prehnanou poplatnost dobe, ve ktere byl natocen neberu v potaz. Vice takovych dokumentu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Jediné co lze tomuto dokumentu vyčítat, je jeho občasné pohrávání s fakty. Tím myslím vyzdvihování komunistického odboje a mlčení kolem jeho problematických akcí-třeba o nečinnosti v prvních dvou letech války, apod.. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Slušně koncipovaný dokument mapující život a zrůdnou činnost Heydricha, atentát na něj, hrdinský odboj a následné represe. Záběry postrádají punc unikátnosti, ale i tak se jedná o působivý dokument, s několika zajímavými skutečnostmi (Canarisův vztah k atentátu) a lehkou poplatností době. ()

LudeCZek 

všechny recenze uživatele

Dobré, vlastně dost dobré! Podrobně popisující dokument o Heydrichovi, který je natočen velmi zajímavě. Spousta málo známých faktů a dobrých záběrů ve 100 minutách překvapuje datem svého vzniku. Jistě, je to poplatné době, komunistický odboj, exilová vláda,kolaborantská domácí vláda, západ, SSSR, ale při braní ohledů na toto pohrávání s fakty a hraní se slovy vychází skvělý dokument natočený v Československu. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Dokument zajímavý spíše dobou svého vzniku - jako názorná ukázka toho, jak vypadala dokumentární tvorba za minulého režimu..záměrné překrucování či vynechávání určitých událostí a zdůrazňování jiných (podávané nejednou za pomocí komunistické terminologie hemžící se představiteli monopolního kapitálu, reakcionisty či buržoazií) je více než očividné. ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Nuda, kdo se hlouběji zajímá o okolnosti atentátu, nepřineslo mu to nic .Navíc tam byla spousta nepřesností, o glorifikaci komoušského odboje nemluvě. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Docela to ušlo. Faktograficky dobré, filmové záběry vynikající, jen se divím, že ti komunisti to vlastně nevzali celé do rukou sami. Tyto partie dokumentu jsou opravdu k pozvracení. ()

wocicko 

všechny recenze uživatele

Dramatický komentář a názvy jednotlivých kapitol by se daly svést na dobu vzniku a má to svůj půvab. Co je ovšem neomluvitelné je chabá informativní hodnota dokumentu: jen notoricky známé fotografie, videí ještě méně, zveličování komunistického odboje, což vede ke zkreslování informací a konečně vyloženě chybné informace - datace a tak. A co se týče osobních informací o "Smrtihlavovi", daly se vybrat mnohem zajímavější... ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Pamatuju si jen matně, viděl jsem koncem osmdesátých let a dodnes mám před očima záběr na Gabčíkovu hlavu naloženou v lihu někde v nacistickém ústavu. Kam až ty Němci tehdá klesli.... ()

S120 

všechny recenze uživatele

V podstatě klasický dokument o Reinhardu Haydrichovi, který ničím nepřekvapí, ani nepřinese nic nového. Občas si pozornější divák všimne neodpovídajících záběrů (například mnohé z těch z útoku na Polsko jsou z daleko pozdější doby), ale celkově dokument není udělán až tak špatně, takže za podívání určitě stojí. ()

Reklama

Reklama