Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 3

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (74)

Trailer 3

Recenze (3 239)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Vizuální orgie - a je na co koukat! Ale to bylo vlastně i u Pána prstenů. Hobit je ale jiný, takový pozvolnější, či jak to říci. Každopádně jsem těch skoro 3 hodin v kině nelitoval, i když je pravdou, že člověk se tak nějak hůře ztotožňuje s některou z hlavních postav. Btw. To se mi stalo snad poprvé po 15 letech, že jsem byl v kině hned další den po české premiéře... ;-) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Výpravou skvostné, prostředím sympatické, myšlenkou chytlavé a především efekty ohromné... Přesto o mílový krok za Pánem prstenů. Možná, kdyby Hobita nebylo s čím srovnávat - možná, kdyby Jackson ke srovnávání cíleně nevybízel, nebyly by dojmy negativně ovlivněny nadpozemskými očekáváními. 1) Postavy Hobití neočekávané cesty se zkrátka nechytají na charismatičnost a vůdcovství Aragorna s Boromirem, elegancí na Legolase ani vtipností na Gimliho. Máme sice schopného Bilba a sázku na jistotu v podobě Gandalfa, ovšem za nimi je už jen lehce nadprůměrný Thorin se zbytkem party anonymních tváří. 2) Motivace postav, potažmo celé poslání neočekávané cesty není moc dobře objasněno (hnáno). Epičnost, osudovost a tíha cesty do Mordoru je někde úplně jinde. 3) Film působí více jako kompilace akčních (nicméně velice zábavných) epizod, jako mozaika poslepovaná sekunďákem, než jako soudržné a velkolepé naplnění jednoho sdíleného osudu... Přes to všechno paradoxně nejsem zklamán, zázrak se nekonal, avšak chvalitebný kinozážitek ano. 7/10 ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $180miliónovTržby USA $303,003,568Tržby Celosvetovo $1,021,103,568Tržby za predaj Blu-ray v USA $85,951,611 //počet predaných kusov 3,448,217Tržby za predaj DVD v USA $41,883,457 //počet predaných kusov 3,272,303║ __Tržby za predaj Blu-ray The Hobbit: The Motion Picture Trilogy v USA $7,175,305 //počet predaných kusov 143,651║ nuž čo z toho keď obraz je kryštálovo čistý, keď schématicky ide len o recyklát Spoločenstva prsteňa, k tomu vôbec neprospieva 48fps, lebo asi polovica scénok s filmu vám príde ako keby ste si ich pretáčali v zrýchlenom móde, ďalej postavy vôbec nestrhnú, asi najviac na moje prekvapenie zaujme Glum, plus je o niečo viac prepracovaný a jeho výstupy stoja fakt za to, Jackson mal asi dosť voľnú ruku pri filmovaní a niektoré masky dosť prehnal v rámci nechutnosti, ozrutný jaskynní troll s podbradovým lalokom je fakt otras, ďalej občas sa zas zabudol pri niektorých scénkach, kde ide krkolomne o život hlavným hrdinom, keď naokolo padajú skaly, či drevenné mosty do pripatasti, stromy, ... a naši hrdinovia s úsmev s týchto katastrof vychádzajú, z ustráchaného Bilba sa v žmiku sekundy stáva nebojácny bojovník, ktorý si hravo dokáže poradiť s nestvúrami, keď zbytok skúsenejšej skupiny zlyháva, vtípkovanie o golfe či otvárači listov príde dosť mimo, hudobné motívy len overené, tie čo boli v klasickej trilógii, aspoň že WETA svojou grafikou ponúka veľkolepé scény, osobne mi to príde ako zbytočný film, __z 2D verzie som v kine videl asi 30minút len tak na overenie a môžem povedať že je to pozerateľnejšie než 3D verzia so 48obrázkami za sekundu aj keď tam nie je až taký pekný kryštalický obraz ale aj tak chuť na opätovné pozretie celého filmu budem hľadať len ťažko /videl v kine 3D verziu: 40%/ ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro / Based on The Hobbit by J.R.R Tolkien | Hudba: Howard Shore | Produkcia: Carolynne Cunningham, Zane Weiner, Fran Walsh, Peter Jackson | Distribúcia: Warner Bros. | Štúdio: New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer, WigNut Films | Rozpočet: 270 miliónov $ | Tržby: 980,734,992 $ || Začiatok bol taký nadupaný a vizuálne úchvatný, že som mal pocit, že to vlastne kôli predlohe a faktu, že to bude na tri diely, nebude možné prekonať počas celej stopáži. A bolo to tak. Intro z Erebor dosahuje výšin kinematografickej dokonalosti, a svojou epickosťou súťaží s úvodnými scénami všetkých LotR. Naopak všetko ostatné je len krásnou prechádzkou v Stredozemi, miest doposial nevidených i dobre známych - hlavne Roklinky. Jediné, čo mi vadilo, boli do nebies preexponované bitky čo len i s malou skupinkou účastníkov. Inak to bola ale radosť najsilnejšieho zrna - možnosť návratu do tohoto sveta - aj napriek faktu, že väčšina účinkujúcich musela byť digitálne upravená kôli plynnutiu času :) CGIčka je tu samozrejme omnoho viac, než v LotR, doba pokročila, kasička sa naplnila, takže Jackson sa mohol hrať jak na pieskovisku, ako v jeho KingKongovi, možno aj trochu na úkor čistej kostímovej a kulisárnej skutočnosti. Hudba využíva príslušné motívi z predošlej trilógie, jedinou výraznou novinkou je motív trpaslíkov Misty Mountains, ktorý je ale výborným skladateľským kúskom. Ako úvodný diel trilógie to bolo viac než dobré (avšak trochu i na môj vkus dlhé), a verím tomu, že správnemu tempu dejového napredovania a spádu sa dočkáme už v druhej pólke The Desolation of Smaug, a hlavne, v There and Back Again. Teraz už len vyčkať nebude ľahké... :) Ps: Potrebujem to vidieť ešte raz... | Videno v CinemaCity Praha, 3D, 13.12.2012 0.01h | Napodruhé sa moje dojmy potvrdili, ale remeselná dokonalosť Nečakanej cesty ma pohltila viac, než poprvý krát, na pólnočnej premiére. Jacksonov zmysel pre detail a záber je neuveriteľný. | Videno v Ster Century Cinemas Košice, 25.12.2012 | ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Všiml jsem si, že Peter Jackson opakoval tu stejnou chybu. Ukázal Středozemi tak dokonale, že přitom neukázal nic. A opět jsem měl stejný pocit jako u Společenstva prstenu, že nemít v hlavě tu knihu, nechápal bych přesně všechny souvislosti a vůbec netušil odkud, kdo a kam jde. Z filmu bych jakžtakž pochopil leda to proč. Jackson divákovi jen tak rychle zamává mapou před očima a dál si bez skrupulí vypráví ten svůj příběh o Dol-Gulduru, o kterém normální divák nemá ani žďabec šajnu. Při čtení jsem zíral do mapy skoro furt. Tady bych byl ztracen. Domnívám se tedy, že opět ti, kteří to nečetli, valili bulvy na triky a smáli se hláškám, ale nějaký hlubší zážitek si z kina neodnesli. Když jsem šel tenkrát z premiéry LOTR: FOTR, tak jsem v davu zaslech, jak se po tom všem nějaká slečna zeptala skupinky juvenilů: "A kdo vlastně byli ti skřítkové?" Ouuu. Film Hobit je přesně podle očekávaní. A možná je to právě škoda. Nabízí totiž úplně jinou Středozemi, ale napasovanou do tamté. Teď bych chtěl být v té dimenzi, kde Hobita natočil Del Toro. Jeho jiná vize by pro tuto svízelnou problematiku byla rozhodně řešením. I bez McKellena nebo Cate Blanchet. Opravdu. Jackson jakoby jen dbal na návaznost na LOTRa (a přitom mnohdy vůbec, viz třeba nalezení prstenu Bilbem). A tím se to celé zabíjí. Ale! Ale pak je tu pořád ještě ta nádherná vize Tolkienova světa s celou tou kýčovitou parádou plus něco navíc (Čáryfuk - eh, teda pardon - Radagast Hnědý, Galadriel, Frodo), krásná, i když místy příliš pompézní, hudba, humor a napětí, které prostě za to stojí. Rozhodně se ale vyplatí jít do kina na 2D a původní znění. 3D s dabingem může přivodit horečku a popkornozvrat jako se to stalo mně. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (142)

  • Při hodování trpaslíků se Gandalf (Ian McKellen) praští o lustr v Bilbově (Martin Freeman) noře. Je to odkaz na Pána prstenů: Společenstvo Prstenu (2001), kde se mu stane to samé. Jeden z trpaslíků mu také nabízí čaj a Gandalf odmítne s tím že by si dal víno - ve Společenstvu Prstenu Bilbo (Ian Holm) nabízí Gandalfovi "čaj nebo něco ostřejšího", ovšem čaroděj se spokojí s čajem. (McFee)
  • Meč Žihadlo by měl zmodrat vždy, když jsou nablízku skřeti. Je však možné si všimnout, že v něktěrých scénách to neplatí. Například ve scéně, kdy trpaslíci prchají před jezdci na vrcích. (tb_23)
  • Uvažovalo se také, že se bude točit i v Mackenzie Country a kolem vodních ploch na úpatí Mount Cook. (ricky4)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Amazon kupuje MGM

Amazon kupuje MGM

26.05.2021

Slavný James Bond zdá se našel nový domov. Společnost Amazon totiž čerstvě uzavřela dohodu se studiem MGM a celé si jej tak pořídila za 8,45 miliard dolarů. Rázem se tak knihovna streamovací služby… (více)

Reklama

Reklama