Reklama

Reklama

Hobit: Neočekávaná cesta

  • USA The Hobbit: An Unexpected Journey (více)
Trailer 1

Film sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. Ačkoliv cíl jejich výpravy - Osamělá hora, leží na Východě, musí projít nejdříve jeskynním systémem, kde Bilbo potká někoho, kdo mu navždy změní život…Gluma. Skromný Bilbo Pytlík pak sám s Glumem na břehu podzemního jezera objeví nejen hloubku lstivosti a odvahy, která překvapí i jeho samotného, ale také získá do svého vlastnictví Glumův prsten „miláška“, který má nečekané a užitečné možnosti... Jednoduchý zlatý prsten je spojen s osudem celé Středozemě takovým způsobem, jaký Bilbo nemůže zatím ani tušit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (74)

Trailer 1

Recenze (3 241)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Návrat do Středozemě po tolika letech je fajn, ty tři hodiny jsou v dokonalém WETA světě uchvacující pořád, jak v momentech infantilního blbnutí (knížka sama o sobě je pohádkou), tak i ultimátních samoúčelností (bitva hromových mužů ze skal), přesto mám pocit, že je to všechno tak nějak… vyprázdněné. Hlavně proto, že tam absentuje jakýkoliv imaginativní moment osobitého tvůrce a jediným životným momentem celého filmu se tak stane akorát hádankářská hra s Glumem. Nakonec je mi vlastně zpětně líto, že to nerežíroval Guillemo del Toro, PJ má tenhle svět totiž rád možná až příliš. Líbilo se mi to, a přitom nemám jediný důvod to ještě někdy vidět znovu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Celosvětově divácky úspěšný film. Trošku pomalejší příběh, než byl Pán prstenů. Zas o kousek lepší triky, je-li to vůbec možné, např. ti Hromoví Obři byli geniální. Hezký trpasličí chorál, který by sám o sobě mohl přitáhnout lidi do kina. - Daleko v chladu Mlžných hor / V kobkách hlubokých a starých jeskyních / Hučení borovic vysokých / Skučení větru po nocích / Oheň rudě žhnul plameny divokými / Stromy plály jako pochodně. // A ryzí Jacksonova filmařina, která sice už nepřekvapí, ale rozhodně potěší. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FH80wPs22CA ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po devíti letech nasadila Prsten, vyrazila do Středozemě a místy měla husí kůži. O velké zklamání určitě nejde a vlastně musím obdivně konstatovat, že sto stránek knihy roztáhl PJ skoro na tři hodiny bez výrazně slabších scén. Žádná trapná podívaná s "family friendly" humorem, kterým mě trochu vyděsily trailery. Zarazil však místy nepřehledný střih – a to od Olssena, který stříhal Lotr trilogii. Zato kameraman Lesnie opět nabídl epické průlety krajinou i emotivní záběry (polodetaily, detaily)./// To oka Šmaka snad hoši z WG doladí, neb bylo CGI až hrůza včetně některých záběrů na orly. Jinak k efektům nemám větší námitky, jen 3D nebylo extra obohacující - sem tam prosvištěl zajíc, přilétla šiška, takže v tomto aspektu byl efekt dost nevyužitý... Celková plastičnost scén rozhodně kvalitní byla, což však bylo vykoupeni ztmavením už i tak tmavého filmu kvůli brýlím./// Top scény: flashbacky (pád Ereboru, Azog) skřeti na vrrcích a hádanky ve tmě. Geniální Serkis jako vyčuraný Glum a nezkušený Bilbo v podání Freemana, který postavě dodal naivitu a heroičnost zároveň./// Thorin je charismatický a mužný typ, bohužel však příliš zavání člověčinou./// Shore vykrádá sám sebe – příliš nového nezkomponoval, spíš je variuje, co už bylo, a opakuje motivy Gandalfa, Roklinky nebo Kraje z trilogie. Vynikající je však skladba "Over Hill", která je ve filmu použita třikrát, a to v těch nejnabitějších scénách./// Jacksone, do háje, nebuď tak současný! Moderní pojmy jako "hranolky", "akademický zájem" nebo "golf" (byť ten je v knize) vytrhávají z dění. 70-75 %. EE: Rozšířená verze sází hodně na humor a odlečující scény, takže král goblinů zpívá, trpaslíci se koupou v kašně nebo trapčí u elfské večeře... Takže přídavky spíš zbytečné, než aby vytvářely komplexnější příběh. Far over the misty mountains cold, to dungeons deep and caverns old. [Imax, 3D s titulky] ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Když má člověk o Hobitovi psát, jen by nadával. Natahovaný příběh, urputná snaha Jacksona zachovat LOTRovský status quo, i když svět Hobita se tomu urputně brání. Příběh bez silných motivací a cílů, bez zapamatování hodných momentů. Prostě jen tři příjemné hodiny ve Středozemi, na které se začíná už při odchodu z kina zapomínat. Asi to je trochu škoda, ale mohlo to dopadnout hůř. Jackson zkrátka udělal to, co věděl, že nenese žádné riziko a fanoušky potěší. Trochu hořké potěšení. Alespoň si ale tím spíš vážím toho, co dokázal před deseti lety. (A srovnávání je zcela na místě, Jackson se snaží Pánu prstenů co nejvíc přiblížit.) 65 % UPDATE: Hobit není nejvhodnějším propagátorem HFR, přesto je nepochybné, že v této technologii dřímá budoucnost. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Smršť nápadov, festival Jacksonovej hravosti. 2,5 hodiny som sa šťastne usmieval. S výnimkou okamihov, keď som sa nahlas smial (všetky dobré gagy sa týkali odseknutých hláv, hlavne vynález golfu). Fakt, že má film nevyrovnané tempo a niekde okolo trollov trochu zadrháva, nemá žiadny vplyv na môj dokonalý stredozemský zážitok. ()

Galerie (240)

Zajímavosti (143)

  • Postavu Azoga (Manu Bennett) hrál původně namaskovaný herec. Režisér Jackson ale chtěl, aby se od ostatních skřetů více odlišoval, proto je ve výsledném filmu celá postava vytvořena počítači. (Decim28)
  • Thorin Pavéza (Richard Armitage) nepoužívá dubovou větev jako štít jen při jedné bitvě. Např. v závěru, při boji s Azogem (Manu Bennett), si lze všimnout, že štít z dubové větve je s kováním a s lepším provedením pro držení. Z této části výzbroje také vyplývá jeho jméno, v originále Oakenshield. (Kuny27)
  • Christopher Lee, představitel Sarumana v trilogii Pán prstenů (2001, 2002, 2003), odmítl kvůli pokročilému věku hrát čaroděje znovu. Nabídl se ale, že může ze studia v Anglii namluvit draka Šmaka (Benedict Cumberbatch). Nakonec ho ale tvůrci přeci jen přemluvili k menšímu návratu do původní role a jeho scény natočili v Anglii (a ne na Novém Zélandu, jako většinu filmu). (Brydnis)

Související novinky

Pán prstenů mění majitele

Pán prstenů mění majitele

19.08.2022

Těsně před premiérou seriálového Pána prstenů: Prsteny moci přichází zásadní změny týkající se práv na knižního Pána prstenů a Hobita. Ty totiž odkoupila švédská herní společnost Embracer Group,… (více)

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

Práva na Pána prstenů jsou opět na prodej

10.02.2022

Zatímco už za pár dní přistane na internetu první trailer z očekávaného televizního seriálu Pán prstenů: Prsteny moci, neméně tak důležitou zprávou je nová informace, že filmová práva (samostatně… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama