Reklama

Reklama

Ztracená dovolená

všechny plakáty
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární detektivka Ztracená dovolená je filmem o cestě, fotografii a identitě v dnešním propojeném světě, o paměti a významu uchovávání obrazů, Češích, Evropanech a Číňanech.

Český cestovatel Láďa objevil ve Švédsku kufr, v němž byly pouze negativy. Z těch vzniklo 756 fotografií neznámých turistů z Asie, čímž začal detektivní esej, ve kterém filmový štáb pátrá po tajemných Asiatech a po možné povaze člověka. Fotografie ožívají a vracejí se na místa svého vzniku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (66)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých dokumentů z poslední doby. Na začátku bylo pár fotek neznámých Asiatů a skončilo to dojemnou návštěvou Číny, kde tvůrci dokumentu za naše peníze obdivovali Mao Ce-Tunga a další rudé hochy... Ti mi ale nevadili jako ta otravná věštkyně Košanová, už ji vidím asi v třetím pořadu a zasloužila by si nakopat palice, aby se jí rozsvítilo. ... Jinak by mě zajímalo, co pohledával Láďa ve švédském kontejneru? ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Při sledování filmu mě mrazilo v zádech. Ti lidé, po kterých se pátralo, byli vyobrazeni opravdu tak zvláštně a pátrání po nich bylo vedeno tak různorodě, že mi to připomínalo asijské horory. Neortodoxní cesta nemusí být vždy nesprávná. A lidem, kteří šli s hodnocením nízko, můžu vzkázat, že neznalost společenských a politických kontextů je jen a jen jejich problém. ()

Reklama

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Pro někoho ztracená dovolená, pro někoho zase nalezená - třeba pro tvůrce tohoto dokumentu, kteří se vydali po stopách neznámých osob na fotografiích a na místa, která navštívili. Nápad, zdali je možné zjistit něčí identitu jen a základě fotografií je určitě zajímavý, jen mi zde uniká celkový přínos, vůbec na mě celkový dojem působil dost nedotaženě. Také všechny ty různé uměle vyvolané a nadsazené "teorie" a spekulace kolem účelu cesty a funkcí oné skupiny Asiatů jsem jim poněkud nežrala. Stačí helikoptéra na pozadí a záhada je tu. Na druhou stranu ale obdivuji, že se jim nakonec jejich identitu zjistit podařilo. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný dokument, u něhož absolutně nechápu, kde tvůrci vzali finanční prostředky, protože z ekonomického hlediska to vypadá na (nejenom) české poměry hodně nákladný film. Jinak určitá naivita nadšenců, se kterou překonávají překážky a každou chvíli končí v mrtvém bodě s minimem nových informací, mě bavila, stejně jako zde obsažený humor sám. Líbilo se mi i vyzkoušení opravdu všemožných cest a cestiček, ze kterých by měl i Cimrman radost (tudy ne…tudy taky ne atd.), i když u některých jsem tak úplně nechápal jejich smysl. Nejlepší ovšem byla část v Číně, se všemi těmi naoko milými pohledy, úsměvy, slovy, přátelskými gesty a více či méně nenápadnou místní propagandou. Zároveň ztracená dovolená ukazuje, že i „nedůležité“ téma (jak se tu někteří zlostně ohánějí jakožto pro ně základním požadavkem tohoto žánru) může být zformováno do kvalitního dokumentu, za mě slušné 4*. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zasáhlo. Něco takového jsem ještě neviděl a jsem hrdý, že za to můžou Češi. Originální dokumentární detektivka plná chytrých postřehů o fotografiích, cestování, nesmrtelnosti a dalších zajímavých věcech. Další důkaz toho, že v poslední době v Čechách dokument drtí hranou tvorbu. Ztracená dovolená je stejně napínavá jako to nejlepší od Agathy Christie. Televizi před skončením nevypnete.. ()

Galerie (6)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama