Reklama

Reklama

Maratonec

všechny plakáty
Itálie, 2005, 52 min

Obsahy(1)

Před deseti lety přednášel politickou ekonomii na univerzitě ve Viterbu a uprostřed tréninkového programu zjistil, že mu nějak zvláštně tuhne pravá noha, a že má problémy ji ohnout. Lucu Coscioniho tenkrát ani nenapadlo, že to bude jeho poslední trénink v životě. Lékaři zjistili, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Neurolog, který ho vyšetřil, asi neměl sílu na to, aby mu oznámil diagnózu, protože ta se rovná rozsudku smrti. Místo toho poslal zalepenou obálku ošetřujícímu lékaři. V dopise stálo, že do tří a půl roku pacient zemře - ochrnutý a upoutaný na lůžko. Amyotrofická laterální skleróza je progresivní onemocnění, při němž jsou napadeny nervové buňky - motoneurony. Kontrolují všechny pohyby svalů řízené vůlí. Jak toto onemocnění postupuje, motoneurony postupně zanikají, takže nemocný nemůže ke svalům vyslat potřebný chemický signál. Onemocnění končí totálním ochrnutím pacienta. Ke smrti dochází většinou v důsledku selhání dýchacích svalů. Naproti tomu, smysly - zrak, sluch a hmat - nebývají postiženy vůbec. Omezen nebývá ani intelekt. Luca se jen tak nevzdal. Ukázalo se, že jedinou šanci na uzdravení skýtá v budoucnosti metoda implantace zdravých lidských embryonálních kmenových buněk. Tu ale zatím italská vláda nepovolila. Zemřel v únoru r. 2006. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

lakikaki 

všechny recenze uživatele

Obsahovo vynikajúci dokument, ktorému však, podľa mňa, dosť uberá na pôsobivosti nevhodne zvolená hudba a prestrihy na bežiacich maratóncov. Život vie byť fakt nespravodlivý, najmä k ľuďom ako bol Luca Coscioni... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Verze filmu, kterou jsem viděl, sice neobsahovala v titulcích rok výroby, ale... SPOILER ... v závěru zazní v komentáři informace, že Luca Coscioni zemřel v únoru 2006... KONEC SPOILERU... Takže rok výroby asi těžko bude 2005, musí být nejdřív o rok pozdější. V titulcích filmu uvedeno: režie Marco Leopardi. ()

Reklama

Reklama