Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Fr 

všechny recenze uživatele

Ohlédnutí za Francouzskou ,,černou můrou“, na válku, kde ZBYTEČNĚ umírali lidé…. PŘÍBĚH:***povstalci se ukrývají v horách. Praktiky partyzánů, akce vojáků. Mladý velitel sbírá zkušenosti pod dohledem seržanta. ,,Takto my tady žijem“- dalo by se konstatovat. A čekat, jestli mladý poručík změní svůj názor na válku. O to jde a taky o zjištění, že VÁLKA JE VŮL. Vše se odehrává v prostředí podobném Afghanistánu./ HUMOR:0 –není tu nic k smíchu./ AKCE: **malé bojůvky, sledovačky. Víc než o klasickou válku jde prostě o partizánský boj. 1. operace, 2.operace, 3.operace…Já očekával více akce. Ale nezdá se mi to ani jako silný protiválečný film./ NAPĚTÍ:***při akci je slyšet dech vojáka. To určitě každého vtáhne do děje. Párkrát mne taky zajímalo, jak to dopadne. Nejsilnější okamžik ovšem přijde až o Štědrém dnu a nebude se u toho střílet./ Film spíš beru jako poctu 27 000 padlých francouzů. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

KINO/// Obsazení 4/10 Děj 6/10 Hudba 6/10 Efekty 7/10/// +sirové prostředí, -místy docela zdlouhavé/// Jiný pohled na válku o které jsem až do příchodu tohoto filmu vůbec nic nevěděl. Tím jiný myslím francouzský. Je to docela změna, ale změna taky jediná. Jinak film nepřínáší nic moc nového (až na prostředí) a taky ničím výjimečným neuchvátí. Tedy za předpokladu, že nepočítám úvodní přestřelku a celkový psychycký tlak na vojáky. Prostě standart, který neurazí, ale ani nepřekvapí./// Celkem 58%/// ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Válečné filmy mám rád,a tak jsem uvítal další příspěvek do tohoto žánru.Ještě jsem neviděl film,který by se týkal války Alžírska s Francií,ale teď jsem se ho dočkal.Hraje zde i můj oblíbený francouzský herec Benoit Magimel,který zde zahrál fantastickou roli mladého nadporučíka.Nesmím opomenout ani Alberta Dupontela.Ten svou roli ztvárnil dokonale.Přestřelky byly točené velmi dobře.Kdyby měl film ještě lépe propracovanější příběh,asi by obdržel více procent.I tak dávám 80%,neboť konec byl unikátní. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Dlouho, předlouho jsem váhal mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami. Ovšem když zase vidím v poslední době stále častější tu vzácnou jednotu v hodnocení z řad odborníků a profirecenzentů rozhodl jsem se pro pět, protože tenhle snímek ani omylem nepovažuji za průměrný. Frantíci do váčku s válečnými snímky přihodili skutečně výtečně udělaný snímek o to cenejší, že od nich se na téma válka dočkáváme z většiny pouze zábavných až ultraztřeštěných vizí války. Tenhle film dá velmi rychle zapomenout na všechny ty velké flámy, sedmé roty či esa es. Dvou věcí si na filmu cením nad jiné. Nejvíce snahy ukázat, že na světě nejsou jen Amíci a Rusáci kdo mají krev neviných na svým praporu, ale že tu jsou i další. Docela síla vidět uplatňovaní kolektivní viny na civilistech nebo mučení zajatců Fronty národního osvobození / FNO /. Jen tak mezi řádky, v té době všechny tyhle svinstva schvaloval i budoucí prezident Francie, François Mitterrand, který byl tehdá ministr vnitra. Tento fakt je znám díky knize Speciální služby, Alžírsko 1955-57 od Paula Aussaresa / šéf kontrarozvědky /, která vzbudila ve Francii velký rozruch. Opravdu si cením, že film změnil i v povědomí široké světové věřejnosti oficílní název silových rezortů Francie "udržování pořádku v alžírských departamentech" na slovo "válka" Jak jinak nazvat humus, při kterém umře přes 500.000 lidí ? Naštěstí v současné francouzské politice je jen jediný člověk, který tyhle hnusy neodsoudil - Le Pen a ten se nepočítá, protože je to fašistickej dobytek ! Samozřejmě ani FNO v ničem nezaostávali, exhodus stotisíců francouzských alžířanů mluví asi za vše. Takže kdyby nic jiného, tak tenhle film ukáže další africkou hrůzu z části pod sloganem Made in France. Druhá věc, které si cením, že film do mě šlehnul pocit, ne strachu z války ani již tradičního vyznění "válka je děvka", ale strachu z toho, že by ze mě jednou mohla udělat válka taky bestii schopnou udělat libovolnou zrůdnost druhýmu člověku. Kdo viděl tenhle film bude mi rozumět. Ve filmu bylo minimum akčních scén, ale byly natočeny parádně, vizuální i hudební stránka filmu rovněž na vysoké úrovni, ale hlavně celkové vyznění tohohle psychopekla z Alžíru si z výše uvedených důvodů prostě nezaslouží odstřelit do průměru. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá, leč určitě ne příjemná válečná podívaná, která tedy na Francouze musí zapůsobit ještě silněji než na našince, ovšem to v žádném případě neznamená, že by byla málo sugestivní. Tak nějak se asi v zahraničí dívají na na náš Tobruk. Ano, Mezi nepřáteli je vcelku tradiční příběh, ovšem to už k žánru patří a jde spíše o jeho podání, které je jedničkové, a o herce, z nichž především Albert Dupontel je ukázkový drsoň a přitom vlastně sympaťák, jak má být. Rozpočet je znát, řada scén působí opravdu silně (napalm), Desplatova hudba bez výtky. Speciální jednotka se mi asi líbila více, ale ne o moc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)

Reklama

Reklama