Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Následující řádky píšu za svitu svištících kulek.Příběh fracnouzské skupiny vojáků uprostřed bojů s partyzány v Alžirsku. Krásná ukázka toho, jak válka změní člověka plného ideálů. Poručík Terrien, který se dostává do skupiny pod vedením četaře Dougnaca, postupem času poznává, jaké to je ve válce, když mu jeho vojáci umírají pod palbou nepřítele. Z hlavních rolích se mi především líbil výkon četaře Terriena v podání Alberta Dupontela. 110V donutí říct pravdu a já je ani nepotřeboval ;-) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

"Měl jste zůstat doma poručíku, tohle místo není pro vás." Bylo mně jedno jaká je kamera, bylo mně jedno jak to bylo zpracované, ale už vůbec mně není jedno, že se to opravdu stalo a že ve skutečnosti mohli zůstat doma úplně všichni a nemuselo dojít nejen k tak obrovským ztrátám na životech, ale i k nelidskému mučení. A ti co přežili, možná ztratili víc než jsou si schopni připustit. Po takových filmech mě jímá děs, čeho všeho jsou lidé schopní a kde jdou morální hodnoty do háje, jak se píše nahoře v obsahu, nota bene v tomto případě úplně zbytečně. Ještě by mě docela zajímalo, co si mysleli všichni ti přeživší po zveřejněném faktu a uznání zbytečnosti téhle smutné anabáze ve francouzské historii. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žádný válečný konflikt nemá smysl. Ať už je jakýkoliv, vždycky to odnesou pouze civilisté, kteří za nic nemohou. Nesnáším vraždění civilního obyvatelstva. Francouzi se svých kolonií vzdát nechtěli. Opustili Alžír až v roce 1961 a to na základě tzv. evianských dohod. Každý národ má právo na své vlastní sebeurčení. Člověk by neměl zotročovat člověka a profitovat z toho. Díky to mu to snímku si můžeme udělat představu, jak to tam vypadalo. Rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem. Bylo zde poměrně málo bojových scén, ale za to byly natočeny precizně. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Válečný film z války, o které se moc netočí. Hezké obrazy, řemeslně zvládnuté a dobré herecké výkony. Leč divákovi se nedostává ničeho nového nebo překvapivého a občas se děj docela táhne. Navíc se každou chvílí divák dovídá, kolik je hodin a kde se vojáci pohybují, potažmo kam jdou, po dvaceti minutách to ruší, po hodině otravuje... ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Francouzi nemají jen filmy plné sympatických rolí, vtipných dialogů a originálních příběhů. Já jsem ani sám netušil, že Francouzi jsou tvůrci tohoto válečného filmu, který mě při sledování skutečně hnul žlučí a že jsem asi nebyl jediný. Ten film, nutno dodat že podle pravdy, totiž ukazuje druhou brigádu Francouzské osobnosti. Krutou, nesympatickou vážnou a naprosto obyčejnou postavu, kterou ovlivňuje válka a hlavně pohled na zbídačený národ, ze kterého si Francouzi udělali to, co si Hitler udělal se Židem, psance (i když ne tak docela, ale na druhou stranu, proč se s tím srát). Bylo to drsné, ale dobře se na to koukalo. Tímto bych uživateli Enšpígl chtěl poděkovat za to, že mi ukázal i druhou stránku Francouze a jejich kinematografie, o které jsem neměl ani tušení. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Celý film bol natočený v Maroku. (MikaelSVK)
  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)

Reklama

Reklama