Reklama

Reklama

The Real Heroes of Telemark

(TV film)

Obsahy(1)

Historická rekonstrukce sabotážní Operace Telemark v Norsku, která se stala osudovým bodem zlomu, v pokroku německého jaderného programu za druhé světové války a výrazně tak ovlivnila neúspěch výroby atomové bomby Německem. Dne 19.10.1942 byla vysazena 4členná skupina norských odbojářů, kteří podstoupili těžký výcvik ve Velké Británii a nyní měli za úkol prozkoumat okolí vodní elektrárny Vemork v Rjukanu, kde probíhala výroba tzv. těžké vody, která je nedílnou součástí pro výrobu plutonia.
Další část spojenecké operace se nezdařila a druhý výsadek, který měl továrnu vyřadit z provozu havaroval a přeživší zemřeli nebo byli zabiti Němci, proto bylo později vysláno jen 6 Norů, kteří provedli 16.2.1943 výsadek asi 50 km od továrny a posléze se přidali k původní skupině. Dne 27.2.1943 se povedlo úspěšně dostat do elektrárny a v přestrojení za britské vojáky úspěšně vyhodili do povětří destilační nádrže na výrobu těžké vody a výbuch továrnu těžce poškodil. Při odchodu zanechali na sněhu samopal Thompson jako důkaz toho, že jde o akci britských vojenských jednotek. Chtěli tak zamezit odvetným akcím Němců proti norským civilistům.
Skupina byla po výbuchu naháněna celou německou divizí, ale podařilo se jim dostat do neutrálního Švédska odkud byly letecky přepraveni do Anglie.
Na filmu se podílela norská armáda, televize BBC, která film i vysílala a původní aktéři Operace Telemark, kteří vypráví své příběhy. Ray Mears si klad za cíl ukázat nejen dovednosti přežití, které museli odbojáři znát, ale i správnou historickou korektnost a rekonstrukci událostí tak jak se staly. Film je rozdělen na 3 části po 50 minutách a v každé části přibližuje určitou část akce, obeznamuje s místy, útrapami i událostmi, kterým museli odbojáři den co den čelit. (Dragoni)

(více)

Recenze (1)

JAMcNovak 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četl, že Jeremy Clarkson (v podstatě všichni tři) má nejlepší práci na světě. Pokud se jedná o show, tak asi určitě ano. Ale po zhlédnutí The Real Heroes of Telemark má v tomto prvenství Ray Mears. TRHoT je krásnou ukázkou vzdání holdu hrdinům, zájmu a prezentace historie, umění přežití a lásky k přírodě, a v neposlední řadě neuvěřitelného dobrodružství. Děkuji za výjimečný zážitek. ()

Reklama

Reklama