Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděný příběh O kováři Básimovi není pohádkou v pravém slova smyslu. Setkáme se tu s rozmarným, nudícím se orientálním vládcem (Oldřich Navrátil), jenž společně s vezírem a osobním strážcem navštíví v přestrojení sídelní město, aby zblízka poznal život svých poddaných. Potkává šťastného, veselého kováře Básima (Martin Štěpánek) a prožije s ním zábavnou noc. Ráno se však rozhodne kovářovo štěstí a spokojenost poněkud narušit a vyhlásí zákaz kovářského řemesla. Jak si s novou životní situací chytrý Básim poradí, uvidíte v pohádce, inspirované příběhy Tisíce a jedné noci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Básim a moje obživa je u Alláha", opakuje Básim vytrvale, pokud se zrovna neopíjí nebo nehledá nové zaměstnání. Vedle dnešního novinového článku o tom, že Rusko začalo bombardovat vojenské strategické cíle v Sýrii, aby znemožnilo Islámskému státu obchod s ropou, působí tato pohádka pozoruhodně kontrastně. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Standartní televizní pohádka, která neurazí, ale ani moc nenadchne. Tu čtvrtou hvězdičku dávám za Václava Vydru, který v roli otroka vypadal hodně dobře - moc mě pobavil. Verze s Petrem Štěpánkem a Čestmírem Řandou ze semdesátých let je mnohem lepší. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Chalífa Navrátil + vezír Maděrič + černoch Vydra + hlášky jako "koutky tvých úst vypadají jako prázdný sáček od sušených fíků" = must see. Scénář v pohodě, alláhuje se ostošest, jen konec je moc natahovací a Adamovské kozy jediným pochopitelným vysvětlením účasti chalífovy manželky. Nutno však uznat, že jich v této až příliš intenzivně chlapíkovské taškařici bylo třeba. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Básim a moje obživa je u Alláha." Pointa sice nic moc, ale Martin Štěpánek si to herecky maximálně užívá...hlavně jeho hlasové herectví, tomu bych nikdy neuvěřil. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Novější verze pohádky „Chytrost má děravé šaty“. Je o trochu lepší, je v ní více legrace. Také herci byli dobří. ()

trollfjord 

všechny recenze uživatele

Uzasne, dokonale. Je s podivem, jak malo je tato komedie reprizovana. Ano nazval jsem to komedii, protoze se nejedna o klasickou pohadku ale spise o veselohru. Herecke vykony jsou proste koncertem a mam pocit ze herci si to vsechno dokonale uzivali ()

Reklama

Reklama