Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Odhalení pozadí a souvislosí tématu 2. světové války. 2. díl z celkového počtu 8 DVD Vám nabízí pohled na první dny války, kterou v Evropě nacisté rozpoutali. Vpádem nacistických agresorů se začala psát nejtemnější kapitola dějin XX.století. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové je už tolik, že se pro jejich inflaci už snad ani nedají sledovat. Tenhle komplex je však opravdu mimořádný. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Propaganda z druhé strany alá Frank Capra popisující vzrůst nacistické moci v Evropě a také Hitlerovy první politické a vojenské úspěchy (Rakousko, ČSR, Polsko). Určitě stojí za zhlédnutí - jedná se totiž o nadmíru zajímavý dokument doby. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Nacisté útočí je především účelová propaganda, dokumentární formát je zdeformovaný americkým vlastenectvím a zvláště záměrným zkreslováním i převracením skutečností. Frank Capra možná nevědomě cítil pro svůj italský původ podíl viny, a vojsko Spokojených států amerických v danou chvíli potřebovalo obhájit své spojenectví s bolševiky Sovětského svazu. A proto informační tok podléhá přísné regulaci. Nakonec se zdá, že Capra v informativních filmech amerického ministerstva války vychází především z materiálů německé a sovětské propagandy, jeden pramen obrací vnitřnostmi naruby v sálavém žáru pekelného zla a ten druhý opatřuje svatozáří. Druhý film série "Nacisté útočí" se zaobírá samotným zdrojem brutální diktatury, upozorňuje na dlouhodobě opakovanou agresivní ctižádost germánského národa, zjednodušující pohled na věc přirovnává nacistický živel k necivilizované divokosti Čingischánovy hordy a největší důraz je proto kladen na nekulturnost představitelů i politického zřízení. Základní motivací válečného dobývání je nerostné bohatství země, což je platné i dnes a o Sibiř se strhne ještě nejedna zběsilá třenice. Film "Nacisté útočí" se dostává od počátku stoupání Hitlera na vrchol moci přes Rakousko, Československo a sudetského Němce Konrada Henleina až do polské Varšavy a k přímému vypuknutí druhé světové války. Nesmí tu scházet jímavě předkládané utrpení lidstva, ale to není dokumentaristika, ale mnohem více nestydatá propaganda, byť má chvályhodné předsevzetí a bohulibý úkol. ()

Branicky 

všechny recenze uživatele

Tento díl je pro Čechy zajímavý, protože pojednává i o vzniku Protentokrátu. Potěší uznání kvality Škodových závodů a teké nepokrytecké přiznání omylu Francie a britských bratranců. ()

Reklama

Reklama