Reklama

Reklama

Operace Sunrise

(TV film)
  • Německo Die verschwiegene Allianz - Eine Kapitulation und ihr Geheimnis (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

V posledních měsících 2. světové války se objevilo reálné nebezpečí, že se zbytky německé armády stáhnou do Alp a tam se opevní. Okupace tak hrozila i neutrálnímu Švýcarsku. Šéf jeho tajných služeb se rozhodl k operaci, která měla díky švýcarskému zprostředkování mezi generálem SS Wolffem a Američany urychlit kapitulaci německých vojsk v severní Itálii a současně i omezit vliv italských partyzánských oddílů ovládaných komunisty. Své zájmy tu měli všichni. Příslušníci SS hledali možnost, jak se vyhnout trestu za své zločiny. Američané doufali v rychlé ukončení bojů v Itálii, Švýcaři v odvrácení hrozící okupace. A všichni dohromady chtěli eliminovat vliv italských komunistů. Tak se zrodila operace Sunrise, jedna z nejtajnějších akcí tajných služeb 2. světové války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Obsahově solidní a vyvážený dokument o velice zajímavé operaci tajných služeb na sklonku druhé světové války s přesahem do období studené války. Kvalitní práce se zdroji a s živými svědky, trochu slabší je využití dobového materiálu. Kouzelné je vylíčení dalších osudů hlavních protagonistů téhle akce, zejména generála Wolfa, který coby jeden z nejvyšších pohlavárů SS v naprostém poklidu prožil v poválečném Německu 12 let života obklopený přepychem, a to jen proto, aby v případném procesu nemohl svědčit proti stávajícím mocným. Politika funguje vlastně stále stejně... Celkový dojem: 80 %. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nepohodlný dokumentární film o nepohodlném tématu a antikomunistických přístupech, které tvořily a tvoří odvrácenou tvář demokracií a přímé navazování na appeasement. Historie, která donutila demokraty dobré vůle, aby se proti Mefistovi spojily s Belzebubem. Posledním dějstvím těchto přístupů se stal i příklad této utajené a popírané operace. ()

Reklama

Reklama