Reklama

Reklama

Druhá světová válka 7: Zuřivost bojů v Tichomoří

  • USA World War II - 7: Fury in the Pacific
všechny plakáty

Obsahy(1)

V sedmém díle pokračují události odstartované japonským útokem na Pearl Harbor, kterým začala další historická fáze války. Přestože útok byl hrozivý a americké ztráty vysoké, nepodařilo se Japoncům americkou základnu zcela zlikvidovat. Na základě těchto událostí se Američané rozhodli válku v Tichomoří dotáhnout do vítězného konce a svět poznal, že to mysleli zcela vážně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o druhé světové je už tolik, že se pro jejich inflaci už snad ani nedají sledovat. Tenhle komplex je však opravdu mimořádný. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zuřivost bojů v Tichomoří se skládá ze dvou krátkých propagandistických filmů k podpoře národního uvědomění a duševní odolnosti občanů Spokojených států amerických během druhé světové války. Prvním je "Sedmý prosinec" (December 7th), režírovali ho John Ford a Gregg Toland v produkci amerického námořnictva. Bohužel je zde uvedena pouze kratší a přísně cenzurovaná verze. Vzhledem k okolnostem, musel být Pearl Harbor pro americké nadřazované sebevědomí nečekaným a bolestivým traumatem, proto konečná atomová pomsta přinesla uspokojení. Film má pozvednout bojového ducha, ukazuje americké hrdinství v patetických barvách, pláče nad nepochopitelnou japonskou zákeřností, plane ohněm a vylepšuje svou nelichotivou bilanci důrazným slovním a obrazovým manifestačním projevem. Druhým filmem je "Zuřivost v Pacifiku" (Fury in the Pacific), jedná se o další informativní propagandu armády a námořnictva Spokojených států amerických. S vítěznou písní na rtu se oslavuje americké vítězství na tichomořském souostroví Palau, Japonci ho dostali pod správu roku 1920 od samotné Společnosti národů. Bitva o maličký ostrůvek Angaur trvala něco přes měsíc, bitva o větší a velmi dobře obrněný ostrov Peleliu ještě o měsíc déle. Konec roku 1944 osvěžil Američany hrdostí a zadostiučiněním nad dokonale odvedenou válečnou prací. Z hlediska propagandy účinné, z hlediska dokumentu stojí za pozornost pouze druhý film. ()

Reklama

Reklama