Reklama

Reklama

Klášterní říše

(seriál)
Česko, 2002, 4x28 min

Režie:

Karel Fuksa

Obsahy(1)

Čtyřdílný dokumentární cyklus o organizaci Klášterní říše, která spojuje rakouské, ale také české a maďarské kláštery v jejich úsilí o uchování tradičních hodnot a záchranu historického dědictví. (oficiální text distributora)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem díl Rakousko. Příjemný výlet s komentovanou prohlídkou po zalidněných klášterech na málo známých místech. Je to vlastně historie v historii když byl seriál natočen v roce 2002. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nějaký emotivní angažovaný výlet za historií církevních řádů a jejich sídel se nekoná. Klášterní říše je ve své podstatě spíš turistickou navštívenkou, ovšem fundovaně natočenou. Celkový dojem: 50 %. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem po prvním dílu v rozpacích. Namlsán Fuksovým seriálem Via imperialis jsem se těšil ještě více na toto téma, mně daleko bližší (čekal jsem jízdu po rakouských a maďarských klášterech). - Ale, úplné uspokojení se po první díle nedostavilo, navíc maďarský klášter tam bude asi jen jeden, neb se tvůrci tvrdošíjně drží jen toho vytvořeného spolku "Klösterreich". Je to přece jen příliš popularizační dokument, chybí mi tu více informací, zejména umělecko-historických. Třeba to další díly vytáhnou nahoru. --- --- Dodatek 26.8.2010: Tak jsem se dodíval na všechny díly a zůstalo to na těch třech. Čiší z toho modernismus a tvůrčí povrchnost a znovu opakuji největší výtku: téměř žádné uměleckohistorické informace. Jinak ale celkově lze hodnotit seriál kladně (asi tak přibližně na stejné úrovni jako třeba serál Poutní místa), již jen proto, že si vybral takové téma, o němž poslední dvě generace nic nevědí a při němž by komunistům za minulého režimu jistě naskákaly pupínky... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama