Reklama

Reklama

Konvoj do Murmanska

  • USA Action in the North Atlantic (více)
USA, 1943, 126 min

Scénář:

John Howard Lawson

Hrají:

Humphrey Bogart, Raymond Massey, Alan Hale, Julie Bishop, Ruth Gordon, Sam Levene, Dane Clark, Peter Whitney, Creighton Hale, Alec Craig, Rudolf Myzet (více)
(další profese)

Film je ztvárněním osudu známého konvoje PQ 17 (konvoje z USA do SSSR měly označení PQ, konvoje opačným směrem pak QP), který skončil tragédií, protože Britové pod hrozbou vyplutí německé bitevní lidi Tirpitz, sesterské lodi Bismarcka, konvoj rozpustili a každá loď se pak snažila dostat do cíle sama. Výsledkem byl pak masakr, kdy víc než polovina lodí z konvoje byla potopena německými ponorkami. Epizodou ve filmu je pak i příběh tankeru Archangelsk, který i přes těžké poškození nakonec do Murmanska doplul. (xaver)

(více)

Recenze (22)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

4+ za tento dobrodruzny (a relativne i akcni) snimek z obdobi druhe svetove. Co me pomerne prekvapilo je jaksi "pocet dobrodruzstvi" vtesnanych do jednoho filmu...aneb porad se neco deje, a pritom je to originalni a strucne, a Bogart je navic vlastne takovym "supermanem", ktery je nejen bezva chlapik a kamarad, ale take vsechno umi...a tim myslim vsechno. :-) Doporucuju, krasny film, zaitek. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Bogart v roce 1943 podruhé ve válečném filmu, tentokrát poušť vyměnil za moře. Oproti Sahaře je to subjektivně slabší, možná proto že námořní válečné filmy zas tak nemusím. Požár na začátku, ponorková bitva nebo hra nervu s ponorkou jsou slušně natočené, ale nic z čeho by člověk sedl na zadek. A mezitím jako výplň není bohužel nic - jen parta nezajímavých vojáků, na něž doma čekají věrné ženušky a které nás přesvědčují, proč je nutno bojovat. Nic proti tomu, ale dneska už to moc neobstojí. ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny vojnovy film a to dopredu upozornujem na podstatny fuckt, ze nejsem funda Bogarta /Casablanca, Key Largo/. Vojnove sceny su vyborne, kopa vybuchov. Okrem Bogarta som videl tuna aj Raymonda Masseyho /Na Vychod od Raje, Jak byl dobyt Zapad/ a Juliu Bishop /Rapsodie v modrem/ a vybornu Ruth Gordon /Harold a Maude, Rosemary ma detatko/. Minutaz nevadi, lebo 126 minut utecie doslova ako voda : 92 % ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který je i po tolika letech stále dostatečně akční, napínavý, poutavý a v některých scénách i emotivnější. Humphrey Bogart se podepsal na tom, že snímek dokáže diváka zaujmout, neboť jeho herecký výkon je skvělý a potěší, že se představí v kladné roli. Konvoj do Murmanska je sice dlouhý, ale nenudí, protože se neustále něco děje. Souboj s ponorkou, námořní pohřeb a závěr je rozhodně hoden zapamatování. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

It is a miracle. - It is not a miracle, it is an american seamanship. Povedená žánrovka, která naplňuje svůj název. Dvě třetiny filmu zaplňuje "Action in the North Atlantic", kde vybuchuje všechno, ponorky, lodě, letadla, i lidé. Ale právě proto musím dát oproti většině csfďáků jen tři hvězdy. Co s výbuchy, když tu nejsou lidé. Ta půlhodina na souši nikam nevede, Bogart se musí zamilovat jen proto, aby se ukázal ve svém typickém obleku, a hlavně aby se na plátně objevila žena, a zazpívala nějaký ten song. No, a námořníci si musí navzájem vysvětlit, proč opouštějí ženy a děti, a lezou na plovoucí rakve. PQ 17 musela počkat na Alistaira MacLeana, který si cestu do Murmanska prožil na vlastní kůži (i když v jiném konvoji), a vylíčil všechnu tu hrůzu a hrdinství v knize HMS Ulysses . České vydaní knihu přejmenovalo na "Konvoj do Murmanska". A z těchto dvou "Konvojů" se vždy budu vracet ke knize, zatímco film mi stačil jednou. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (5)

  • Nemecké lietadlá použité vo filme boli v skutočnosti dvojplošníky typu Heinkel HE-59. (westerns)
  • Přestože se film jmenuje stejně jako slavná kniha „Konvoj do Murmanska“ od Alistair MacLeana, není spisovatel autorem předlohy, jeho kniha vyšla až v roce 1955. (sator)
  • Film bol natočený podľa románu Guya Gilpatrica. (Svadbos)

Reklama

Reklama