Reklama

Reklama

Legenda jménem Kubelík

(TV film)
Česko, 2000, 50 min

Obsahy(1)

Do prachu hudebních archivů zapadlo jméno Jan Kubelík (1880 - 1940), jméno českého houslisty, který byl na počátku 20. století jednou z prvních opravdových hvězd hudebního nebe. Tento muž již jako 24letý získal vyznamenání od řady evropských panovníků a králů, hrál na světově proslulé Stradivariho housle "Emperor" z roku 1715, jejichž cenu nelze penězi vyjádřit. Koncertoval ve všech kontinentech, při opakovaných turné v USA chodilo na některé jeho koncerty tisíce posluchačů. Jeho vánoční koncert v San Francisku na náměstí poslouchalo 100 tisíc posluchačů. O jeho honorářích psali tehdejší noviny jako o fantastických sumách, které neměly v tehdejším hudebním světě obdoby. Vinou své manželky však nečekaně přišel o všechen majetek po špatné obchodní transakci při koupi zámku Rotenturm v Dolním Rakousku. Ani tato událost však neotřásla jeho hudební genialitou a nadále se věnoval společně se svým synem Rafaelem koncertní činnosti.
Z jeho dětí se právě nejvíce proslavil syn, Rafael Kubelík (1914-1996). Již v 19 letech dirigoval Českou filharmonii v Praze, ve 22 letech se stal jejím stálým dirigentem a v 28 letech po Václavu Talichovi jejím šéfdirigentem. Když v roce 1948 začala v Československu komunistická diktatura, Kubelík na protest opustil svoji vlast. Jeho talent se brzy prosadil nejen při hostování u nejlepších světových orchestrů, ale i ve funkci šéfdirigenta v Chicago Symphony Orchestra, vedl operu Covent Garden v Londýně, stál v čele Metropolitní opery v New Yorku, 18 let působil na místě šéfdirigenta Bavorského rozhlasového orchestru v Mnichově, se kterým také ukončil v roce 1986 svoji aktivní koncertní činnost a věnoval se pouze komponování. V roce 1990 po obnovení demokracie v Československu přijel po dlouhých letech emigrace zpět do vlasti. Zde opět po 42 letech dirigoval Českou filharmonii.
Díky unikátním archivním materiálům a výpovědím ještě žijících pamětníků se v tomto filmu podařilo zrekonstruovat a představit tyto dramatické životní osudy a vyjímečnost jména Kubelík v hudební historii 20. století i naznačit možné pokračování legendy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

progression 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavý dokument o (v současnosti) neoprávněně pozapomenutém legendárním českém houslistovi Janu Kubelíkovi - houslovém virtuosovi, který dobyl svět. Česká houslová škola patřila a stále patří mezi vyhlášené (nejenom kvůli "Ševčíkově škole houslové hry") a skvělých houslistů jsme měli a máme požehnaně. Jan Kubelík patřil počátkem minulého století k největším mezinárodním hudebním hvězdám, což dokument názorně dokazuje. Nedá mi to nezmínit ještě jednoho skvělého českého houslistu o století zpátky. Jan Slavík, který je bohužel už víceméně pozapomenutý, možná mohl být tím úplně nejslavnějším, jenže okolnosti byly proti. Pocházel z chudých poměrů, takže prosazení se bylo mnohem obtížnější a než stačil "dobýt svět" zemřel předčasně v 27 letech. Jeho houslové kvality oceňoval (a obával se jich) i samotný Nicolo Paganini. Dost o Slavíkově smutném osudu zajímavou formou zobrazuje Krškův film "Housle a sen". Druhá část dokumentu o rodině Kubelíků se zaměřuje hlavně na Janova syna Rafaela, který by asi měl hodně nesnadnou pozici, kdyby pokračoval v houslové tradici Kubelíků, ale jeho (hudební) volba přinesla světu jednoho z nejvýznamnějších dirigentů hudební historie. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Dokument pojednává o osudech rodiny Kubelíků. První polovina mapuje životní osudy houslového virtuosa Jana Kubelíka, který byl jedním z nejlepších houslistů své doby. Druhá část dokumentu je věnována jeho synovi Rafaelu Kubelíkovi. Dokument je velice kvalitně natočen. Oceňuji především výpovědi rodinných příslušníků, kteří žijí v zahraničí. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama