Reklama

Reklama

Sestřeleni nad Sovětským svazem

  • Česko Sestřelen nad Sovětským svazem (více)
Německo, 2003, 52 min

Obsahy(1)

V květnu 1945 bylo hitlerovské Německo poraženo. Ale svornost vítězů byla jen zdánlivá. Svět se začal dělit na Východ a Západ. Zanedlouho byla železná opona napříč Evropou zcela neproniknutelná. Američané postrádají informace o protivníkově síle a chtějí si pomoci vzdušnou špionáží. Nad sovětským územím dochází zanedlouho k leteckým soubojům, při nichž zahynulo nejméně stopadesát mužů. Tato elektronická vzdušná špionáž bylo hrou na život a na smrt. Přísně utajované lety vedly hluboko do nitra Sovětského svazu. Špionážní letecká válka supervelmocí zůstává až do dnešních dnů tajemstvím studené války. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Paity 

všechny recenze uživatele

Osobně jsem nevěděl, že americké letectvo podnikalo z kraje Studené války až tak výrazné letecké špionážní výpady nad území SSSR. Stejně tak jsem neměl představu, kolik lidí při tom přišlo o život. Na druhou stranu je dobře, že se tak dělo. Američané alespoň neměli přehnanou představu o síle ruského obra. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mne co vedlo canakju k takovému hodnocení... Podle mne se jedná o solidně zpracovaný dokument o špionážních letech USAAF nad území SSSR. O tom, že po sobě občas někdo vystřelil se vědělo, ale že mělo USA tolik ztrát jsem netušil. Každý zná příběh Garyho Powerse a jeho U2... Ale co ti ostatní? Vím o případech, kdy byli vyšetřováni (zda nejsou špioni) i sestřelení spojenečtí letci nad SSSR za druhé světové války. I v tak prokazatelných případech byli vraceni ke svým jednotkám až se značným zpožděním pořádně proklepnuti (někdy i drsně) NKVD... Je tedy jasné, že za studené války v očekávání jaderného konfliktu musela být atmosféra mnohem, mnohem hustčí... U špionážních letů byli piloti skutečně vybaveni kyanidovými kapslemi i pistolemi pro případ sestřelení...Podobně jako jednotky Commandos a SAS za druhé světové. Vláda a zejména CIA opravdu Powersovi zazlívala skutečně 2 věci. Źe nestihl zničit v letounu důležitá zařízení a že se nezabil. Po návratu do USA byl vyšetřován a posléze očištěn s tím, že se víceméně zachoval správně. Mimochodem je pohřben na vojenském hřbitově Arlington, kam by zrádce či zbabělce vojáci nepochovávali. Je také nutno si uvědomit, že piloti špionažních letounů nebyli žádní záklaďáci sloužící si povinnou službu v USAAF. Šlo o nejlepší letce z nejlepších z různých složek letectva jimž přímo CIA nabízela práci na speciálních projektech. Spolupráce byla dobrovolná a pro většinu letců byla ctí. Je tedy pochopitelné, že se od této elity v případě průseru očekávala nestandardní řešení, třeba v podobě rozkousnutí kapsle kyanidu...V ruských lágrech zmizely miliony lidí, jelikož se jednalo o občany Ruska, nelze tyto tragédie nijak konkrétně definovat. U sestřelených přeživších osádek už konkretizovat jde... Je otázkou kolik lidí takto zmizelo či bylo kvůli politice obětováno vládou USA... Jen doufám, že jich tam neshnilo zapomenuto moc... Jsem ochoten věřit, že osádka sestřeleného Privateera v roce 1950 byla skutečně zajata. Autorům se celkem věrně podařilo ke komentáři sesadit dobové záběry tak, že to nijak nerušilo. Kromě jedné zasažené B17, byly záběry letouny autentické a korespondovaly se čteným komentářem. Přihlédneme-li k tomu, že řada věcí je ještě dnes v utajení obou vlád, tak se jedná o povedené dílo. Jeho autenticitu umocňují výpovědi bývalých pilotů obou stran konfliktu... Jistě by stálo za to zmapovat i operace SSSR. Dávám tři bílé hvězdy v modrém poli. * * * ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument začíná dojemnou historkou o prstenu sestřeleného letce a pak je to víceméně historie studené letecké války. Operace "Homerun" jenom dokazuje, jaké mají Američané dodnes fašistické myšlení. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama