Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jovance, Strejc, Kocour, Potrk, Nikolica, Vaňko a Nik jsou spolužáky jedné bosenské malotřídky. Vlastně tam chodí ještě i Luňa, ale kluci přeci holky do party nikdy neberou. Jejich starý učitel, přezdívaný Paprika, sadistický tyran, má na katedře vyrovnaných několik nástrojů od tenkého proutku až po silnou hůl. A že je s chutí používá! Kluci toho mají dost a začnou místo do školy chodit k vodopádům ke starému mlýnu. Tady teprve začínají dobrodružství! Tábor jim hlídá pes Žůča a každý nově přijmutý člen musí u hrobu zbojníka Jovanči složit slavnostní přísahu. Dospělým samozřejmě vrtá hlavou, kam se děti ztrácí, a tak vyšlou na výzvědy kmotra Lijana, vyhlášeného pijáka. Kluci náhodou objeví pod mlýnem tajný vchod do krápníkových jeskyní. Tohle místo také sehraje svou úlohu ve druhé části příběhu během partyzánských válek s ustašovci. (dopitak)

(více)

Recenze (4)

dzira 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vzdáleně připomínalo film Ať žijí duchové... Je zde parta dětí, která začne opravovat chátrající objekt - není to sice hrad, ale starý mlýn (ale hrad je na kopci nad ním!) a jsou zde nepřející i přející dospělí. Pak ale začne 2. světová válka (do prvního výbuchu to nešlo časově přesně zařadit) a děti se místo hrátek s hradními strašidly pouští do boje proti ustašovcům. Nevelí jim rytíř Vilém Brtník z Brtníku, ale nejznámější partyzán Ljubiša Samardžič :-) A to vše se odehrává v krajině, kde za každým kamenem čekáte Vinnetoua... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

První část příběhu je perfektní - klukovská, akční, vtipná, ta druhá bohužel propagandistická, a to až nechutně. Je úplně jedno, jestli šlechetné zájmy bosenského národa (rozuměj jugoslávského) měly mít navrch před zlými fašisty (mimochodem taky z Jugoslávie, hamba), tady se manipuluje s dětmi ve válečném konfliktu. Hrdiní partyzání zabíjí hnusné nepřátele. Tenhle film jistě soudruzi reprízovali mnohokrát. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

Film je rozdelený na dve časti:prvá je niečo na spôsob filmu Páni kluci - bezstarostné detstvo a detské "hrátky" .Druhá časť je vážnejšia z obdobia druhej svetovej vojny,kde je nno troška naivne zobrazený boj partizánov proti ustašovcom s pomocou detskej zbojníckej skupiny. Zaujímavé - nie je zobrazený boj proti nacistom,ale len proti ustašovcom,nemci nie sú spomenutí..To akoby u nás bojovali čisto partizáni proti gardistom.V takejto čistej forme len boj partizánov proti domácim kolaborantom - v našej kinematografii som nevidel. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Juhoslovanský film Záhada kvapľovej jaskyne môžem zaradiť do druhej fázy partizánskych filmov. To sú tie, ktoré majú aj určitý žánrový príbeh. Film je spracovaný podľa románu Branko Čopiča Orlovi rano lete. Film je rozdelený na dve dejové línie. Prvá je inšpirovaná skutočnými udalosťami, ktorá zobrazuje mladosť, dobrodružstvo a skutočné detstvo spisovateľa. Druhá časť nám zobrazuje úplne odlišné správanie chlapcov. Vojna premenila detskú hru v reálne násilie. Ustašovci sú tu síce zobrazovaní, ako zbabelci ale realita bola úplne iná. Ale úlohou filmu nebolo zobrazovať vojnové utrpenia ale pomocou určitého naznačenia priblížiť historické skúsenosti. A to sa tomu filmu skutočne podarilo. V srbskej ľudovej tradícii je vták orol symbolom odvahy a slobody. To je obrazom názvu filmu Orlovi rano lete. A vo filme sú práve títo malí chlapci obrazne zobrazovaní, ako tieto slobodné vtáky. ()

Zajímavosti (1)

  • Film bol natáčaný u Kravických vodopádoch, vtedajšia Juhoslávia (dnes Bosna a Hercegovina) a v Škocijánskej jaskyni, vtedajšia Juhoslávia (dnešné Slovinsko). (dyfur)

Reklama

Reklama