Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Je kapitán ještě puntičkář, nebo už šílenec? ... Čerstvý podporučík amerického námořnictva Willie Keith (R. Francis) nastoupí během války do služby na lodi Caine. Jeho první dojmy jsou veskrze špatné: toužil získat místo na letadlové lodi nebo bitevním křižníku, a místo toho skončil na oprýskané minolovce, jejíž posádka si na disciplínu vůbec nepotrpí. Proto je Keith rád, když flegmatického kapitána DeVriesse vystřídá nový velitel plavidla, vojácký kapitán Queeg (H. Bogart). Důstojníci i řadoví členové posádky však brzy poznají odvrácenou stranu Queegova velení. Kapitán je takřka posedlý maličkostmi. Je schopen zabývat se donekonečna košilemi námořníků, zatímco při cvičení dělá jednu chybu za druhou. V ostrém boji se pak projeví jako zbabělec. Když přijde tajfun a lodi hrozí potopení, ujme se velení výkonný důstojník Steve Maryk (V. Johnson). Willie ho v tom podpoří. Jenže tím se dopouštějí vzpoury… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

classic 

všechny recenze uživatele

HUMPHREY ako nový kapitán bojovej lode CAIN,úloha je to nevďačná,pretože ho začnú pekne krásne nenávidieť z jeho neustáleho komandovania a šikanovania,a ja sa pýtam:„Mala právo posádka lode CAIN jednať tak, ako to urobili,t.j menovite:Lt. Steve Maryk a Lt. Tom Keefer,ktorý začal hustiť do prvo menovaného,aby sa vzbúrili proti kapitánovi a zbavili ho velenia lodi,podľa jeho paranoidného správania sa dohodli tak,ako sa dohodli...” Na rovinu poviem,že som bol stále na pochybách,či konali správne alebo nie,t.j do záverečných tituliek sa nakoniec objaví správna odpoveď... Výborní sú vzbúrenci,t.j Van Johnson,Fred MacMurray a Robert Francis a obetný baránok HUMPHREY BOGART,ktorý získal nomináciu za kapitána,ktorý sa za žiadnych okolností nepoddá posádke lodi CAIN. Zo 7.Nominácii na Cenu Akadémie sa nepremenila síce ani jedna,bol to rok v znamení snímku ON THE WATERFRONT,ktorý pozbieral 8.OSCAROV,včetne film a réžia,herec... BRANDO bol lepší ako BOGGIE,ale on aj tak nechcel dostať zlatého plešivca,chcel len dať do laty posádku lode,ktorá ho nikdy nebrala z cela vážne,čo je veľká škoda? Film s množstvom otáznikov,pri ktorom som sa trápil,kto a ako vždy konal... Naozaj veľmi nepríjemný a osobný snímok... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Psychologická sonda do duší dvou kapitánů a několika důstojníků válečné lodi. Do toho trochu milostných začátků jednoho důstojnického bažanta a jeho těžká volba mezi matkou a milenkou. Bounty je mnohem akčnější film, v Caine vidím psychologické drama, s válkou nemá (kromě kulis) společného téměř nic. ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek není tak o vzpouře, jako o profesionalitě jednotlivců a schopnostech spolupracovat. V měřítku tu je hlavně kapitán lodi vyžívající se v disciplíně, ale jako přímý účastník leckterých dramatických událostí naprosto selhává. A tak se stane co se stane. Příběh začíná soudním líčením a výpověďmi některých přímých účastníků, kteří vypráví, co že se na té lodi vlastně stalo. Je v tom rouška profesionality, psychologie a schopnosti se správně a okamžitě rozhodnout. Strach tu nemá žádné místo. Jde o životy všech. Na první pohled se sice jedná o další, v tomto případě klasický, snímek o nějaké vzpouře na nějaké lodi, ale tady se jedná o loď válečnou, kde nebezpečí netkvělo ze strany nepřítele, ale s vlastních řad. Skvělý film příkladně poukazující na otazník, co se týče velení a jeho schopnostech. Realistický příklad každé doby, který může mít tragičtější následky, než si kdo umí připustit. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Nestihl jsem bohužel začátek, ale i tak jsem si během minuty oblíbil většinu postav a hned napínavě čekal na další vývoj příběhu. Závěrečné soudní líčení je výborné a gradují v něm herecké výkony (hlavně již umírající Bogart). Potěší si modýlek lodičky na vlnách, který oproti současným digitálním trikům vypadá příjemně. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No po pravdě jsem čekal něco trochu jiného. Labilní a paranoidní kapitán versus neschopná posádka. Divné postavy plus i ten zvláštní dovětek toho právníka co vzhledem k předchozímu ději nemá opodstatnění. Na druhou stranu na svoji dobu zase velice slušně je natočená celá ta sekvence s bouří hlavně po stránce triků kdy je vidět, že se rozhodně nejedná o žádný model parníčku do vody. Jinak co se toho ostatního týče tak do velký míry souhlasím s komentářem od Laca a můj názor na tenhle film je tak nějak celkově neutrální.50% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • Protože námořnictvo se společnosti Columbia Pictures během natáčení spolupracovalo, měl fillmový štáb přištup do Pearl Harboru a možnost natáčet na vojenských lodích a letadlech. (Terva)
  • Protagonista Lee Marvin se pro své válečné schopnosti stal během natáčení neoficiálním poradcem. (Terva)
  • Již během natáčení trpěl Humphrey Bogart rakovinou hrdla, jíž později podlehl. (Terva)

Související novinky

William Friedkin míří k vojenskému soudu

William Friedkin míří k vojenskému soudu

30.08.2022

Je tomu už dlouhých jedenáct let od doby, kdy legendární oscarový režisér William Friedkin (Francouzská spojka, Vymítač ďábla) natočil svůj zatím poslední hraný snímek Zabiják Joe s Matthewem… (více)

Reklama

Reklama