Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úspěšný inženýr Richard Mason (Humphrey Bogart) vede vlastně příkladné manželství. Avšak od té doby, co se jeho žena Katherine (Rose Hobart) dovtípila, že se Richard zamiloval do její mladší sestry Evelyn (Alexis Smith), začne to v jejich vztahu vřít. Brzy Richard nedokáže nastálou situaci vydržet, rozhodne se svoji paní zabít a vypracuje komplikovaný plán... Scénář podle předlohy Roberta Siodmaka a Alfreda Neumanna. (Pohrobek)

(více)

Recenze (14)

InJo 

všechny recenze uživatele

Tak trošku mix dvou Hitchcockových pecek - Vraždy na objednávku (prohnaný manžel se chce zbavit nepohodlné partnerky) a Vertiga (paranoie ohledně ne/přežití osudové ženy propadající ústřední postava). O inspiraci či snad dokonce vykrádání ale s ohledem na rok vzniku pochopitelně nemůže být řeč (leda v opačném případě). Bogart tradičně vynikající a velmi potěší i smysluplný a celkově uspokojivý závěr. 80 % ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Atmosferický, výborně nasmínaný noir-snímek, pohrávající si myšlenkami duševních přízraků a svědomí. Do poslední chvíle napínavé a od začátku zajímavé. Humphrey Bogart tu pak podává velmi dobrý výkon - Conflict se dá v každém případě směle zařadit vedle známějších Bogieho děl. Curtis Bernhardt opět dokázal, že patří mezi netuctové, ale neprávem opomíjené tvůrce klasického Hollywoodu. ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Noir z raného obdobia (nakrútili ho ešte v ´43 a potom čakal na uvedenie) so zápletkou „dokonalej vraždy“, no ústrednou témou je paranoja (s dobrým twistom). Bogart tradične perfektný (v úlohe záporáka vždy o kapánek viac), spolu s Greenstreetom chrlí repliky s najvyššou kadenciou. Skvelý atmosferický úvod (titulky na pozadí dažďa a nočnej lampy) i záver v lese plnom hmly. 4,5* ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Ve třiačtyřicátém musely teda panovat v Hollywoodu poměry - film, který Humphrey údajně nechtěl točit a který byl uveden až rok a půl po dokončení kupodivu vůbec není špatný! Hlavní hrdina zabije svou ženu, protože je zamilovaný do její sestry, nicméně jak to vypadá, žena asi úplně mrtvá nebude. Jednoduchý a často zpracovaný námět (třeba Les Diaboliques) funguje opravdu slušně, hlavně díky přesvědčivě zobrazené Bogartově paranoie. Neznámý, ale chutný noir. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vysokonadpriemerny noir od Curtisa Bernhardta o krize v jednom manzelskom vztahu : on vedie prikladne manzelstvo, ale zamyloval sa do akejsi svetaznalej hajzlbaby ... ne, pardon, chcel som napisat do dalsej zenskej. Namet je zo zivota, dialogy vyborne a ak v strede vladne nuda, tak fuckt len na 5 - 10 minut. Jo, Hampry bol podla mnohych herecky vyborny, no ale spievat nan ody rozhodnie nemienim, pac ho nemam rad, a to tak, ze velmi! To vsak neznamena, ze mienim zadupat do zeme kvalitny film noir, ne, ne : 78 % ()

Galerie (35)

Reklama

Reklama