Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za dvanácti portréty, kdysi mladých a nadšených absolventů DAMU se skrývá mnoho dramatických životních okamžiků.  V roce 1963 napsal dramatik Pavel Kohout pro absolventský ročník DAMU hru, kterou uváděli v Disku jako své absolventské představení "Dvanáct". Tuto hru o rok později se stejnými lidmi natočila televizní režisérka Eva Sadková. Jde o příběh jednoho celého ročníku DAMU, jehož studenti se rozhodnou usilovat o smysluplnost uměleckého poslání - odcházejí na oblast společně tvořivě pracovat. Původní entuziasmus se však pod tíhou všedních dnů vytrácí, každý z nich pak podle své povahy podléhá tlakům vnějších okolností. Po roce se parta dvanácti herců a přátel rozpadá. A tyto lidi v roce 2003 znovu oslovil další režisér - Viktor Polesný, aby spolu s nimi udělal jakousi rekapitulaci uplynulých let. Doba je vystavila krutým zkouškám - a tak je těchto dvanáct životů dosti věrným obrazem doby. Obsahují všechny možné lidské i umělecké peripetie a formy proher, ale i návratů, jimž jsme byli, jsme a ještě pořád budeme vystavováni. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

argenson 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý dokument o setkání bývalých spolužáků z DAMU navazující na čtyřicet let předtím natočený film Dvanáct (1964). Docela smutné bilancování nelehkých hereckých životů (převážně) na oblastních scénách, zásahy do osudů v podobě let 68 a 89, dokonce i nenápadné náznaky konfliktů mezi nimi samými v době normalizace, nyní již i četné zdravotní problémy. Není to žádná taškařice ve stylu veselých historek a kupodivu ani nejslavnější z nich – Iva Janžurová – nemluví o své herecké kariéře se stoprocentním nadšením. Následuje silný moment neúčasti Jany Rendlové, která pouze poslala dopis s důvody, proč se s těmito lidmi již nikdy nechce setkat. ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dokument, který se občas objevuje na ČT. Mapuje osudy jedné herecké generace. Tito lidé byli z velké části politicky nepohodlní, na politických prověrkách po srpnu 1968 někteří z nich vyjádřili nesouhlas se vstupem sovětských vojsk... zatímco několik jiných naopak politiku KSČ a Moskvy schvalovalo. Ti pak mohli zůstat u hereckého řemesla. Po čtyřiceti letech se osm těchto herců schází u natáčení tohoto filmu. Je to dokument o životě. Není to příběh, u kterého by se dala "vypnout hlava", naopak vyžaduje soustředění a vlastní názor na existenci člověka a jeho názory, na to, co se kolem něj děje. Dokument odkazuje na dnes málo známý film Evy Sadkové Dvanáct, z roku 1964, kde tito spolužáci z DAMU společně vystupovali, scénář filmu: Pavel Kohout: http://www.csfd.cz/film/242234-dvanact/ Kdo se v tomto filmu objeví, na koho se zde vzpomíná: Marie Drahokoupilová, Karel Hábl, Jana Rendlová, Iva Janžurová, Jiří Havel, Miluše Dreiseitlová, Ladislav Křiváček, Václav Mareš, Jiřina Barášová, Miroslav Nohýnek, Michael Junášek, Jana Smrčková. ()

Reklama

Reklama