Reklama

Reklama

Harlem Globetrotters - tým, který změnil svět

(TV film)
  • USA The Harlem Globetrotters: The Team That Changed the World

Obsahy(1)

Vyhráli více než jedenadvacet tisíc zápasů, projeli sto sedmnáct zemí. Nyní se každoročně představí dvěma milionům diváků. Abychom ale pochopili, jak dlouhou cestu urazili, musíme se vrátit tam, odkud vyšli. Když někam přijeli Globetrotters, bývala to náramná událost. Přijeli totiž výborní basketbalisté i skvělí baviči. V Chinooku v Montaně hráli třeba i ve vypuštěném bazénu, protože to byl jediný betonový povrch ve městě. Jako hřiště pro košíkovou se to sice moc nehodilo, ale oni dokázali předvést svoje kouzla kdekoli a kdykoli. Mužstvo Harlem Globetrotters se zrodilo třináct set kilometrů západně od Harlemu, na jižním předměstí Chicaga. V polovině dvacátých let se bývalí spoluhráči ze střední školy Wendella Phillipse sešli v klubu Americké legie. Později si dali název "Savojská velká pětka", podle známé chicagské tančírny Savoy. V roce 1928 se jeden z hráčů, nespokojený se stavem klubové pokladny, rozhodl založit vlastní mužstvo - Globetrotters Tommyho Brookinse. Na scénu vstupuje Abe Saperstein, bílý, židovský přistěhovalec ze severu Chicaga. Muž s obchodním duchem i láskou ke sportu, který v této sféře viděl příležitost k podnikání. Jeho velkou předností se stalo to, že byl bílý. Běloch samozřejmě mnohem jednodušeji domluvil utkání ve Wisconsinu nebo v Michiganu. Nakonec to nemohlo dopadnout jinak a Abe si, podle tvrzení Tommyho Brookinse, mužstvo přivlastnil. Začal sjednávat zápasy pod svým jménem. Od té chvíle dostaly věci rychlý spád. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Prej neporazitelný pchááá .... dejte mi nějakou merunu a já je zfouknu jak svíčky, kluky vopálený. To, co oni uměj s míčem v basketu během zápasu, já dělám s míčem v noci během spaní. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Když na konci 40. let Harlem Globetrotters dvakrát po sobě poraziil tehdejší šampióny NBA Minneapolis Lakers, celá Amerika žasla údivem... ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Nuž Harlemaci su v amerike evidentne pojem a dokument sa nám snaží nakukať, že vlastne sú pojem na celom svete (už ten názov). Z počiatku strašne chaoticky zostrihané a zaujímavých exibičných záberov na mňa antibasketbalistu trochu málo. Pre fandov tekvice asi povinnosť, inač trošku bublina. 50% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to jen o sportu a finesách basketu, které dnes už nejsou zas až tak nevídané. Ale také o rasismu a zrání Ameriky. Mrkněte se na to. ()

Reklama

Reklama