Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miloš KopeckýJiří Sovák v televizním zpracování slavného humoristického románu Kingsley Amise a Roberta Conquesta... Komedie o mužích, kteří si založili Metropolitní egyptologickou společnost, aby si uchránili alespoň částečnou volnost od manželek. Dokonale vybudovaný aparát nejprve vzbuzuje v ženách naprostou důvěru. Pravidelně ve čtvrtek se pánové scházejí v budově společnosti, o víkendech jezdí na semináře. O tuto společnost se však začne zajímat i policie. A teprve shoda okolností přinutí ctihodné anglické gentlemany Metropolitní egyptologickou společnost rozpustit… (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

easaque 

všechny recenze uživatele

+2* Tentokrát jsem si nenechal ujít starou televizní komedii, protože mě zajímalo, jestli jsem nepřišel podle zdejšího hodnocení o nějaký skvost. A podle počtu mých hvězdiček lehce pochopíte, že nepřišel ;-). Taková sestava slavných herců a hereček nakonec vyplodila docela nudnou frašku, u které jsem chvilkami zíval a skoro se nezasmál., protože humor byl opravdu suchý. Je pravda, že téma je už zastaralé a omšelé, ale myslím, že by se z tohoto dokázalo vytěžit mnohem víc. Za to zklamání dávám nakonec slabší známku a já jí určitě nepomůžu dostat se do většího povědomí a určitě nemám ani důvod se k ní někdy vrátit. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Metropolitní egyptologickou společnost tvoří pestrá směs nevěrníků, kteří své zradičky pěstují pod maskou amatérské badatelské praxe, v níž dosáhli takové přesvědčivosti, že to až vzbudí pozornost u zpravodajské služby. Současně za jejich zády žijí dvojím životem i některé z jejich drahých poloviček – a protože není jednoho odhalení bez druhého, pohled pravdě do očí uzavře – bezmála za přímého přenosu BBC – historii celého společenství. – Obdivuji, jak se Františku Filipovi podařilo jen stylizací postav a jejich interakcemi navodit dokonalou britskou atmosféru. Jakkoliv nikdo z protagonistů neustoupí ze své strohosti ani o píď a všichni své emoce zpravidla rozpouštějí v sebeironii nebo svému rozhořčení tisknou kultivované tvary – kraluje jim Jiří Sovák, proměňující se v závěru televizní polemiky s pravým vědcem v polského odborníka, v jehož přesvědčivém polsko-anglickém projevu uvízne nejen dotčený specialista, ale celý Londýn. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Blbost je nakažlivá. Ale tohle je specializovaná blbost…" :D Tohle je vskutku specializovaná "blbina". Herecké obsazení je prostě skvostné a všechny ty herecké kreace, zejména pak Jiřího Sováka (ať už ve chvíli kdy imituje vrátného z hotelu či si hraje na polského profesora egyptologie Asymczyka), nemají chybu. K popukání je třeba scéna televizního přenosu, kdy se Kopecký, Vinklář a Adamíra snaží vykecat z toho, aby museli říct cokoliv k věci. Ale nemělo by se zapomínat ani na dámské osazenstvo. Zvláště Irena Kačírková je vskutku šarmantní dáma anglického střihu. ()

davidjunek 

všechny recenze uživatele

Zjistím-li, že hlavní role ve filmu hrají Miloš Kopecký, Jiří Sovák, Josef Vinklář a Jiří Adamíra, podívám se na něj s velkým očekáváním bez ohledu na kladné či záporné recenze. V tomto případě byla očekávání překonána měrou vrchovatou. Noblesa a elegance hlavních hrdinů jdou ruku v ruce se všemi úskoky a intrikami provázející fungování „egyptologické" společnosti. Scénky jako Sovákův „recepční v ubytovně" nebo Kopeckého „televizní vystoupení" bych neváhal označit jako klenoty, které se neoposlouchají ani při dvousté repríze. A na co by se v neposlední řadě nemělo zapomenout, jsou skvěle zahrané šaramantní manželky v podání Ilony Kačírkové, Slávky Budínové, Karolíny Slunéčkové.... Paráda. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace podle satirického románu Kingsley Amise. Toto je herecký koncert, lahůdka. A přitom tak jednoduché, minimalistické. Přesně tento druh humoru mám rád. Jiří Sovák jako Cambuslang tu exceluje, ale též Miloš Kopecký jako předseda Henwick a z žen zvláště Irena Kačírková jako jeho šarmantní manželka. Toto dílko patří mezi nejvtipnější z českých inscenací vůbec. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama