Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Teresa de Cepeda y Ahumada (Paz Vega) byla dcerou jednoho nižšího rytíře v Ávile, ve Španělsku. Rozhodla se nebýt omezována rolí matky či manželky a cítí, že je předurčená k něčemu zcela jinému. Chce prát, číst, porozumět. Při hledání toho “něčeho”, co ji schází, vstupuje do kláštera, aby zde našla to, co celý život hledala. Nemůže být více zklamaná: za zdmi samoty kraluje materialismus a stejná frivolita, jako ta, ze které se snaží uniknout. Proto se rozhodne podniknout křížovou výpravu modlením a odříkáním. Nejprve se stane rebelkou, potom bláznem, mnohem později bude prpohlášena za svatou – Svatou Terezií od Ježíše, též zvanou Terezií z Ávily. Ve Španělsku vzrostla proti filmu vlna odporu, především ze strany ortodoxnějších katolíků,a to za scény, kdy se Tereza “vídá” s Kristem. (Lentia)

(více)

Recenze (5)

sestrad 

všechny recenze uživatele

Rozpaky, trochu nuda. To je první dojem z filmu, který předchází pověst pohoršení a skandálu. Jako standartního katolíka mě nenadzdvihla ta jediná scéna s jemným náznakem erotiky, která se snaží naznačit, že to s pokusy převést na plátno mystiku není jednoduché. Navíc, když o půlhodinu dál je zřejmé, že vrchol celého toho hledání mystického sňatku máme hledat kdesi jinde. Pobouřilo mě naopak, jak je ten film vlastně krotký - nenabízí nic moc než poměrně tradiční portrét téhle španělské světice, která místy působí prostě zarytě a tvrdohlavě. Mnohem zajímavější je Saurův portrét jiného špan. mystika, Jana od Kříže (Temná noc, 1989), kde je téma jak rozeznat, co je skutečně od Boha a co případně lpění na mých fixních ideách, které odlišuje fanatika od světce, podané mnohem věrohodněji. Pár pěkných záběrů v interiérech a sličná tvář Paz Vegy to nezachrání... ()

Lentia 

všechny recenze uživatele

O zivote svate Terezy, zijici v polovine 16 stol. Paz Vega jako Tereza. Film vzbudil vlnu kritiky v katolickem Spanelsku diky scenam, kdy svata Tereza vidi Krista, ktery se ji dotyka (vypada to trochu jako by byli milenci). Trochu mi pripada, ze vsichni svati museli byt blazni, nicmene jednotlive obrazy ve filmu jsou nadherne. Jde videt, ze reziser si na tomto dal hodne zalezet. ()

Reklama

d-fens

všechny recenze uživatele

ocenenia : Montréal World Film Festival 2007 - nominácia na Grand Prix des Amériques, Najväčší umelecký prínos (režisér Ray Loriga) ()

dzberry 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, že tenhle film půjde absolutně mimo mě. A co já na to po závěrečných titulcích? Šlo to mimo mě... Paz Vega jako jepťa mě nebavila, mám raději její „uvolněnější“ role. Zpracování na můj vkus až přespříliš založeno na dialozích, vyjednávání, přemlouvání, božím zaláskování, pochybnostech, symbolických obrazech atp. Nečekal jsem akci, to ne, ale alespoň nějakým pořádným upalovacím vzrůšem to mohlo být proloženo... Anebo kdyby alespoň moucha tam někdy proletěla... ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama