Reklama

Reklama

Univerzitní profesor Bob Kearns žije v kolébce automobilového průmyslu Detroitu s manželkou a šesti dětmi. Má na kontě několik malých patentů a baví ho vymýšlet novátorské věci. Jednoho dne ho napadne, že stěrače na oknech vozidel, když jen mrholí, by mohly stírat déšť v přerušovaných krátkých časových intervalech. Přítel Gil a jeho bratr mu poskytnou finance na vývoj a nechají nápad patentovat. Kearns později představí svůj vynález mamutí firmě Ford, jejíž vývojové oddělení zatím tento problém řeší bez úspěchu. Na první pohled je patrné, že mají o nápad zájem. Za několik týdnů však přichází Gil se špatnou zprávou, Ford prý už o stěrače zájem nemá. To je pro Kearnse šok a zároveň se obává, že automobilka jeho vynález okopírovala. Na setkání prodejců Bob uvidí nový model Mustangu, jehož hlavním vylepšením a prodejním trhákem jsou nové stěrače s přerušovaným pohybem. Bob si to nenechá líbit a pustí se do boje se špinavými praktikami obří automobilky. Neváhá zažalovat Ford za porušení patentu a odstartovat dlouholetý soudní proces s nejistým výsledkem. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, do perdele, už je to téměž měsíc, co sem naposledy komentoval, to je mazec. No, ale tak to holt je, když do života skočí dovolená a rekonstrukce koupelny a WC - totálka :o). Tohle sem viděl včera v telce, měl sem to jen tak puštěný a celkem mě to chytlo, tak sem to dokoukal s napětím celý. ZARPUTILOST, tímhle slovem by se dal celej film popsat. Jeden týpek, kterýmu záleží na pravdě se nebojí sám se hájit proti FORDu. Každý mu tvrdí, ať se na to vykašle, že mu to zničí život, ale von nee. Jako jo, život mu to krapet zpackalo, ale nakonec může usínat s klidným svědomím, že to sám zmáknul. Slušnej zásek byl u soudu, když sám sobě pokládal otázky, páč byl zároveň svůj obhájce. Film hezky barevnej se super hudbou, ale příběh ne uplně topofka. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Róbert Kearn sa 12 rokov súdil s automobilovým gigantom Ford o patent stieračov pracujúcich v intervalovom režime. Kvôli súdnemu procesu, ktorý "nemal šancu" vyhrať takmer prišiel o rodinu. Snímok ponúka pohľad na nerovný súboj, kde dostáva spravedlnosť zadosťučinenie. Aká je tá Amerika krásna, ľud spravodliví - no Boh jej žehnaj! Popravde k hodnoteniu štyroch hviezd som sa musel doslovne dokopať (možno to aj zmením). Napriek tomu, že právnické filmy patria medzi moje najobľúbenejšie, "Flash of Genius" disponuje niekoľkými fakt hluchými pasážami, ktoré pomerne dosť nudili. Dramatický prvok sa dostavil až v samom závere, čo je na tento druh spracovania sakramentsky málo. No nič to - hlavne že sme "vyhrali"! ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je především až moc dlouhej, zbytečně se natahuje zejména první půlka, kde se v podstatě nic moc neděje, jenom se seznamujeme s problémem. Každopádně zápletka je úplně jednoduchá, hlavní hrdina je vyobrazenej jako vědátorskej jeliman (možná takovej byl i ve skutečnosti, nevím, ale nepůsobí to úplně dobře). Lepší je potom druhá půlka, kde už se pomalu dostáváme k soudu a k řešení situace, i když i tam to má určitý rezervy, přišlo mně, že tam nezazní zásadní věci z celýho konfliktu. Jinak jsem toto neznal, nevěděl jsem, že se něco takovýho stalo, ovšem na druhou stranu se to děje běžně, jak v tom neumíte chodit, vždycky vás někdo ojebe. Bohužel... ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Jedna báseň, nie po kvalitatívnej ale po tej významovej stránke. "Based on true story" niekedy poškodí, tentokrát dopomohlo k ešte silnejšiemu poznaniu, že za spravodlivosť sa oplatí bojovať aj keď Vám do cesty padajú polená a protivník používa všetku svoju moc k tomu, aby zvíťazil. Férovo alebo neférovo, je mu to jedno. Greg Kinnear (jeden z jeho najlepších výkonov) ako Dr. Robert Kearn zvádza dlhoročný súboj s koncernom Ford o svoj vynález, ktorý ovplyvnil autá po celom svete. Neprestajne súperí na úkor zdravia, priateľov, neskôr rodiny, ignoruje finančné vyrovnania, ide si za tým podstatným - za pravdou! Otázkou zostáva, či sa mu ju podarí docieliť, kto ho v tom podporí a kto nie. "Flash Of Genius" netiká presne ako švajčiarske hodinky, no vykladá úprimný príbeh o slove začínajúcom na "S". V dnešnej dobe je jej strašne málo, o to krajšie vidieť niekoho, kto za ňu vytrvale bojuje... ()

Mičl 

všechny recenze uživatele

Zrovna mám na svým autíčku rozbitý cyklovač stěračů a (ne)funguje to přesně tak, jak to bylo před zavedením Kearnova vynálezu Fordem do výroby. Je to asi tak: Vždy když prší vzpomenu si na tohle neuspořádané a zdlouhavé drama, ale jakmile to nechám spravit Flash of Genius se mi vypaří jako nevýrazný film z mé negeniální hlavy. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (9)

  • Sepisování příběhu trvalo dlouhých 9 let, při kterých se dohledávala veškerá fakta k celé události tak, aby byla zachována autenticita. (PATTXA)
  • V čase 0:11:00, když je rodina v restauraci, tak se v záběru ulice objeví i moderní auta, která v době, kdy se odehrává film, ještě neexistovala. (LOOOL)
  • Pro zachování autenticityi byla při filmování využívána i originální soudní dokumentace, rodinné fotografie a domácí video. (PATTXA)

Reklama

Reklama