Reklama

Reklama

Konec

  • Maďarsko Konyec - Az utolsó csekk a pohárban (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bláznivá road movie o starém manželském páru Emilovi a Hédi, který žije jako tisíce jiných lidí v postkomunistickém Maďarsku. Jejich zdánlivě poklidný život doprovází celkem pravidelné placení všemožných složenek. Jednoho dne se ale Emil rozhodne vyloupit poštu a tím začíná jeho netradiční cesta světem zločinu...

Ráhonyi teprve v roce 2006 - ve svých čtyřiceti letech - začal připravovat celovečerní hraný debut Konec, který bychom mohli označit podtitulem Bonnie a Clyde po maďarsku. Vypráví příběh dvou důchodců - manželů Emila a Hédi, kteří společně strávili téměř půl století. Film získal maďarskou národní cenu 2007.

Zdá se, že svůj monotónní život skrytý za zdmi jednoho obyčejného paneláku omezili především na placení všemožných složenek a skrývání se před soudními vykonavateli a vymahači. Emil se ale jednoho dne vzbouří, opustí ženu a byt a přepadne první poštu, na kterou na své cestě narazí. Snímek zaujal nejen díky svému jemně ironickému humoru, který poukazuje na určité sociální nedostatky maďarské společnosti, ale především díky hereckým výkonům obou hlavních představitelů - skvělých maďarských herců, Emila Kerese a Teri Földiové, kteří se svých rolí zhostili s mistrovskou nonšalancí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (43)

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem se lekl, že to bude nějaké nudné sociálně kritické drama o neutěšené situaci důchodců, ale ono se to rozjelo v parádním tempu, trochu ve stylu Bonnie a Clyde. Nechyběly vtipné momenty a všechno to plynulo hezky svižně ke svému konci, který byl sice trošku přitažený za vlasy, ale to byla jen taková menší kosmetická vada na jinak velmi dobrém filmu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Vy jste zešíleli! Oba dva!“ - „Juane, to, co děláme, není legrace.“ - „Ani tenkrát to nebyla legrace, když jsme táhli v roce 59 s Fidelem a Che Guevarou na Havanu!“ - „Jo, ale člověk se za půl století přece jen opotřebuje.“ - „Opotřebuje?! Pojďte!“ Nepodceňujte zdánlivě vetché staříky, mohli by vás pořádně překvapit…Upřímně jsem se bavil. Nikoliv vtipnými hláškami, těch je tu ostatně jako šafránu, spíš humornými situacemi, vývojem příběhu a tím, jak se staříkům dařilo unikat zákonu. Výhodou zločinců je také to, že za nimi stojí nejen publikum, ale i veřejné mínění, navíc se manželský pár stane symbolem vzdoru i pro ostatní nespokojené důchodce. Většinu filmu jsem se musel usmívat a atmosféra byla převážně pohodová (a tematická „westernová“ hudba to navíc skvěle podpořila). Samozřejmě, vše vychází ze žánru a velké nadsázky, divákovi je jasné, že postup a schopnosti policie mají do autenticity poměrně daleko (vyniká hlavně impotence zásahovky), našly by se i další detaily, ale o to tu nejde. Za mě slušné 4*. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Akýsi maďarský parodický, seniorský remake viacerých lúpežných road-movie filmov, z ktorých si vypožičiava niekoľko nápadov, no film ako celok pôsobí nesporne veľkou originalitou. Tragikomédia naberá obrátky hlavne v hláškach, ktoré chŕli dôchodcovský pár a pomalé tempo filmu vyslovene prospieva. Tragika a zvädnutý úsmev na perách prichádza na rad až v závere a ani ja som sa slze nevyhol. 85%. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

tento snímek mi přiblížil život ... či živoření důchodců v Maďarsku (a určitě nejen tam) příjemnou nadsázkou. Řešení jejich tíživé finanční situace vzali do svých rukou a jejich roadmovie pobaví a možná i změní pohled na stáří. Herecky slušné, chvílemi naivní, ale výsledný dojem to nekazí. [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Konečně film, kterýmu můžu s radostí dát plných pět hvězd..:-) Příběh o tom, jak si párekček důchodců začíná na starý kolena i proti zákonu užívat, je prostě kouzelný. Provází ho řada vtipných scének, líbí se mi celkový dojem a způsob, jakým je Konec natočen (např. střih z mládí na začátku a na konci, prolínání děje s mladou dvojicí), navíc je to vlastně road-movie - a to mě vždycky vezme - a vztah mezi manžely je tady opravdu krásně ukázán..mluva pouze očima, stisk ruky..mockrát během sledování jsem se musela pousmívat a po shlédnutí se usadil takvoý příjemný milý pocit:-) Tohle mi opravdu sedlo, přesně styl filmečku na pohodovej (teď se to aktuálně hodí: zimní) večer... ()

Galerie (32)

Zajímavosti (2)

  • Film se natáčel v maďarském hlavním městě Budapešť a v jednom z nejmladších měst Evropy Dunaújváros. (Trajektt)

Související novinky

Střední Evropa 2007 napoprvé

Střední Evropa 2007 napoprvé

03.09.2007

Asociace českých filmových klubů rozhodně nepatří mezi ty, kteří by setrvali na dlouhé časy v posvěcené nečinnosti, a tak pro příznivce netuctových filmů připravují další putovní přehlídku. Po… (více)

Reklama

Reklama