Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princezna Veronika (J. Šulcová) je krásná, ale říká se o ní, že se neumí chovat ve vznešené společnosti. Pravá podstata věci je ale jinde. Veronika je prostě upřímná a říká bez obalu, co si myslí. S výchovou dcery se ale tatínek král (I. Racek) nehodlá trápit, Veroniku se prostě rozhodne provdat. U příležitosti jejích osmnáctých narozenin se koná ples a ona si má vybrat ženicha. Kdo je ale ten poněkud legrační Tomáš (J. Abrhám), který princeznu zaujme, a bude jeho vzhled na překážku lásce, která se mezi mladými lidmi začíná rodit? (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Jedna princezna, u které je upřímnost zaměňována za hloupost, tři princové, kdy jeden je poetický ňouma, druhý drsný harcíř válečných polí a třetí rozumný chlapík, leč údajně šeredný. Jeden, druhý i třetí jsou dobře zahraní a to hezkými chlapy, v takhle tvrdě konkurenčním prostředí by ze sebe možná něco princovského vykřesal i ledasjaký ukníkaný chcípák ze současných pohádek. Princezna má, jak už to v pohádkách bývá, hovořící dutý sval, pokud by neměla, těžko by mohla poslechnout hlas svého srdce, jak neomylně zazněla pohádková notorieta. Choholouš mi nepřijde jako špatná milostná přezdívka (znala jsem pár, kde on jí říkal čolku a ona ho nezabila), princ je v tomto ohledu poněkud přecitlivělý. Princezna musela se svým princem překonat něco horšího, než to, že princ není hezký, v tom je zřídka kdy zádrhel, musela s ním překonat to, v čem byl skutečně zakopán pes, že měl sám se sebou nějaký problém. Při veškeré jeho moudrosti mu nedocvaklo, že princezna to, z čeho on má mindrák, vůbec neřeší. Zajímalo by mě, jestli ta reklama na lak na vlasy byla před filmem náhodou. ()

mischa 

všechny recenze uživatele

No nevím, tahle pohádka mohla trvat klidně o půl hodiny míň. Plejáda vynikajících herců a pohádka bez nápadů, bez sebemenší zápletky, bez vysvětlení proč je ten třetí najednou krasavec... atd. atd. Dávám hvězdičku jen za krásnou princeznu. Šulcová v té době svou krásou zářila v každém díle, i v těch nepovedených ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Pohádka se docela odchýlila od původní podoby francouzské pohádky, což bych jí neměl za zlé. Potíž je ale v tom, že vlastní pojetí princezny, která odmítala přetvářku a komformitu (takže vůbec nebyla hloupá, snad jen pro okolí), úplně pohřbí závěr, kdy se tatínek král radí s chůvou a najednou se vynoří (zcela bez logiky) původní verze o hloupé princezně a duchaplném Chocholoušovi. Zajímalo by mě, zda to tak zprasil František Pavlíček nebo Bohumila Zelenková. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

jo, když z ošklivého prince se stane krásný tím, že se učeše a umyje ty namalované pihy, to má pak princezna celkem snadné. A protože jsme v 70. letech, tak zásadní roli tu má prostý lid - proto se král i princezna svěřují zásadně jen chůvě a proto závěr patří nikoli šťastné dvojici, ale mladému a v pohádce úplně zbytečnému švíckovi. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Moc krásně zahraná pohádka. Jasná ukázka toho, že výborní herci dokážou i s průměrným scénářem, malou výpravou a cenzurou za patami udělat zázraky. Princezna krásná, leč ne nejchytřejší, princové jak z enciklopedie pro prince. Jeden kňučna poeta, druhý silný buran, třetí chytrý šereda s tak sexy hlasem, až člověka napadají nepohádkové myšlenky. Jedna z mých nejoblíbenějších již od plenek. Po letech je velmi zábavné si připomenout, jak začínali herci jako Roman Skamene atd. Naprosto excelentní byla první dvorní dáma Marie Dokoupilová, tak krásná, elegantní a diplomatická, že by se od ní i dnes mohli učit všichni politici. Když jsem tuto pohádku pustila vlastním dětem, moc se jim líbila, až na to, že je černobílá, to jim vadilo. Mně ani po letech ne. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Podle pohádky vznikla v roce 1978 i stejnojmenná rozhlasová inscenace. Režisérem byl Jan Berger a hlavní roli ztvárnil Petr Svodoba. (Přemek)
  • Natáčelo se mimo jiné v Průhonickém parku. (Miggi90)

Reklama

Reklama