Reklama

Reklama

Apel

Animovaný / Krátkometrážní
Polsko, 1970, 7 min

Obsahy(1)

Nástup vězňů, před nimi stojí velitel a do omrzení vydává pokyny: „K zemi!" a „vztyk!" A vězni příkazy poslušně plní. Až se po čase najde jeden, který nehodlá do nekonečna respektovat nesmyslné instrukce a zůstane stát. (Snorlax)

Recenze (7)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zastávám názor, že když má tvůrce krátkého filmu (a teď je jedno, jestli animovaného, hraného, nebo klidně i vytvořeného s pomocí telepatických vln hybridních kosmo-kozlů ze souhvězdí triád) k dispozici jednoduchý , ale fungující nápad (a teď je jedno, jestli vizuální, nebo dějový, Apel má obé), měl by se snažit, aby to celé bylo co nejkratší. Výsledek má sice sedm minut, ale do háje, i to je nějak moc.. Ovšem atmosféra, kterou zaručuje prostředí koncentrační ho tábora (a nacistické orlice na důstojnické čepici) to relativně vynahrazuje. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Pacifistická vzbura v hre svetiel, tieňov a detailov. Rovnošata ako väzenie. Podobne uhrančivé ako Sekcja zwlok (alias Pitva), ale jednoduchšie a doslovnejšie. 80% ()

Reklama

tomeek 

všechny recenze uživatele

Myšlenka revolty tam je, a to je asi tak všechno. Po pěti minutách "Nieder!" a "Auf!" už jsem měl myš na křížku a nebál jsem se ji použít. Naštěstí se objevil zpupný vězeň, ten to zachránil. Zbytečně dlouhé. Kdyby "Nieder" a "Auf" pokračovalo ještě půl minuty, bez sebemenších výčitek vypínám. Vy, co dáváte 5* tomuto, netuším, kolik dáváte filmům, jako je Muž, který sázel stromy... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Jeden z významov slova "apel" je hromadný nástup väzňov v nacistických koncentračných táboroch. A o to ide aj v rovnomennom, výtvarne i zvukovo podmanivo presnom, krátkom animovanom poľskom filme. Úvodnými titulkami znie zvuk vlakovej súpravy. Následne tlmené zvuky vystupujúceho davu. Potom ticho. Krátke. Hrozivé. Následne vreskot nezmyselných rozkazov k davu stojacom poslušne na apeli. Cieľom je hneď z úvodu vytvoriť z  chudákov poslušné, naformátované, na slovo poslúchajúce jednotky. Ďalší z významov slova "apel" je výzva, dovolávanie sa niečoho. Presne. Je to totiž aj o výzve na rebéliu. Odpor voči absurdne nezmyselne sadistickým veliteľom. Ale vlastne akýmkoľvek riaditeľom. vedúcim, mocným. Takí si častokrát myslia, že len nadradeno pohŕdavý mocenský dirigizmus, bez možnosti niečo namietnuť,  je jediná forma dialógu s hierarchicky nižšie postavenými kusmi človečieho stáda. No nie je. Je tu apel na odpor. Lenže, ako aj film správne upozorňuje, pri rebélii treba počítať s istým rizikom. Čím je mocenská skupina totalitnejšia, tým je riziko fatálnejšie. A často nepomôže rebelovi-kajúcnikovi ani následné pchanie sa do prdele veliteľom. Presné, výstižné, mrazivé. Poznámka: Užívateľ tomeek na konci komentára uvádza:  "Vy, co dáváte 5* tomuto, netuším, kolik dáváte filmům, jako je Muž, který sázel stromy...". Tak odpoviem. Vážený tomeek, videl som oba filmy, obom som dal 100% čiže 5*. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tenhle způsob animace, který hodně vyburcovává divákovu fantazii, se mi moc líbí. A námět též není k zahození. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama