Reklama

Reklama

300 Sparťanů

(TV film)
  • Česko 300: Poslední vzdor (více)

Obsahy(1)

Na vrcholu řecko-perských válek vedl král Persie Xerxes největší armádu, jaká kdy byla sestavena po dobu dobývání Řecka. Leonidas - spartský král, spolu se třemi stovkami bojovníků a několika tisíci Řeků čekal na jeho vojska, která čítala přes 300 tisíc mužů, v úžině u Thermopyl. Sparťané a jejich spojenci čekali na svého nepřítele v úzkém průsmyku sedm dní a nocí. Těžce vyzbrojená perská armáda nebyla schopna na tak malém prostoru vůbec manévrovat. Sparťané a jejich spojenci bojovali, dokud nebyl poslední nepřítel mrtvý. Hrdinství těch, kteří bojovali a nakonec zemřeli, pomohlo určit směr západní civilizace a dalo řeckým městským státům čas sestavit armádu schopnou vzdorovat Peršanům. Jejich taktika je dodnes vyučována na vojenských akademiích po celém světě. Je uváděna jako dokonalý příklad správně zvolené strategie, která zabezpečila vítězství nad nesrovnatelně silnějším protivníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (44)

Mauric 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak by měl vypadat "správný" dokument. Vše je tu srozumitelně vysvětleno, předvedeno a pěkně zanimováno. Divák se s tímto dokumentem může přít ohledně několika zmíněných historických "faktů" či mu vyčítat, že nejde v některých důležitých pasážích dosti do hloubky, nebo být znuděn vyprávěním, jež se nese ve stylu "začneme úplně od začátku a po lopatě", ale na to, s prominutím, sere pes. Přenesení bitvy do širších souvislostí kvituji. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Ďalší americký dokument s neustálym otravným sumarizovaním. Pritom v dokumente viackrát pripomínajú, že na strane Grékov nebojovalo len tých 300 slávnych Sparťanov, o minútu je to zas len o 300 bojovníkoch (asi aby tvorcovia dostali do údivu divákov a dali svojmu dielu ohromujúci efekt). Tento štýl fakt nemusím. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nerozuměl jsem, proč si to od Snydera bere grafiku s komiksově stylizovanými exteriéry, ale budiž. Vcelku atraktivní okénko na legendární starověkou bitvu, která hraničí s mýtem a určitým způsobem pomohla ke vzniku demokratického světa, který známe teď. Mapy, výstroj, výzbroj, vliv politika-vojevůdce Themistokla a „Remember Thespians“. Netřeba dodávat, že kdyby tomu místo Leonida velel Gerard Butler, buší do nich Peršané doteď.. ()

dragonian 

všechny recenze uživatele

Vyborna sonda do starovekeho Grecka, ktora je zalozena na historickom podklade - teda ziadne myty. Dozvedame sa, ze 300spartanov nebolo osamelych, ale ze ich bolo 1300 - 300 zo Sparty a 1000z jedneho mensieho greckeho mesta. Dalej sa dozvedame o skvelom atenskom vodcovi Themystoklesovi, ktory ma za ulohu kryt Leonidovi chrbat z mora. Teda zabranit perzskym lodiam, aby sa vylodili za jeho poziciami. Mimoineho sa dozvedame aj o zbroji jednotlivych armad, a to dokonca v rodnom jazyku. Dozvedame sa, preco boli spartsky muzi tak dokonale odolny voci neduhom vojny. V kratkosti su vo filme znazornene aj udalosti, ktore sa stali po Thermopylach. Tento dokument je skvelym pocinom tvorcov. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Sympatický dokument, který přináší reálně vypadají Peršany, říká i něco zajímavého o jejich říši, nevěnuje se pouze Sparťanům, široké rozpětí hostů od beletristů po historiky. Dokument sráží ani ne tak délka, jako spíše nekvalita informací na úplný závěr, občasné chyby a ne úplně šťastně zvolené tempo a řazení událostí. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama