Reklama

Reklama

200 000 fantômes

  • Francie 200000 fantômes (více)
Krátkometrážní / Historický
Francie / Japonsko, 2007, 10 min

Tento krátký film zobrazuje řadu černobílých a barevných fotografií budovy Hiroshima Prefectural Commercial Exhibition, která je dnes známá jako Památník míru v Hirošimě. Obrázky se střídají od roku 1915, kdy byla budova postavena, až do roku 2007. Idilické obrázky jsou brzy vystřídány téměř postapokalyptickými, způsobenými svržením atomové bomby. Postupně se pak svět na obrázcích mění ze "světa duchů" na "svět lidí". Film je podkreslen hudbou na piano a recitovanou básní. (Stegr)

(více)

Recenze (8)

Angelino 

všechny recenze uživatele

Určite zaujímavé netradičné spracovanie odkazu v ľudskej histórii, na ktorú by sme nemali zabudnúť. Aj keď na začiatku nemusí byť každému jasné o čo ide (v prípade ak si neprečíta), v každom prípade sa počase rozjasní aj bez komentárov. Ubral by som však niekoľko minút a zvolil iba akustický hudboný podklad bez spevu. ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Zvláštní filmový počin. Vlastně šlo jen o střídání obrázků a přesto jsem na to koukal jak v tranzu. Možná tomu hodně pomohl ten hudebně-mluvený doprovod... ()

Reklama

Mertax 

všechny recenze uživatele

Stegre, musím nesouhlasit, doprovod se mi nelíbil, snažil se býti poetickým a nenuceným, ale na mě působil rušivě. Nechala bych tam jen solo pro klavír a výsledek by pro mě byl intenzivnější. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Historie může očividně sledovat i stavby a ne jenom hejno lidí. Mě se to moc líbilo. Jen bych doporučil, aby to nikdo neřadil mezi taková ta videa, co se posílají v odkazech na rychlé shlédnutí. Chce to trochu klidu pro dívání se. Mimochodem pro zajímavost, tu budovu postavil český architekt Jan Letzel a díky tomu, že byla jako jedna z mála z železobetonu a přímo pod epicentrem exploze, tak vydržela. ()

Zajímavosti (1)

  • Budovu Hiroshima Prefectural Commercial Exhibition, kolem níž se film točí, navrhl český architekt Jan Letzel. (Stegr)

Reklama

Reklama