Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 1964. Charismatický duchovní Flynn (Philip Seymour Hoffman) se pokouší alespoň trochu uvolnit přísná pravidla církevní školy svatého Mikuláše v Bronxu, na jejichž dodržování železnou rukou dohlíží sestra Aloysius Beauvierová (Meryl Streep), tamní přísná a tvrdá ředitelka. Komunitou zmítají prudké politické změny, na školu byl přijat první černošský student Donald Miller. Když se ale mladá a nevinná sestra James (Amy Adams) podělí se sestrou Aloysius o své obavy, že otec Flynn věnuje Donaldovi až příliš osobní péči, pustí se ředitelka do odhodlaného boje, jehož výsledkem by mělo být odhalení pravdy a vykázání kněze ze školy. Aniž by kromě své morální jistoty měla jediný důkaz, rozhodne se, že s ním poměří sílu svého přesvědčení v osobním souboji, který může mít katastrofální důsledky pro celou školu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (510)

Bart 

všechny recenze uživatele

Proč mají Pochyby čtyři herecké nominace na Oskary a jednu za scénář, je mi dneska už jasné. Film totiž stojí na těchto dvou nohách a plně na ně spoléhá. Naštěstí má na co spoléhat. Scénář nabízí skvělé herecké příležitosti a oba dva hlavní herci je využili beze zbytku. Tohle drama, které se se svým komorním prostředím stylizuje spíše do divadelní podoby, bohužel nemůže konkurovat velkým hollywoodským produkcím a za pár let se na něj zřejmě zapomene. Pro mě to byl však nezapomenutelný zážitek. Naprosto famózní herecké výkony M. Streep a F. S. Hoffmana mě nutí dát plný počet. O zasloužené nominaci pro A. Adams bych si dovolil zapochybovat, zatímco V. Davis, kterou jsem dodnes neznal, mě opravdu hodně překvapila. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Skvělé divadlo, ale pouze nadprůměrný film. Shanley napsal perfektní scénář, našel si výborné spolupracovníky, ale přesto Pochyby naplno šlapou jen jako herecký koncert a souboj dvou protikladných pohledů na víru. Jako film nabízejí výtečnou hudbu Howarda Shorea, pestrou Deakinsovu kameru, ale podivně odtažité režijní pojetí. Shanley se pokusil divadelní potenciál obohatit i vizuálními prostředky, ale v nich se projevuje křečovitá teatralita a neuhlazenost, která napětí spíš brzdí než posiluje. To je škoda, protože herecké výkony i závěrečná otázka, která zůstane viset ve vzduchu, mohly klidně tvořit součást výjimečného filmu. Netvoří, byť jsou Pochyby bezesporu moc dobrým počinem. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem spíš něco jako Skandál v katolické škole a dostal jsem příběh o tom, jak nějakej ouchylnej farář obtěžuje ministranta. Doporučuju spíš South park 6. řada 8. díl - Vášnivá katolická láska, protože to je mnohem zábavnější. Tohle je tak trochu nuda. Ale musim uznat, že Meryl Streep i P.S. Hoffman hrajou fakt dobře. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Tomu říkám drama - trvalo necelé dvě hodiny, ale zaměstnalo mou pozornost na několik dalších dní. Chytrý, komorní film jako dělaný k dlouhým debatám mezi přáteli nebo k rozjímání během duchovních cvičení. Nahlíží do dnes již neexistující tradiční katolické kultury v době jejího soumraku v polovině šedesátých let, v době rozvolňujících se starých pořádků a počínajících revolucí církevních i společenských. Film, který mnohem více otázek klade, než zodpovídá. Cvičí diváka v pochybnostech týkajících se jednotlivého člověka i společenských změn. Pochybování tu však neznamená relativizaci pravdy, jen samozřejmých, snadných cest k ní, takových cest, kterým chybí pokora. Snímek bezprostředně potěší propracovaným scénářem a výtečným herectvím hlavních představitelů. Jinak však není továrnou na emoce - zaujme, napne, ale pro toho, kdo mu neposkytne dostatek pozornosti i po odchodu z kina, může být snadno zklamáním. Dává impuls mozkovým závitům a dál už je práce na nás. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma s výborným hereckým obsadením. Meryl Streep ako ukážková bigotná mrcha a P.S. Hoffman ako kňaz, ktorý dokázal zasiať zrnko pochybností ešte aj do mňa, ako diváka. Stret kostnatého, zastaraného, cirkevného prístupu s jeho miernejšou modernou formou tu vrcholí jedným z najlepších dialógov, aký kedy bol v nejakom filme na túto tému uskutočnený. A to nielen po obsahovej ale aj po hereckej a formálnej stránke. Je možné pochybovať a pritom mať istotu vo viere? Na to si už musí každý odpovedať sám. 80/100 ()

Galerie (29)

Zajímavosti (19)

  • Snímek obdržel 5 nominací na Oscara: za nejlepšího herce ve vedlejší roli (Philip Seymour Hoffman), za nejlepší herečku v hlavní roli (Meryl Streep), za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Amy Adams), ještě jednou za nejlepší herečku ve vedlejší roli (Viola Davis), a následně za scénář (John Patrick Shanley). Ani jednu z nominací se mu ale nepodařilo proměnit. (POMO)
  • "Není to snímek o církvi," tvrdí autor. Aby se diváci "nezasekávali" na církevní problematice a hledali smysl filmu hlouběji, nechal režisér Shanley z většiny lokací odstranit krucifixy - přestože se celý příběh odehrává v církevní škole. (c.tucker)

Související novinky

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

Philip Seymour Hoffman 1967 - 2014

02.02.2014

Philip Seymour Hoffman, držitel Oscara za hlavní roli v životopisném filmu Capote, byl nalezen mrtvý ve svém newyorském bytě. Herec měl již delší dobu problémy s drogami. Před kamerou se začal… (více)

Reklama

Reklama