Reklama

Reklama

Hodina pravdy - Série 1 (2004) (série)


Sekta, která zaútočila na Tokio (S01E04)

(epizoda)
  • Česko Teror v Tokiu (více)
Velká Británie, 2004, 50 min

Režie:

Jonathan Hacker

Scénář:

Jonathan Hacker

Hrají:

David Morrissey (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Vzdělaní a inteligentní lidé propadli poselství sekty Óm a na příkaz svého učitele páchali vraždy a pak i šířili bojovou látku sarin tokijským metrem. Britská dokumentární rekonstrukce.

Dne 20. března 1995 se tokijské metro stalo dějištěm pokusu o masovou vraždu. Útočníci na různých stanicích a ve vlacích vypustili nervový plyn sarin. Je to velice účinná chemikálie. I jedna kapka čistého sarinu může zabít. Sarin v čisté formě se odpařuje a mění v bezbarvý smrtící plyn, je šestadvacetkrát účinnější než kyanid. Oběti oslepí a udusí.

Bylo to poprvé, kdy byla zbraň hromadného ničení použita k teroristickým účelům. Za útokem stála skupina, která se prohlásila novou japonskou náboženskou sektou Óm Šinrikjó – neboli Óm Nejvyšší pravdy. Vraždou tak velkého počtu lidí se nesnažili získat publicitu, ale považovali ji za náboženský akt – svatý skutek.

Dokumentární rekonstrukce, kterou vám Česká televize nabízí, se týká událostí mezi 07.46 a 08.46 hodin ráno, kdy pětice mužů zaútočila jedovatým plynem v tokijském metru. Jaké důvody je vedly ke zranění a vraždě tolika nevinných lidí? Měli plán masové destrukce, který byl pečlivě připravený.

Onoho nešťastného 20. března 1995 se jako obvykle přibližně devět milionů cestujících přemísťovalo centrem této obrovské metropole. Mezi anonymními tvářemi pasažérů se ukrývalo pět mužů. Každý držel deštník s nabroušeným kovovým bodcem a v tašce měl v novinách zabalené sáčky s tekutým sarinem. V kapse pak měli tito vrahové pro sebe injekční stříkačku obsahující 2 mililitry atropinsulfátu – protilátky neutralizující účinky nervového plynu, pro případ, že by se sami přiotrávili. Přesně v 8 hodin měli sarin vypustit.

Byli to překvapivě vzdělaní a kultivovaní lidé. Masato Jokojama jel v pátém voze soupravy B801, která mířila do centra Tokia. Jednatřicetiletý, tichý, zdvořilý absolvent aplikované fyziky na tokijské univerzitě. Sedmatřicetiletý Jasuo Hajaši měl u sebe tři sáčky se sarinem, ostatní jen dva. Přihlásil se dobrovolně. Vystudoval obor Umělá inteligence na tokijské univerzitě Kogakuin. Keničimu Hirose bylo mu právě 30 let. Byl důležitým člen Chemické brigády sekty, absolvoval postgraduální studium fyziky na elitní univerzitě Waseda. Osmačtyřicetiletý Ikuo Hajaši byl z týmu nejstarší. Pět let před tímto osudným dnem opustil své zaměstnání a i s rodinou se připojil k sektě. Býval zkušeným kardiologem, který se pečlivě staral o své pacienty. Pátým útočníkem byl Toru Tojoda. Podílel se na tajné výrobě sarinu, který měl tým u sebe. Sedmadvacetiletý zapálený mladý muž vystudoval s výborným prospěchem aplikovanou fyziku, a měl titul magistra.

K vraždám všechny tyto muže navedl člověk, který se označoval za reinkarnaci Šivy, hinduistického boha stvořitele i terminátora světa, a zároveň za pomazaného Krista – Mesiáše. Tímto ideologem byl poloslepý vůdce a zakladatel sekty, charizmatický Čizuo Macumoto. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Matty 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další z pečlivých rekonstrukcí pořadu Zero Hour se zaměřuje na jeden z prvních teroristických útoků historie. Pětice členů japonské sekty Óm vypustila v tokijském metru smrtelně nebezpečnou látku sarin, která napadá nervový systém. Dvanáct lidí zemřelo, několik stovek byl těžce zraněno. Minutu za minutou sledujeme počinání jednotlivých teroristů, bezradnost nevinných obětí i těch, jež se jim snažili pomoci, netuše, s jakým svinstem právě přišli do kontaktu. Velice zajímavé jsou také události po útoku následující a zde bohužel zhuštěné do několika minut: postupné zatýkání členů sekty, která se nehodlala vzdát bez boje. Jeden z nejděsivějších (a zdaleka ne tolikrát zpracovávaných) případů náboženského fanatismu před 11. zářím - docela živě bych si na dané téma dokázal představit nějaký film. Nejlépe krimithriller a nejlépe ne americký. Ale není to zvrácené, že uvažuji rovnou tímto způsobem? Asi trochu je. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pätica ľudí v roku 1995 za pomoci nebezpečnej chemickej látky Sarin, spácha v tokijskom metre niekoľko násobnú masovú vraždu. Títo pomerne veľmi vzdelaní ľudia boli na daný akt navedení Čizuo Macumotom, zakladateľom nebezpečnej sekty ÓM. Rekonštrukcia udalosti síce je solídne chronologicky spracovaná, ale bez autentických záberov, ktoré by dokumentu dodali skutočnú silu, len sťažka zanechá na divákovej duši ťarchu nepríjemného pocitu. ()

Reklama

Divočák 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument o opravdovém prvním novodobém teroristickém útoku vůbec. (Dnes bývá většinou tento titul mylně přiřazován útokům z 11. září.) Věděli jste, že členy teroristické sekty byli i dva ministři tehdejší japonské vlády? Doufám, že Topola a jeho "Crew" nikdy nic takového nenapadne;). ()

genetique 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Magori a vyšinutí šialenci vždy boli, sú a budú. Mráz po chrbte mi behal počas každej sekundy. Skvelo natočené a za stopáž, ktorú dokument ponúkol je tu pomerne veľa zaujímavých informácií o incidente aj o faktoroch, ktoré ho mali na svedomí. Všetko je k téme a všetko je veľmi dobre zrekonštruované. K hrôze takýchto činov netreba ani komentár. Hanba ľudstva! 85%. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama