Reklama

Reklama

Dharmaga tongjoguro kan kkadalgun

  • Jižní Korea 달마가 동쪽으로 간 까닭은? (více)
Jižní Korea, 1989, 175 min

Režie:

Yong-kyun Bae

Scénář:

Yong-kyun Bae

Kamera:

Yong-kyun Bae

Obsahy(1)

"Ak sa raz rozhodneš vyriešiť koán, musíš ísť až do konca. Keď dosiahneš Osvietenie, objavíš slobodu, sviežu ako vietor na vrcholkoch hôr, a pokoj, podobný ako neoblomnej skale v búrke." Jedného dňa sa mladý muž menom Yong Nan rozhodol odísť z mesta do hôr, aby našiel úplnú slobodu a mier v duši. Zanechal v meste svoju početnú rodinu a vydal sa na cestu k opustenému budhistickému kláštoru neďaleko prostriedku hôr, kde žije iba starý mních Hyegok, ktorý sa už chystá opustiť tento svetský a pominuteľný život. Hyegok sem pred rokmi priviedol z dediny malého opusteného chlapca, sirotu Haejina, z ktorého vychováva mnícha. Yong Nan sa v nekonečnom tichu hlbokej meditácie zamýšľa nad dôsledkami svojho činu a zmieta sa v pochybnostiach medzi morálkou, láskou k svojej rodine a cestou za slobodou, ktorú podnikol. (sochoking)

(více)

Recenze (7)

tompaulman 

všechny recenze uživatele

Meditační záležitost, na kterou je potřeba mít klid a být ve správném rozpoložení. Já jsem to bohužel zkouknul v letadle s turbulencema, otravnýma letuškama a řvoucím dítětem, takže jsem se nedokázal patřičně soustředit. Film je takový starší brácha známějších filmů Jaro, léto, podzim, zima a jaro a Samsara, s nimiž má společné některé motivy. Na rozdíl od nich je ale hůře pochopitelný pro laického diváka, kterým jsem i já, a nemá tak jasné poselství. Je plný filozofických hlášek a pomalých, dlouhých scén beze slov, takže nebude pro každého stravitelný. ()

Reklama

Pafl 

všechny recenze uživatele

Buddhistický klášter v horách. Starý mistr krátce před smrtí dá svému žáku koan. "Musíš jej držet mezi zuby, i kdybys spadnul doprostřed ohniště. Kdo se jednou rozhodnul vyřešit koan, ten musí vytrvat až do konce." To je asi všechen děj, který film skýtá. Ostatní je pomalá meditace o přírodě, o smrti a o vybírání si vlastního osudu. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Jsem náklonný k mnoha opravdu atypickým a nestandardním snímkům, ale tohle dlouhé duchovno a nikde nic mne opravdu nudilo. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama