Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zvolené prostředí módních návrhářek je sice poněkud mondénní, avšak mezilidská dramata vyznívají přesto uvěřitelně. Hrdinou je mladá žena, která se sblíží s kolegou svého manžela. Jenže za milostné vzplanutí zaplatí pocitem provinění, když se ocitá na důležité životní křižovatce a zvažuje, zda učiní rozhodující krok. Režisérka Zuzana Hojdová (později ji zastihujeme jako Zuzanu Zemanovou) se omezila na rodinný mikrokosmos vyvázaný ze širších společenských kontextů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Honzo... / Andulo neblázni. Ráno vstáváme brzy. Dvoje kozy v prvních 8 minutách, dokonce plavý bobr v sauně na 1:05:14; Zuzana Zemanová-Hojdová ví, co divák potřebuje. Člověk by řekl, že tvůrci neměli žádné velké ambice: Krausová váhá mezi šeredným, ironickým Krausem, který má hlavu jen pro architekturu scény a romantickým sportovním kudrnáčem, který ji chápe. Potom se stihne nechat napustit oběma samci sukcesivně za jeden večer a pochopitelně se nemůže dopočítat - tak prosté to je. Zemanová-Hojdová měla ale na konci osmdesátých let asi chodila na kvalitní polské filmy - morální to není ani coby se za nehet vešlo, ale nějaký neklid v tom znát je. Ambivalentní hořkosladkou náladu mládí bujícího na sklonku éry reálného socialismu se jí (a možná ještě spíš kameramanovi Petru Hojdovi) podařilo zachytit celkem zdařile. Hele, tydlety cédé plejery, ty jsou super. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Jako režisérský debut velmi povedené. Nicméně, slabé herecké obsazení udělalo své. Šťastná milenka vs. zoufalá maminka. Nejdříve čeká on, potom ona. Téma, které mi vždy přišlo velmi úsměvné. Milenecký pár si užívá nával chemických látek do mozku i jiných částí těla, a potom se strašně diví důsledkům. Rozhodnutí je na ní. Velmi slušná režie s tuctovým obsazením 80. let a tragickou ženskou konfekcí. Pro Jana Krause je to Musím Tě svést poprvé. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

To byla morální facka. 1) 36letý (nevypadal) Jan Kraus (manžel - scénograf Honza) a 22letý příjemný František Staněk (milenec Pavel), netuším proč dabovaný, jsou dva hlavní mužští protagonisté. Pak je tam hlavní postava, 35letá nepříliš sympatická Jana Krausová (záletná manželka) a roztomilý 24letý Michal Suchánek (pomocník scénografa Slávek) s parádním sestřihem. 2) Příběh samotný šacuji tak na dvě hvězdičky, ale přidám třetí za herce, dobovou atmosféru i trochu té nostalgie. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Stejně jako mnohé jiné filmy z té doby, marně se snažící čeřit pozdně normalizační doby, nenabízí nic zajímavého, kromě pohledu na svět, který by se neměl přestat připomínat. Tady samozřejmě nejde o žádné protistátní nálady, pouze o takové to domácí zahýbání, ale na pozadí doby, kdy měl každý svobody jen tak za nehet... Na druhou stranu, filmařsky to není odfláklé a na rozdíl od dnešní produkce, tady si aspoň divák nemrava přijde na své a nějaké to prso rozhodně není problém (ani na škodu...). ()

zette 

všechny recenze uživatele

Sotva prumerny rodinny pribeh z celkem zajimaveho prostredi modniho navrharstvi 80.-tych let. Mam pocit, ze nic ve filmu neni dotazeno do konce. Ale dobre vybrana a natocena ruzna mista Prahy, vypada moderneji nez ve skutecnosti byla. Krausova vzdy byla hezka zenska. Jsem rad, ze jsem film videl, i kdyz jsem cekal vetsi podivanou... ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Film je celovečerním debutem režisérky Zuzany Hojdové-Zemanové, která si k němu ve spolupráci s Olgou Hanzlíkovou napsala i scénář. (JARDAHONDA)
  • Natáčanie filmu prebiehalo na rôznych miestach Prahy. (dyfur)
  • V dobe natáčania boli hlavní protagonisti, Jana Krausová (Anna) a Jan Kraus (Honza), skutočne manželia. Rovnako tak režisérka Zuzana Zemanová - Hojdová a kameraman Petr Hojda. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama