Reklama

Reklama

Národ a jeho hlavy

(TV film)
Česko, 2001, 57 min

Režie:

Petr Kotek

Kamera:

Martin Čech

Hrají:

Petr Kotek

Obsahy(1)

Pokračování dokumentárně pátrací expedice za lebkami a životy dvou popravených českých pánů z roku 1621.  Dokumentární film volně navazuje na předchozí díl s názvem Národ bez hlav. Předmětem pátrání je lebka Jáchyma Šlika, který byl spolu s dalšími 26 pány popraven na Staroměstském náměstí ve známém roce 1621. Lebka byla z rodinné hrobky ukradena. Filmový štáb se spolu s odborníky (např. prof. Vlčkem) snaží dopátrat nejen lebky samotné, ale fyzické podoby Jáchyma Šlika a rekonstruovat i jeho životní osudy. Zajímá je i druhý popravený, Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Na hradě Pecka jsme svědky unikátního výzkumu pod dlažbou kostelní lodi. Film klade otázky týkající se našich národních mýtů a velkých záhad české historie, ve svém objevitelském úsilí zůstává zcela ojedinělý. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Nach 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film s tak hustou atmosférou, že by se dala krájet. Skutečně se jedná o velice nadprůměrný dokumentární počin, který je pro diváka poutavě zpracovaný, plný podstatných informací o době bělohorské i pobělohorské. Dobová hudba autora Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic jen podtrhuje tragickou stránku éry, o které tento dokument vypovídá a navozuje tak tísnivou atmosféru, že si sami připadáte, jakoby ona poprava čekala vás. 85% ()

Reklama

Ombe 

všechny recenze uživatele

Je hezké, že se seriózní historický dokument snaží přiblížit divákům zajímavou detektivní zápletkou, ale proč doprovází vědecký výzkum chlap s virgulí ;) ? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama