Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (631)

novoten 

všechny recenze uživatele

"Nedělej ostudu." - "Jakoupak ostudu? Já mu dám do držky a bude hotovo." Výsostná herecká sestava a několik výkonů, které dodnes berou dech (Sovák a Brodský jsou nezapomenutelní) ve velmi povedené, spíše konverzační a částečně situační komedii, které bohužel strašně škodí násilně vpravované písničky. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Ty seš úplně hysterickej!" Herecký koncert tří pánů, tří dam a jednoho gentelmana. Už zato, že panu Novému nabídli takovou roli - rozuměno bez montérek a šátečku - bych dal plný počet hvězdiček. Ale ony jsou tu ještě nezapomenutelné scény a dialogy. Bohužel to stále někteří strkají do pytle s pozdějšími normalizačními výplody barrandovských útrob... ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Když jsem v prvních pěti minutách slyšel už asi čtvrtou versi písně o neonech v Praze, dostal jsem neblahé tušení, že Světáci dobře nedopadnou. Naštěstí mne pánové Sovák, Brodský a Libíček (a později i dámy Bohdalová, Jirásková a Janžurová) záhy přesvědčili o opaku. Sice se mi ke konci to jejich hraní, že jsou něco víc, začalo přejídat, ale i tak jsou Světáci velmi přijemným, sympatickým filmem... 80% ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Decentní ukázka toho, že v šedesátkách měli Češi (a smozřejmě, pro místní patrioty - i Moravané, Slizané, Židi, cikorky a Maďar) smysl pro humor, který se nemusel zcela nutně mísit s útoky na první signální. My máme Trošku, Poledňákovou, Novu, dvě degenerace Novotných a Kazmu. Jsme na nejlepší cestě státi se komparzem pro remake filmu Idiocracy. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Jedna z najlepsich Ceskoslovenskych komedii. Brodský, Sovák a Libíček su proste zohrana trojka. ,,To vzdy musi horet, kdyz se my tri setkame?" A o Janžurovej a Bohdalovej ani nehovorim, na nich som sa nasmial prinajmensom rovnako a este ako bonus si tu zahral aj moj oblubeny Vladimír Menšík. Tato komedia sa u mna urcite zapise, ako jedna z najoblubenejsich... 05.10.2009 ______ Vlastimil Brodský - (Prouza) +++ Jiří Sovák - (Skopec) +++ Jan Libíček - (Petrtýl) +++ Jiřina Bohdalová - (Božka) +++ Jiřina Jirásková - (Marcela) +++ Iva Janžurová - (Zuzana) +++ Oldřich Nový - (Dvorský) +++ Jiřina Šejbalová - (Trčková) +++ Vladimír Menšík - (Novák) +++ Hudba: Evžen Illín, Vlastimil Hála +++ ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Pri scéne s nácvikom stolovania u emeritného profesora (Oldřich Nový) mala byť i scénka, kde Tonda Skopec (Jiří Sovák) reaguje na oheň slovami: „Pane emeritní, s dovolením, já ten oheň uchčiju!" Nakoniec však bola vystrihnutá. (dyfur)
  • Není pravda, že Světáci skončili v trezoru. Od premiéry do listopadu 1989 je v kinech viděli skoro 3 miliony diváků. (rublik05)
  • Kultovní komedii začal Zdeněk Podskalský natáčet krátce po srpnové okupaci v roce 1968. Nálada na place byla zpočátku pochmurná, což se režisér snažil změnit tím, že dal prostor herecké improvizaci. Navíc původní scénář se ne všem zcela líbil, režisér ho proto během jediného dne spolu s Jiřím Sovákem upravil. (kenny.h)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama