Reklama

Reklama

Boat

všechny plakáty
Krátkometrážní / Experimentální
USA, 2007, 8 min

Režie:

David Lynch

Scénář:

David Lynch

Hrají:

David Lynch
(další profese)

Obsahy(1)

Tajomný ženský hlas, opustená loď na palube ktorej sa neskôr objavuje odhodlaný David Lynch a rýchla jazda dňom i nocou nevedno kam. Čo, ako, prečo.. Na tieto otázky si už tradične diváci temných projektov Davida Lyncha musia dať odpoveď sami. Ani tentoraz to nebude nič jednoduché. (Tomco)

Recenze (89)

Malarkey odpad!

všechny recenze uživatele

Lynche nelze pochopit, ale občas lze se nechat jeho tvorbou tak nesmyslně uchvátit, až si ho zamilujete. Můj názor na něj je takový, že točí věci, které nechápu, které plno lidí nechápe, zacož to miují a tím pádem to nechápu ještě více. Plno lidí zde nadává, kam se poděl Lynch. Kam asi, dle mého názoru nikam. Točí stále stejné zhovadilosti, které mají otevřený začátek, otevřený konec, na kterých záleží, jakou máte představivost, jak si dokážete příběh domyslet, představit, Lynch Vám nechá dveře dokořán, jen mi v tom filmu chybí znechucení, to vystřídalo vážnou tvář lodi, která má na motoru napsáno 5.2, což je docela silná kláda a to mě pohltit na tu chvíli docela dokázalo. Jinak je to prostě záběr na loď, celou dobu do toho tajuplně mluví ženská, kterou kdyby tam podkuchnul, bylo by to zajímavější, ale zase by to přišlo o tu skvostnou Lynchovsky Nelynchovskou pointu tohoto minipříběhu. --- 0 % --- ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přepálené domácí video Davida Lynche, který se musí opravdu nudit, když tohle vypustí do světa. Hranice mezi genialitou a šílenstvím je opět překročena, bohužel špatným směrem pro diváka a milovníka filmů. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Mám dojem, že se tomu řiká vaginální umění. BOAT nelze hodnotit z formálního hlediska, protože v ní jde o koncept, který ne každému může přijít vhod a ne každýho musí rozlousknout._____ Ten spočívá v tom, že soukromé je zároveň zcela politické a v duchu feministického uměleckého hnutí tematizuje a postmodernisticky relativizuje postavení ženy - tvůrčího subjektu (voice-over, který může patřit kameře) a ženy - uměleckého objektu (voice-over, který stejně tak může patřit lodi)._____ Výrazný posun v případě Davida Lynche (značky) vidím v tom, že už to není takový estét, jaký býval, ale od estétství se vzdálil a přešel k esencialismu. I zde je cesta chápána jako určité předurčení, kterému se nedá vyhnout. "Ženství, společná podstata vlastním ženám" (Databáze současesného umění) je vyobrazováno jako součást středostavovské konvence, kterou Lynch tak rád narušuje (determinovaná cesta se vymkne svému předurčení a sestupujeme do podvědomí - nebo nadvědomí?)._____ Žena jako znak v BOAT nepotřebuje získat uzurpované místo v patriarchální kultuře, není nám vyobrazována, není přítomna - pohled na ní - skutečnou - by totiž splňoval požadavky objektu "pro potěchu mužského oka". Tomuto popření "vizuální slasti" sedí i digitální kamera, která vytváří nevzhledné obrázky._____ Jako každý feministický akt, i tento je akademicky odtažitý, ale přestože mám koule, dovedu ho ocenit a docenit. 9/10 ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Až si někdy v budoucnu vydělám svůj první miliónek, pak si taky kupím nějakou pěknou loďku, budu se chlubit, natočím nějaký to home-video, najmu si ženskou, ta mi k tomu namluví nějaký pěkný komentář a dám to na youtube a ještě zato budu chtít prachy, jenže já jako anonýmnad to jako Lynch nikdy neprodám. O ničem, zatím nejde nic hledat ani se nad tím nějak odborně rozplívat, za osm minut toho jde stihnout daleko víc, třeba se ožrat nebo si ho vyhonit... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tohle dílo kdyby nikdy nespatřilo světlo světa, tak jsem mnohem radši. Tohle se Lynchovi hodně nepovedlo..... ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Od 5 minuty mě David Lynch opět zavedl na dalekou cestu*********** Ženský hlas v podkresu a démonické zvuky jsou opět perfektní tah. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Většina geniálních lidí časem úplně zmagoří. A to je i právě případ Lynche. Davide Lynchi jdi do pyci! To přece není možný točit takovýhle debility! ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Prapodivný snový výlet ze dne do noci, zdánlivě jednoduchý a o ničem, ale Boat zdaleka není takové neumělecké nic jako The Amputee, či Darkened Room. Podařilo se mu navodit mi příjemně hypnotické pocity, zírat na mihající se vodu a zaposlouchat se do líbezného vypravěčského hlasu. Sdělení či obsahová hodnota sice opět mizivá, ale prožitek vskutku zajímavý, ovšem jak je vidět, je to hodně subjektivní - každý máme trochu jiné vnímání... 7/10 ()

dobytek odpad!

všechny recenze uživatele

Mě vždycky fascinujou ty komentáře u těhle krátkometrážních Lynchovejch nesmyslů. Lynch prostě může natočit cokoliv a vždycky se najde hromada nadšenců, co u toho bude chrochtat blahem a hledat v tom nějaký moudra. Kdyby třeba aspoň spadnul přes palubu, moh by to poslat do Neváhej a toč. Jó, jseš fakt bůh, pyčo. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

David Lynch sa po vzore rôznych celebrít zrejme rozhodol natočiť si vlastnú reality show. Po vzhliadnutí týchto záberov, ktoré plánoval použiť v pilote, však asi pochopil, že to nie je dobrý nápad a celú show radšej uťal v zárodku. Prostý pohľad na stromy a jazda loďkou diváka len ťažko uspokojí, nech už má akýkoľvek tajuplný voice-over. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak tohle už se krutě nepovedlo, už v tom není mnoho z našeho starého Lynche. Nechtělo se mi blít, ani jsem neměl depresivní pocity. Nic moc. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

David Lynch je bůh! Tohle vlastně ani nemusím psát, ví to přeci každý malý dítě :)) Né, opravdu, i pohled na plující člun a do něj mluvící tajuplný hlas dívky může v člověku probudit spoustu pocitů jako každý Lynchův film. Na to, že to má pouhých osm minut, hodně silný zážitek, ale ten pocítí opravdu jen Lynchofilové! ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

30% - Sice se na tohle domácí video špatně kouká a měl jsem skoro problém ho dodívat, ale vedle jiných Lynchových kraťasů je to ještě paráda. A spekulovat kdo pak to mluví a tak dále fakt nebudu, za to mi to nestojí... ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Ako som tu čítal rôzne komentáre, dosť ludí spomína, že Boat je bezmyšlienkový. Ja si myslím pravý opak. Boat je až príliš lynchovský. David netočí normálne filmy, to vieme. No i ked sú jeho filmy tažko až vôbec pochopitelné, stále dokážu zaujať. Atmosféra sa v jeho filmoch buduje každým záberom a stále sa je načo pozerať. Boat má tú chybu, že okrem toho psycha čo sa tam deje (deje!), je to nezaujímavé. Bežný divák si film pozrie a dostane zo seba napr. "ten lynch je ako normalny? asi je ale normalny halucinogenny fetak"(T2). Aj to je názor, no kto Lyncha pozná(má ako tak napozeraného) vie, že v jeho filmoch treba hladať čosi viac. A to čosi viac tam určite je. Lenže tu sa tažko hľadá resp. tažko chápe. Ten ženský voice-over je ľod, sú to stromy, je to nejaká ozajstná žena? Čo vlastne chcel týmto filmom autor povedať? Otázky aj priestor na diskusiu by boly, no film je natoľko nezaujímavý a nudný, že sa s filmom nik nechce zapodievať. ()

Reklama

Reklama