Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden z nejlepších a nejslavnějších sovětských filmů o Velké vlastenecké válce. Drama Leonida Bykova s prvky odlehčujícího humoru získalo celou řadu ocenění, včetně cen na festivalu v Karlových Varech. Válka je dočasná, hudba je věčná. To jsou slova velitele 2. letecké eskadry, když vysvětluje nováčkům, že i v průběhu války je potřeba najít si čas na muziku a zpěv. To je také to jediné, co odlehčuje tragické časy, plné bojů, násilí a smrti. S ní jsou mladí letci konfrontováni doslova každý den, když se svými letouny neohroženě brání sovětské nebe. Z čerstvých absolventů akademie se postupně stávají zkušení hrdinové, prožívající naplno své první lásky, svá první vítězství, ale také první nezvratné osudové ztráty. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv příběh filmu pojednává o sovětských letcích během světové války, samotné vzdušné souboje jsou zde odsunuty do pozadí a vyprávění se u letců soustředí spíše na jejich každodenní životy na zemi. Divácky potenciálně atraktivních letecké souboje zde bývají zcela vynechány (několikrát pouze záběr na startovací letadlo, poté přesunutí pozornosti na postavy na zemi a následně záběr na přistávající letadlo), na čemž může mít vinu potenciálně nízký rozpočet a ve stejných souvislostech by šlo polemizovat i nad užitím černobílého materiálu při natáčení filmu z roku 1973. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Inter Arma Silent Musae - ale právě tenhle film toto latinské rčení popírá. Marně jsem hledal komunistickou propagandu, marně jsem číhal, v čem bude nepravdivý, nadsazený či nesmyslný. Pravda, z dnešního pohledu asi těžko pochopitelný, protože v něm není milion počítačových triků, z lidského pohledu na válku, kterou tihle lidé museli nějak prožít - a bohužel většinou nedožít - a chtěli si svůj úděl ulehčit naprosto jedinečná podívaná. Chce to jen oprostit se od zoufale dogmatického pohledu - co je ruský, to je automaticky blbý... ()

Reklama

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Spievajuci ruski piloti ma teda moc nepobavili a ani ich hudba ma tiez nebavila. Ziadna akcia sa vo filme neobjavila, len jeden trapny nalet nemeckej stihacky na ich provizorne letisko je slaba nahrada pre dobry vojnovy film. Dej filmu bol nezaujimavy a to ich povysovanie sa nad nemeckymi pilotmi troska zavanalo ironickostou, ze oni su najlepsi a nikto na nich nema. Nuda, kde sa jeden nudny dialog vesia na este viac nudnejsi dialog, skade cesta nikde nevedie. Podla mna film dostal az prilis vysoke hodnotenie, aj ked musim povedat, ze to zas nebola taka s prepacenim za vyraz sracka. Nieco ma z toho zaujalo, ale nebolo toho prilis moc, skor ma to nudilo, ake je to dobre akurat tak na spanie. Nechapem, co tam bolo vlastne komedialne v tom filme, ako tu pisu, ze je to aj komedia. Nic som nepostrehol, co by ma pobavilo. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Trošku odlehčený a hodně zidealizovaný pohled na Velkou vlasteneckou válku prostoupený místy typicky ruským vlasteneckým patosem. Zároveň je ale snímek dobře natočený, zachycuje víc osudy konkrétních lidí než bojové akce a obsahuje hodně silných lidských momentů. Je věnovaný všem, kteří se nevrátili z bojových leteckých akcí, kterým tak vzdává zaslouženou úctu. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Ať jsem koukal, jak jsem koukal, Vlastimila Brodského jsem ve filmu nezahlédl. Podle mého tam vůbec nehraje a tady je vámi v hercích uveden omylem. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama