Reklama

Reklama

Zima za války

všechny plakáty
Trailer

Ke konci druhé světové války pomohl třináctiletý Michiel zraněnému britskému vojákovi. Nedlouho poté se stal součástí odboje, kde zjistil, že surovost války se velmi odlišuje od jeho původních představ. Píše se rok 1945 a Holandsko okupují nacisti. V jedné zasněžené vesničce pomáhá třináctiletý Michiel (Martijn Lakemeier) zraněnému britskému výsadkáři a stane se tak součástí odboje. Michiel je plný chlapeckého vzdoru a touze po dobrodružství, jenže to se brzy změní. Michiel je nucen jednat, ale netuší, komu z dospělých může věřit. Chlapec se v nebezpečných situacích necítí dobře a začíná ho sžírat pocit zoufalství. Realita války je krutá a nemilosrdně ničí jeho dětskou nevinnost. Michiel se musí postavit dobru i zlu, sebrat odvahu, čelit pokrytectví i vlastnímu břemenu odpovědnosti. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (57)

Beastmaster4 

všechny recenze uživatele

Na tohle téma už toho bylo tolik...a WINTER IN WARTIME nijak kladně nevybočuje. Je to jen další takový v řadě = Rok 1945, Holandsko okupované nacisty, do toho pád anglického letadla, z kterého uniká anglický výsadkář. Trochu neočekávaná zápletka v rodině chlapce, který se snaží zachránit výsadkáři život…to je celé, nic zvláštního, co by přineslo něco neokoukaného do podobných vod. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Síce film z obdobia vojny , ale mimoriadne "mäkký" - skoro až poetický príbeh chlapca, ktorého bezstarostné chlapčenské roky a časy navždy poznačil tento príbeh. S doslova chlapčenským nadšením sa "zapojil do odboja" nkomu nič neprezradiac aby čiastočne odčinil otcov oportunistický starostovký postoj , (jeho postoj k otcovi sa v priebehu filmu nádherne menil k dobrému, keď sa otec obetoval za iného a postavil sa pred popravčiu čatu z mŕtveho Nemca. A to že jeho strýček (od počiatku podozrivá postava filmu hrajúca povestnú rolu "zahradníka vraha") dopadol tak ako dopadol, to trocha vyčítam scenáristovi. Mal skončiť inak a nie rukou chlapca, bolo to nereálne nečakané a naviac hlavná postava si to nezaslúžila, aj preto beriem jeden bod dole. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Jen co film začal, už jsem tetelila radostí, že jsem si ho vybrala do promítací kombinace s Linklaterovým Chlapectvím. Oorlogswinter ukazuje dospívání z brutálně jiné strany, jen co je pravda, a také mě to přivedlo na myšlenku, že přece jen nejsem takový formalista, jak jsem si o sobě myslela, nebo ne rozhodně tolik jako dřív. Přeměnila jsem se na idealistu, takže zpočátku si mě tenhle film docela omotal kolem prstu. Úvodních pár obrazů je docela nekompromisních, ale postupně jsem si čím dál víc uvědomovala, že mi vadí absence následků provedených činů (chlapec ukradne doma králíka, nikdo si toho nevšimne, nikdo to neřeší). Autoři se bohužel v tomto duchu rozhodli vyvíjet zbytek zápletky a spolu s finálním žánrovým zmutováním tím zkazili veškeré budování atmosféry i původní dojem, že se jedná o chytrý film. Finální výstřel deset metrů od německé kolony? Slow motion a prolínačky obličejů? Úplně mokrý zmrzlý týpek unikne pozornosti okupujících hlídek? Věčná škoda toho sklouznutí k nelogickému sentimentálnímu kýči. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mám hrozně rád evropské filmy a Nizozemsko mě film, co film, neuvěřitelně překvapuje. Zima za války je tak příběhem z 2. světové války, která má naprosto oprávněný název. Pokud se dá mluvit o skutečné zimě za druhé světové války, tak to pravděpodobně bude právě na přelomu roků 1944 a 1945, kdy si to plno z nich prožilo právě v Ardenách, které od tohoto příběhu nejsou daleko. Na zamrzlé Holandsko se tak velice pěkně koukalo a přidávalo to na atmosféře, která je ve válečných filmech neuvěřitelně potřeba. Druhá věc, která mě v tomhle filmu ještě sejmula byl pak herecký výkon toho kluka, na kterém si válka vybrala svojí daň. Zima za války je tak velice pěkný válečný film o jednou z příběhů války. Holandéři věděli, proč na ten film chodit do kina a udělat z něj v roce 2008 nejnavštěvovanější tuzemský film. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Nizozemci prostě tyhle filmy umí. ČERNÁ KNIHA byl ohromný hit a ani tento snímek nezklamal mé očekávání. Snímek po celou dobu nenudí, zajímavá zápletka v rodině hlavního hrdiny, jehož herecký výkon byl podle všech komentářů výborný, což uznávám, ale že by chlapec v tomhle věku, čelil válce s takovou suverenitou ? Celkově, ale zase jeden vcelku povedený evropský pohled na 2. světovou válku, ()

Galerie (2)

Zajímavosti (5)

  • Snímka bola podľa holandskej tlače zvolená za Najlepší holandský film roku 2008. (MikaelSVK)
  • Film je natočený na motívy románu "Oorlogswinter" od Jana Terlouwa, niekdajšieho vysokopostaveného holandského politika. (MikaelSVK)
  • Režisér Martin Koolhoven je velkým fanouškem spaghetti westernů, což byl důvod, proč do filmu obsadil Dana van Husena. Ten v začátcích své kariéry v Itálii hrál ve více než dvaceti spaghetti westernech. (-bad-mad-wolf-)

Reklama

Reklama