Reklama

Reklama

Film v režii čtyřnásobného držitele Oscara® Clinta Eastwooda (Million Dollar Baby, Nesmiřitelní), Invictus vypráví pravdivý příběh o tom, jak Nelson Mandela (Morgan Freeman) spojil síly s kapitánem jihoafrického rugby týmu Francoisem Pienaarem (Matt Damon), aby pomohl sjednotit zemi. Nově zvolený prezident Mandela ví, že jeho národ zůstává po apartheidu stále ještě rasově i ekonomicky rozdělen. Věří, že může svůj lid spojit přes sport, proto se rozhodne sjednotit hráče rugby, kteří patří v celosvětovém měřítku mezi outsidery. Jihoafrický rugby tým nakonec postoupí na Světový pohár roku 1995. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (606)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ohromný film, který lze bez jakýchkoliv rozpaků označit za bezchybný. Eastwoodova staroškolská režie (ragby natočil úplně jinak než jak Oliver Stone ve Vítězích a poražených pojal americký fotbal, ale dechberoucí je naprosto stejně), perfektní Freeman, Damon (říkejte si, co chcete) i ostatní, jemný a pro režiséra typický humor (obstarává ho Mandelova černobílá ochranka), a s přibližujícím se koncem více a více dokonalých momentek (Pienaar v Mandelově cele, letadlo, hrající si bodyguardi, sledování nebo poslouchání přenosu zápasu, kde a s kým se dá...), které dohromady tvoří skvělé poselství o odpuštění, míru, přátelství... A dalších věcech. Pět. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Eastwood je skvělý herec a ještě lepší režisér, ale trochu v tomto případě selhal ve výběru a záživnosti tématu. V korektním souladu se současným geopolitickým světonázorem celou první půli úžasle sledujeme, jaký že je ten jihoafrický Havel skvělý vůdce, filantrop, prefíkaný stratég a mesiáš. Ještěže v druhé půli vidíme trochu toho OBJEKTIVNÍHO, dobře natočeného reálného rugby.... Morgan Freeman ovšem ty černochy fakt zahrát umí a oskar za hauptku ho zřejmě nemine!! ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood opět skóruje, jako už po tolikáté, a to konkrétně tak, že se mu originálně povedlo málokdy vídané skloubení politicko-biografického snímku se snímkem sportovním. V rámci krásných ideálů byly z filmu sice vypreparovány všechny hypotetické negativní aspekty konce apartheidu v JAR a jistě hodně bolestné transformace dříve nesmiřitelně rozdělené společnosti (stejně jako nezpochybnitelný historický fakt, že hráčům All Blacks kdosi v hotelu před finálovým zápasem otrávil jídlo a mužstvo hrálo tak indisponováno), ale Eastwood si přesto dobře ohlídal onu citlivou hranici, aby se z jeho velkofilmu nestal hollywoodský doják. Ano,k jeho filmu patří přídomek hollywoodský, ale bere si z něho jen to lepší, nevydírá, zbytečně diváka nevystavuje přemíře patosu a hlavně se nikde nepodbízí. Ta vyzrálost a velikost jeho režisérského mistrovství prosakuje skutečně z každého filmového okénka, přesně ví, proč a co točí...stačí úvodní scéna, na jedné straně ulice běloši hrají ragby a na druhé otrhaní černoši fotbal, a máme tu expozici přímo čítankovou. O brilantní metamorfóze Morgana Freemana do Nelsona Mandely se asi není třeba zdlouhavě rozepisovat, ta je přímo excelentní, včetně jeho jihoafrického přízvuku. Neporažený je skutečně silný film, Clint Eastwood znovu natočil snímek, nad kterým stojí za to přemýšlet. Mimochodem, při sledování biografického příběhu Nelsona Mandely jsem měl několikrát pocit té silné paralely k podobně silnému příběhu Václava Havla, nestálo by za to ho také zpracovat, Clinte? :-) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Děkuji bohům a bohyním... Za duši svou nezlomnou... Jsem pánem svého osudu, jsem kapitánem své duše..... Pohádka o tom, jak Nelson Mandela dokázal vyhrát MS v ragby. C. Eastwood propaguje osobnost člověka, který začal budovat NÁROD bez snahy se mstít menšině (která stále ovládala policii, armádu a ekonomiku), člověka, který sloužil zájmům národa a snažil se (za pomoci MS v ragby) změnit bílé i černé. JEDEN TÝM, JEDNA ZEMĚ! Tady jde o víc než o titul mistra světa! Jestli máte rádi politiku a sport, úžasnou atmosféru vyprodaného hlediště a pohádky – nemůžete prohrát! Navíc zjištění, že Clint kromě politickýho timingu zvládá náramně dobře i ten sportovní, stojí za to. Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci se něco dozvědět o ragby. 2.) Nelson Mandela? O tom jsem slyšel, ale nikdo u nás doma ho neviděl. 3.) Chci vidět fandit Jihoafričany bez vuvuzel. 4.) Ještě jsem neviděl novozélandskou ,,HAKU“. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Skvělý a dojemný film, o tom, jak léčit dvojbarevný národ rozdělený apartheitem láskou, odpuštěním a hlavně s rugby. V reálu si sice rozhodně nemyslím, že byl Mandela dobrý prezident, ale účel filmu to rozhodně splnilo. Jelikož film vtáhne diváka do děje téměř okamžitě a provede ho několika skvělými zážitky ve kterých Morgan Freemen a Matt Daenon na plátně excelují. Navíc závěr je pořádnou pocitovou bombou s moc hezky zvoleným happy endem. Jsem moc rád, že se mi tento film konečně podařilo odškrtnout ze seznamu. 84% ()

Galerie (52)

Zajímavosti (20)

  • Součástí závěrečných titulků jsou autentické fotografie. (SniperG1)
  • V rámci přípravy na svou roli podstoupil Matt Damon intenzivní trénink pod vedením Chestera Williamse, který byl hráčem týmu JAR v roce 1995. (viperblade)
  • Morgan Freeman a jeho produkční partner Lori McCreary se snažili o natočení filmu o Nelsonu Mandelovi již léta. Původně chtěli zadaptoval Mandelovu autobiografickou knihu Long Walk to Freedom. Před započetím produkce pak oba odcestovali do Jižní Afriky, kde dostali požehnání k natáčení od Nelsona Mandely. (HellFire)

Související novinky

Rychlý a zběsilý Bourne?

Rychlý a zběsilý Bourne?

12.11.2013

Bez Matta Damona už to tak trochu nebylo ono. Jeremy Renner je sympaťák, ale Bourneův odkaz zaznamenal ve srovnání s finále původní trilogie citelný pád tržeb (Ultimátum utržilo celosvětově 445… (více)

Idris Elba bojuje s rasismem

Idris Elba bojuje s rasismem

14.03.2012

Za hlavní roli v detektivním seriálu Luther letos získal Zlatý glóbus. Určitě by nepohrdl ani Oscarem, nebo alespoň nominací. Je tu šance. Zahraje si totiž hlavní roli ve výpravném životopisném… (více)

Eastwood a počátky FBI

Eastwood a počátky FBI

13.03.2010

Na úvod si dejme obvyklé: Clint Eastwood je nezastavitelný. Zatímco na Oscarech se díky hereckým nominacím mluvilo ještě o jeho Neporaženém, Clint mezitím dokončil další film (nadpřirozený thriller… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama