Reklama

Reklama

Poslední vlak

(festivalový název)
  • Rusko Poslednij pojezd (více)

Obsahy(1)

Zima 1944. Starší vojenský chirurg Fischbach dojel do cílové stanice v Rusku. S těžkými kufry zdolává koleje, pak ho šofér veze proti proudu ustupující armády do provizorního lazaretu, který se právě evakuuje. Fronta se zhroutila. Ráno se lékaři se zbylými pacienty a vojáky vydají na pochod... V lesní boudě se skrývá zbloudilá ruská herecká skupina. Rusové a Němci, teď už jen chirurg a vojenský poštmistr, se ocitli v zóně nikoho. Sužuje je krutý mráz, hlad, kašel a strach z nejistoty. Vzpomínají, zpovídají se ze svých životů. Souputníkem jejich bloudění je mrazivá mlha. Lesem projde partyzánský oddíl a masakruje všechny bez rozdílu. Tragika válečného prožitku protagonisty z „druhé strany“ je budována detailními, hyperrealistickými popisy situací a stavů lidí odsouzených k záhubě, výrazem jejich „předurčenosti“ v krajině sevřené lhostejným sněhem a mrazem. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (31)

RHK 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film s dosti stupidním scénářem. Vojákům pravidelně upadávají v bitce (ne bitvě) s nepříteli pistole, střelou zasažení vojáci se mnohdy bez krve choulí k zemi amatérským způsobem, ruští občané dle potřeby režiséra přebíhají k nepříteli, sovětští vojáci až na bývalého generála jsou pobíjeni profesionálními německými záškodníky jako komáři... Připomnělo mi to nekvalitou mnohé pitomé sovětské válečné snímky, které jsem povinně shlédl ještě během školní docházky. Jediným plusem je dostatek akčních scén, ovšem právě ty působí zrežírovány dost bezradně. A tak nejlépe a nejrealističtěji vypadají dvě paralelní milostné romance a vzpomínky hlavního hrdiny. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=sfIw2AHIr3E ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Jednotky rude armady se dostanou kdesi v Rusku do naprosteho nemeckeho obkliceni. Jedina cesta z obkliceny vede na obrnenem vlaku. Zacatek filmu kdy se jedna "ruda" jednotka chce pridat na stranu nemcu v boji proti bolsevikum a zidum a vzapeti je rozstrilena,nekym ze zalohy mi prisla svym zpusobem vystizna pro cely film,jelikoz o prebihani k nemcum se hovori v podstate stale. Pribeh mi prisel dost zmateny.Jedna bojova scena strida druhou, trochu oziveni prichazi ve chvili kdy na scenu dorazi Drevorubec a jeho souputnici,kamaradi .V uplnem konci filmu mi chybi vysvetleni jakpak nakonec zkoncil nemecky dustojnik,jeden z hladnich postav tohoto filmu.Zajimavy je osud Drevorubce ,ktery mel dojit az do Prahy kde ma byt take pochovan. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Drevorubač-Ruský vojnový hrdina...Po Bezejmennej kóte ďalší vojnový film od ruských bratov.No ani tentoraz, podobne ako pri spomínanom filme som nedostal to, čo som očakával. Obidva filmy majú toho spoločného viac. Vznikli tesne po sebe, niektorí herci hrali v obidvoch filmoch, miestami nereálna akcia, mnoho postáv a to najhlavnejšie, obidva filmy celé hodiny sľubujú veľké bitvy a dostanete trápne,nevierohodné ani nie minútové pozliepance. Obidva filmy sú kvalitatívne približne na rovnakej úrovni, aj keď každý je o inom, no na viac ako jedno pozretie nedokážu zaujať. Ruský film Hviezda, tak tieto dva vojnové filmy kvalitatívne neprekonali. Film 60%. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zajímavé je, jak tento film je různorodě hodnocen, aniž by si (možná) komentátoři uvědomili, že hodnotí nikoliv akční film, ale SKUTEČNOU UDÁLOST z druhé světové války. Byla to drobná událost ve velkých příbězích války, ale postavy ve filmu žily, padly nebo přežily. Tak např. "Dřevorubec" byl vysoký generál Sov.armády, který došel až do Prahy, tam padl a je tam i pochován. Mladý židovský zlodějíček, přežil své zranění, ale za 10 dnů nato padl. Dva mladí lidé (zdravot.sestřička a mladý voják ) přežli a vzali se. Německý špion podlehl svým zraněním v divoké šarvatce se sovětský, generálem. Víte, režisér Alexej German ml. je narozen 1978 a tak vlastní citové prožitky filmu nemohl dát ( v podstatě možná ani jeho otec už ne), a tak film je přesně natočen podle jedné drobné události z archivů válečných událostí Sovětského svazu. Těžko se vybírá, když podstatné události Velké vlastenecké války už natočili velikáni réžie ruského filmu. (Rosstockij, Ozerov, Bondarčuk a jiní). ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Asi to měl být akční válečný příběh pojatý jako western (záhadný jezdec z neznáma, skupina outsiderů, které se tento postaví do čela, závěrečný souboj atd.). Jenže... ač jsou některé momenty zajímavě kontroverzní (jako je hlavní klaďas, který bez váhání zatáhne do lesa svého zrádného kolegu a tam ho popraví), výsledek je značně rozpačitý, a to zejména vinou místy úsměvně ochotnických hereckých výkonů a velmi často tragicky amatérské režie, která selhává nejen při inscenaci bojových scén, ale jako by si vůbec nedokázala poradit s velkým plátnem a uvízla někde na úrovni levných televizních seriálů. Svým způsobem mi to připomnělo Nepolapitelné mstitele. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama