Reklama

Reklama

Zavraždění Trockého

  • Velká Británie The Assassination of Trotsky (více)
Trailer

Obsahy(1)

Na předměstí Mexiko City prožívá spolu se svou družkou Natálií (Valentina Cortese) podzim života Stalinem vyhnaný Lev Davidovič Trocký (Richard Burton) v přísně střežené usedlosti. 23. května 1940 podnikne komunistické komando útok na Trockého vilu; ten nevyjde a Lev přežije. Trockého překladatelka a fanatická stoupenkyně Gita (Romy Schneider) však již nějakou dobu žije s mužem, který si říká Jackson (Alain Delon) a ve skutečnosti je tajným sovětským agentem... Britský producent Joseph Shaftel plánoval už od roku 1969 film o zavraždění Lva Trockého, jednoho z vůdců Říjnové revoluce. Dlouho však nebyl spokojen s předkládanými scénáři. Nakonec byla požádána francouzská star Alain Delon, který měl hrát Trockého vraha, aby vybral režiséra, pod jehož vedením by si rád zahrál. Jeho volba padla na Josepha Loseye. Ten ze scénáře odstranil všechny domyšlené okamžiky a zcela se koncentroval na věrné podání historické události. (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (62)

A.Beech 

všechny recenze uživatele

Neskutočne štýlový Delon - obleky s vestou, slnečné okuliare, brutálne nagélované vlasy začesané dozadu, často muž nie mnoha slov. To bolo to čo ma držalo na jednej vlne s filmom. Celkovo sa vo filme toho až tak veľa neudeje, až na ten záver samozrejme. Ale veľmi štýlový Delon sa postaral o to, že som sa vôbec nenudil. Na záver keď sme všetci vedeli, že ide do tuhého, napätie sa naozaj stupňovalo. MINI SPOILER: Celý čas išla z Delona istota, že ide o špičkového profesionálneho zabijaka. Až na momenty keď prišlo do tuhého. Zrazu sa jeho postava ukázala ako neskúsený slaboch so strachom. Toto na konci filmu ubralo z celkového dojmu, ako na mňa vo filme celý čas pôsobil. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Události kolem vraždy Trockého jsem znal z historické literatury, a tak jsem film při nejlepší vůli nemohl považovat za napínavý thriller, protože mě buď vůbec nepřekvapil nebo se v řadě detailů odlišoval od toho, co jsem vnímal jako historickou realitu. Producent si myslel, že stačí vzít atraktivní téma vraždy ikony radikální levice a do svého týmu přibrat tři velké filmové hvězdy a úspěch se dostaví tak nějak automaticky. S výjimkou úvodu, kdy je kamerou zaznamenán barvitý prvomájový průvod ulicemi Mexico City, jsem se v podstatě převážnou dobu nudil a film mě nedokázal strhnout. Romy Schneider je ve filmu zbytečná, byla jednoduše obsazená jako ženská protiváha dvou mužských hvězd. Burton je sice potenciálně jako Trockij zajímavý, jenže scénář mu předepisuje povětšinu času jenom sedět a vypouštět z úst sáhodlouhé frázovité monology, takže to zůstává pouze na Delonovi, coby agentu NKVD, a to je příliš málo. Kdyby film dokázal přenést děj částečně do Moskvy a ukázal Stalina a zákulisí rozhodování o Trockého likvidaci, byl by pro mě zajímavější. Vůbec je až s podivem, jak dokázal scénárista a režisér zabít takovou filmově zajímavou akci, jako by první atentát na Trockého, která je ve filmu ukázaná prakticky jako divadelní fraška. Ve skutečnosti se tehdy vypálilo několik stovek nábojů a dům byl jako řešeto. Dovedu si představit několikaminutovou napínavou scénu, která by diváka přikovala k sedadlu, reálný výsledek je ale spíš trapný. Celkový dojem za film, kterému chybí napětí a šmrc: 45 %. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Trockeho monológy o politike išli mimo mňa, rovnako ako akákoľvek politika či už vo filmoch alebo mimo ne. Ale prevedenie snímky je na vysokej úrovni - neveľkolepé, skôr minimalistické a komorné, s učebnicovo komponovanými zábermi a kvalitnými hereckými výkonmi. Jadrom filmu je psychologické skúmanie tragického stretu dvoch zástancov veľmi rozdieľnych ideologických svetov. Filmovú zábavu tu teda nehľadajte, ide o neblockbusterovo chladný a vážny zážitok s mrazivo surovým vyvrcholením. Minimálne na dve scény určite nezabudnete (zabitie býka v aréne + vražda). ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Film sice zůstal poněkud za očekáváním, ale především za Delona či řekněme jeho postavu vraha (o jehož Mark Chapmanovských sklonech jsem tedy neměl ponětí) a zájem o danou věc hodnotím nadprůměrně. Burton, kterého opravdu můžu, se bohužel omezuje pouze na procházky po zahradě a politické proklamace z verandy, nicméně rozhodně neurazí. Je pravdou, že tvůrci zřejmě trochu alibisticky spoléhali na ústřední hvězdné herecké trio, což se jim nemohlo a ve finále také opravdu nevyplatilo. Film by si zasloužil více opravdu silných scén a také možná větší vykreslení pozadí celé věci. Ve finále pak ještě zarazí vyobrazení Trockého jako v podstatě neškodného idealistického staříka, tím opravdu nebyl... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Snímek je to bezesporu zajímavý, ale nemálo výtek adresovaných mu ve zdejších komentářích je zcela na místě. Především titulní postava je pojata až příliš v duchu vžitých stereotypů a i když řada Trockého myšlenek není nezajímavá, přemíra jeho úvah po chvíli začíná nudit. Celý děj na mne také působil poněkud zmateně, to je však zčásti dáno avizovanou snahou tvůrců nedomýšlet neznámá historická fakta - řada motivů pak zůstává jakoby nedořečená. Za největší zklamání ovšem považuji ztvárnění přepadení Trockého vily komunistickými agenty - jak už píše gudaulin, z této scény se dalo vytěžit daleko víc. Na druhou stranu, herecký projev představitelů hlavních rolí (zejména Alaina Delona) je nadprůměrný a spolu s výbornou atmosférou a sugestivním hudebním podkresem patří k výrazným kladům tohoto filmu, který určitě není špatný, ale od kterého jsem čekal přece jen víc. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (8)

  • Joseph Losey pôvodne ponúkol rolu Leonida Trockého Dirkovi Bogardovi, s ktorým nakrútil ďalších päť filmov. Losey priznal, že scenár bol hrozný, ale povedal Bogardovi, že bude upravený. Bogarde odmietol rolu, čím roztrpčil Loseyho, ktorý mal pocit, že mu Bogarde neverí. Richard Burton, ktorý spolupracoval s Loseym na filme Boom (1968), dôveroval Loseymu natoľko, že sa tejto úlohy zhostil, aj keď videl rovnaký scenár. (Arsenal83)
  • Podľa jeho súkromných denníkov sa zdá, že Richard Burton si spočiatku naozaj myslel, že film má potenciál stať sa „blockbusterom“ v rozsahu jeho nedávneho akčného hitu Kam orli nelietajú (1968). Následne ale zistil, že „takmer každá scéna, ktorú robím, sa odohráva na terase Trockého domu“. Jeho denník zaznamenáva jeho postupné uvedomenie si, že obmedzená angličtina ostatných hercov v kombinácii so statickým scenárom plným dialógov filmu škodí. Nakoniec uzatvoril s tým, že na nakrúcaní si najviac užíval čítanie kníh počas prestávok. (Arsenal83)
  • Film do istej miery beletrizuje postavu Trockého sekretárky, ktorá sa v skutočnosti volala Sylvia, nie Gita. Bola o niekoľko rokov staršia ako tajomný vrah Trockého a nebola považovaná za krásnu. Je pravdepodobné, že Romy Schneider tu bola obsadená, pretože mala pred desaťročím veľmi verejný milostný pomer s Alainom Delonom, ktorý sa skončil veľmi zle. (Arsenal83)

Reklama

Reklama