Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Inspektor Klubíčko (M. Donutil) rozplétá případ vraždy známé pražské lichvářky Zacharové. Žena byla ve svém bytě zastřelena a podezření padlo ihned na jejího o dvacet let mladšího manžela (T. Töpfer). Není divu. Žena totiž držela muže velmi zkrátka a on ji opravdu v lásce neměl. Při rozkrývání stop se však objevuje řada dalších nových motivů. Lichvářka vydírala mnoho významných osob z vyšších kruhů. Důvod k vraždě tak mohla mít nejedna z nich. Klubíčko se ale domnívá, že smrt lichvářky souvisí s jistou ženou ze Zacharovy minulosti. Toho kdysi vyloučili z advokátní komory, protože zamlčel důkaz… Kdo je ta tajemná žena? A proč se Zachar k vraždě přiznal, i když byl nevinný? A tak pomalu vysvitne, že ve spletitém příběhu nejde jen o vraždu… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (33)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tento televizní snímek je docela zajímavé porovnat s prvorepublikovým filmem Vražda v Ostrovní ulici podle stejného námětu. Ačkoliv scénář Terezy Brdičkové je určitě košatější, ubylo humorných momentů a ani detektiv Klubíčko v podání Miroslava Donutila není tak krásně rozšafný jako Jindřich Plachta. Vcelku prima je hudba Emila Viklického a špatné pak není ani obsazení. Zaujme hlavně šarmantní Vilma Cibulková. Trošku mě překvapil temný závěr filmu, který v tom prvorepublikovém filmu rozhodně nebyl, ale nemohu posoudit, jak to měl v originálu svého románu Vachek. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Český kriminální film natočený podle stejnojmenného románu E. Vachka. Inspektor Klubíčko v podání M. Donutila rozplétá případ vraždy staré lichvářky Zacharové. Proti nebohému manželovi Hugo Zacharovi (T. Töpfer), dlouhodobě trpícím pod despotickým chováním své ženy, svědčí všechny indicie a je automaticky pokládán za hlavního podezřelého. Důvody vraždy spadají do minulých časů, které sahají až do období před první světovou válku a je do nich zapleten i Zacharův přítel Friedman, kterého ztvárnil V. Postránecký. S vyšetřováním na první pohled jasného případu inspektoru Klubíčkovi pomáhal R. Holub a začínající kriminalista J. Strach a cennými informacemi přispíval i novinář J. Langmajer. Ve snímku se objevují osoby, u nichž jsem měl poněkud problém určit jejich vztah k ostatním postavám, jednalo se především o S. Postlerovou a V. Cibulkovou, s čehož vyplývá, že vztahy ve snímku byly dosti komplikované a nepříliš srozumitelné. Z vedlejších postav mohu ještě zmínit policejního technika M. Táborského, Zacharovu bývalou sekretářku N. Konvalinkovou a především mého oblíbence J. Bábka v malé roli bankovního úředníka. Nakonec vyšlo najevo, že vražda byla spáchána kvůli drahocennému prvotisku K. H. Máchy, což se mi nezdálo také příliš přesvědčivé. Jak už bylo napsáno, film D. Kleina vyžaduje značné soustředění a ani tak není jisté, zda divák pochopí všechny souvislosti. Přesto si dovolím hodnotit průměrně, neboť žádné jiné hodnocení nepřipadá v úvahu. ()

Reklama

bloom 

všechny recenze uživatele

Až překvapivě se mi moc líbila tahle retrodetektivka. ČT si uvědomila popularitu svých Četnických humoresek, britského Hercula Poirota a archivních Hříšných lidí a sáhla po Emilu Vachkovi, který jako jediný u nás vytvořil v předválečné detektivní literatuře postavu velkého detektiva. Byla to šťastná volba, ještě šťastnější bylo obsazení Miroslava Donutila do hlavní role. Ten je tu až překvapivě střídmý a umírněný a tato poloha mu sedne. Vedlejších role (i epizodky) mají na starosti zkušní herci a známé tváře, takže to vyšlo na jedničku. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Zbytečně překombinované a zbytečně moc postav. Miroslav Donutil v roli vrchního detektiva Klubíčka předvádí svůj obvyklý standart. Zbytek také nijak nevyčnívá ani nepadá, prostě průměr. Dobová atmosféra první republiky je však zachycena dobře. Budu se muset podívat na první filmové zpracování podle Emila Vachka Vražda v Ostrovní ulici z roku 1933 s Jindřichem Plachtou v roli Klubíčka. Tohle mě moc neoslovilo. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dušan Klein a jeho spolupracovníci dokázali, že i v dnešní době lze (třebaže v televizních podmínkách, snad vyjma postupně uvadajících Četnických humoresek) natočit nadprůměrnou krimi. Miroslav Donutil coby vrchní inspektor Klubíčko zde exceluje a potěší i skvadra vedlejších protagonistů - např. krásné dámy Vilma Cibulková a Simona Postlerová či Michal Pavlata v úloze přísného vyšetřujího soudce. Skvělá atmosférická detektivka se spoustou zajímavých postav a parádně zamotaným dějem, který nemá daleko k filmům noir. 85%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení filmu probíhalo v Praze a Hýskově. (SONY_)

Reklama

Reklama