Reklama

Reklama

Everest

(TV film)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Během sólového výstupu zahyne 4. května 1981 horolezec John Lauchlan a jeho nejlepší přítel Laurie Skreslet se pustí do přípravy výstupu na Mount Everest, aby složil mrtvému příteli hold. S ostatními členy výpravy, Johnem Amattem, Lloydem Gallagherem, Davem Readem, kameramanem Blairem Griffithsem a fotografem Patem Morrowem, se setká v nepálském Káthmandú, odkud se pustí vstříc nebezpečnému výstupu. Zpočátku jsou všichni v dobrém rozmaru a síly jim dodává vědomí, že když himálajského obra pokoří, čeká je ve výšce 8848 nad mořem skutečný vrchol světa. Všichni jsou zkušení a vědí, že mají před sebou obtížný výstup, při němž riskují život. Ve výšce pěti tisíc metrů je však čeká skutečné peklo. Po osudném zanedbání kontroly předpovědi počasí pro nejbližší hodiny je zaskočí silný vítr a zhoršení počasí, které vede k nečekané tragédii, když tři členové výpravy zahynou pod lavinou. Ostatní pokračují v cestě, o dva dny později však obří ledová masa spadne na další horolezce a smrtelně zraní Blaira Griffithse. Ve snaze vyhnout se dalším ztrátám vyzve šéf výpravy horolezce k návratu. Celý svět sleduje jejich počínání a nešetří kritikou. Postaví se proti nim média i sponzoři, kteří se stáhnou, a odříznou tak výpravu od zásobování. Atmosféra houstne, dochází k hádkám a část výpravy se nakonec rozhodne k návratu. Ti ostatní, mezi nimiž je i Laurie se třemi zlomenými žebry, však v sobě najdou odhodlání i sílu pokračovat. Nic už je nedokáže zastavit a 5. října 1982 v 9.30 dopoledne dosáhnou čtyři odvážlivci vrcholu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

waits 

všechny recenze uživatele

Film, který popisuje výstup kanadské expedice na Everest v roce 1982 se kupodivu obejde bez výraznějších melodramatických gest a zbytečného patosu, jak je známe z dokumentárních snímků. Stejně tak reálná předloha tvůrcům zabránila v presentaci podivuhodných zvratů a nepravděpodobného chování horolezců, jak je známe z filmů dobrodružných (rvačky pod vrcholem, skoky, sprinty, rozvleklé debaty ve stěně a podobné vysokohorské nesmysly). Výsledkem je solidně natočený televizní film, kde se objeví jak skutečný Base Camp, tak ledopád Khumbu. Pozor SPOILER: Laurie Skreslet a Pat Morrow na vrchol nedorazili ve stejný den, ale s dvoudenním odstupem, což si tvůrci, zřejmě s ohledem na atraktivnější závěr, upravili dle svého. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Solidně natočený dvojdílný televizní snímek volně se inspirující na skutečných událostech vytvořený jako lehké drama s takřka dokumentární kamerou. Příběh poukazuje na partu nadšenců zdolat Mount Everest a to za každou cenu. A tak si s vůlí sobě vlastní sáhnou až na dno nejen svých zkušeností a fyzických sil, ale i vztahů mezi sebou. Rok 1982 a Kanadská expedice ´Everest´, která to dokázala i když se to ani tentokrát neobešlo bez obětí. Scénář nenese žádné extravagantní akční či dramatické scény, jaké jsou zvykem u celovečerních snímků. Nebezpečí hor však samozřejmě vynecháno nebylo, avšak netlačilo se ve ztvárnění tolik na pilu. Pozvolné tempo vyprávění přináší nejen nádherné scenérie hor, ale i silný příběh lidí, kteří chtějí pouze splnit svůj sen. Jak už to bývá, na samém konci nám jsou ukázány skutečné podoby horolezců a jejich další osudy. ()

Reklama

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Tahle partička rozjuchanejch blbečků v trenkách a Adidas teplákách by nevylezla nikam, tím méně na Mount Everest. Naprosto neprofesionální přístup všech zůčastněných včetně vedoucího bez jakékoli autority schazuje totálně důvěryhodnost tohohle snímku. Pokud se zakládá na skutečnosti, moc jí tam pravděpodobně není. Ale ta příroda je natočená pěkně. ()

vojta033 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem neviděl první půlku. Ale i tak mi to stačilo, abych si udělal závěr, že mě tento film absolutně nezaujal. Jak už psal (arcticsky), nejlepší byly záběry krajiny. Jinak mi to přijde jako zabití 3 hodin (4 v případě sledování v televizi s kupou blbých reklam). Raději se podívám na nějaký dokument na toto téma. ()

u_vox 

všechny recenze uživatele

Nahodilý a notně zkreslený pokus kanadských filmových kýčařů, jak se vypořádat s národním mindrákem z dobývání Matky nebes. A dozajista pomsta fanynkám Brandona z Beverly Hills 90210, jejichž idol uvedený na himálajské výšce v úvodních titulcích, se odporoučí k zemi snad ještě dříve, než tyto doběhnou. Zpracování dusí lavina hysterie, nemužné rozjívenosti, absence jakékoliv zodpovědnosti, a shazují projevy afektované a povrchní dvojice vdov po horolezcích, které by si však profesionální lezec nenajal ani na úklid horské latríny. Kapitán Kirk v roli novináře by pak Spocka donutil v hrobě se obracet. Ani Lesley Hope to v roli povrchní manažerky nesluší, neb v ní hrubě plýtvá talentem. První díl ještě jakž takž uvádí do příběhu a neskrývá ambice svérázně vystihnout charaktery. Druhý však už jen vrství klišé a aroganci v takové míře, až si přejete, aby si je hora vzala všechny. Chudáci šerpové, pokud se měli starat o takové joudy… ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama