Reklama

Reklama

Příběh jedné asanace

všechny plakáty
Česko, 2007, 52 min

Hrají:

Ladislav Mrkvička (vypravěč)

Obsahy(1)

"Tehdejší tajemník krajského výboru KSČ Jaroslav Hajn památkáře odbyl: "My to stavíme pro mladé lidi! Jak byste se jim pak chtěli dívat do očí?" A jako by nebylo jinde dost místa, nechal vyjmout historické památky ze státní ochrany a srovnal je se zemí," píše se ve scénáři k filmu, který líčí obludnou asanaci města Loun, které díky ní přišlo o svou historickou tvář. "Bývalý pracovník Pozemních staveb, buldozerista pan Vladimír Rychtařík, vypráví, jak pomáhal bourat Lázně. Rozjížděl barokní, renesanční i gotické zdi, brány, sýpky, domy a stodoly. "Na prahu bývalých Lázní kdosi pásákem rozjezdil barokní sousoší," pokračuje scénář. Pro autora filmu, scenáristu a režiséra Josefa Císařovského je to téma velmi osobní a životní. Po dokladech o asanaci pátral mnoho let, nepominul ani vlastní rodinné archivy, vyhledal pamětníky i ty, kteří asanaci prováděli. Pomocí počítačového centra České televize vymodeloval podle původních plánů dnes již neexistující, téměř fantaskní svět města, před zničením. Zveme vás tedy na prohlídku starých i nových Loun, do interiérů dnes již nestojících domů, na letecké pohledy dnes už neexistujících čtvrtí. Film je velkým audiovizuálním zážitkem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tolik krásných míst, tolik vzpomínek ale bohužel i tolik moc bezmoci a beznaděje. To vše v kontextu a s výpovědmi několika pamětníku-osob kteří si tu rádi zavzpomínali na svá krásná rodná místa, ve spojitosti a ve svých vzpomínkách. Opravdu se jednalo o nejsmutnější období naší moderní doby, alespoň co se tedy týče architektury..Bohužel to nebyly jen Louny, ale stovky dalších jiných měst a obcí, které musely ustoupit komunistickým architektonickým skvostům a jiným obludárijím v rámci nové výstavby, tady spíš totální devastací něčeho předtím krásného a historicky cenného, k čemu kolikrát nemuselo ani vůbec dojít:-( ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Moc dobře udělaný dokument o jednom z nejsmutnějších období české architektury a urbanismu. Něco podobného by mělo být i o Mostě (pokud už není). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zbourat si historické centrum, lázně včetně léčivého pramene na úkol pole a paneláků hmm... Dnes je opačný extrém - developeři se bojí tzv. brownfieldů jaké překvapení na ně vybafne třeba v podobě zamořené půdy a staví hroznou architekturu na úrodné půdě. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že si pan režisér ukousl příliš velké sousto. Bylo v podstatě nemožné vměstnat do 50 min historii lounského předměstí, jeho asanaci komunisty, analogickou devastaci nedalekého dávnověkého sídliště, vlastní vzpomínky z dětství (vyprávěné až kýčovitě poeticky) a vzpomínky pamětníků. Výsledkem je mírně zmatené skákání mezi tématy proložené pohledy na Emila Juliše, který byl tehdy už doslova nad hrobem. Nicméně vzhledem k osobnímu poutu, které mě pojí s lounským předměstím, budu při hodnocení tohoto díla shovívavý. ()

Reklama

Reklama