Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Marvin dobry jako vzdy. Duchove s brokovnicenicemi spravne venkovsti. OJSimpson zly jak ho zname i z obrazovek televiznich novin. Pribeh podle skutecnych udalosti na pobliti. Zastupce serifa i se svou karierou svagra opravdu odpudivy. Krize zapalene proklate nizko. Mentalita mistnich lidi nepochopitelna - znasilneni belosky cernochem NotOO vs. znasilneni cernosky belochem OK. Od zacatku mi vrtalo hlavou, kdo by tedy mel byt celem klanu... Tak jsem to vyhodnotil na vsechny, co prisli poslouchat to pochybne flandacke kazani do kostela - to je hnus velebnosti. Na to, ze je mrtvych a nasili na americkem malomeste opravdu hodne jsou mistni asi uz dost zvykli, nejak mi hlava nebere, kdyby se neco podobneho udavalo kousek jinde, jak by toho byly plne noviny... ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Jó, sweet home, Alabama. Nad očekávání dobrý snímek, syrově zachycující dobové poměry v jednom z jižanských okresů. Film se úspěšně vyhýbá černobílému vidění problematiky rasismu (byť některé postavy - např. Simpsonův mstitel - revolucionář působí dost schématicky) a daří se mu dané téma ukázat z různých zorných úhlů. (Skvěle se třeba podařilo zobrazit svatouškovské pokrytectví místních rádobykřesťanů). Vedle výborného Richarda Burtona, jehož postava skončí tak, jak zákonitě skončit musela, si absolutorium zaslouží Lee Marvin v roli šerifa, v jádru slušného chlapíka, který se úporně snaží (i za cenu hodně alibistických rozhodnutí) zachovat si neutralitu mezi znesvářenými stranami, ale nakonec je nucen jasně si zvolit, za koho bude v blížícím se konfliktu bojovat. "Člen klanu" nekončí žádným happyendem, ale to jenom přispívá k přesvědčivosti jeho vyznění. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Klansman mě poněkud zklamal. Hlavně po režijní stránce netáhl, čímž nechci říci, že nudil, ale "hobloval na sucho". Atmosféru emocí neztrácel, ale děsivě jí ředil, pomalejší tempo tomu nesedlo. Zvedám palec pro jasně viditelné stopy Samuela Fullera (režiséra Steel Helmet, Pickup on South Street nebo Shock Corridor) ve scénáři - násilí je tady skutečně "luxusní" a bolí. Akorát scéna kde Richard Burton zničí půlku stanice je hloupá. Správnej tah má film až v samotném implicitním vyústění. Btw. je vtipný vidět hodnocení na imdb - 4.8 a odsuzování za jeden z nejhorších filmů. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Trefa do čierneho, hodnotenie na IMDb nech je toho dôkazom! Tých pár melodramatických momentov bohato vyvažuje priamočiare násilie a nepatetický koniec, nechýba ani nejaký ten nadčasový, triezvy postreh, zďaleka sa nevzťahujúci iba k americkému juhu tých čias. O dvojke Lee Marvin a Richard Burton ani nehovoriac. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Samuel Fuller napísal scenár, ktorý bol podstatne iný ako ten, aký sa nakoniec sfilmoval. Lee Marvin nemal byť šerifom, ale vodcom KuKluxKlanu, ktorého rasistický pohľad na svet sa kompletne zmenil. Paramount sa zľakol provokatívneho vyznenia scenára a prikázal ho prepísať, Fuller kvôli tomu projekt opustil. Aj Marvin to chcel spraviť, avšak v tom čase už bol jeho podpis na zmluve a cúvnuť nemohol. (beso74)
  • Film sa natáčal na vidieku, v mestečku Oroville, Kalifornia. Miestni boli spočiatku veľmi nadšený z toho, že môžu hostiť natáčanie filmu veľkej filmovej spoločnosti. Ich nadšenie však po vzhliadnutí filmu veľmi rýchlo vyprchalo. (beso74)
  • Spoluscenárista Samuel Fuller mal pôvodne film aj režírovať, avšak z toho vycúval. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama