Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

Javert 

všechny recenze uživatele

Společnost amerického jihu je pěkně prohnilá a Terence Young to věděl a neváhal o tom natočit film. Ale ne ledajaký. Zapomeňte na hromadné "schůze" zakuklenců, tuny hořících křížů a podobné věci, ale připravte se na téměř dvouhodinovou psychologickou válku mezi rasistickými venkovskými burany a Burtonem, snažícím se životní úděl černochů alespoň trochu zlepšit. A to se samozřejmě nemůže zamlouvat tamnímu Ku-Klux-Klanu. Lee Marvin v roli šerifa, který se do poslední chvíle nemůže rozhodnout, na kterou stranu se přidat. Film, který velice povedeně nastíňuje poměry na americkém konfederačním venkově. A další skvělý film Terence Younga. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Na jihu bylo tehdá opravdu husto. Pokud člověk neměl tu správnou barvu pleti, mohla se mu stát osudnou i obyčejná procházka. Nic ale není pouze černobílé a násilí plodilo vždycky jenom další násilí. A protože né všichni barevní byli ovce s hlavou dolů, tak to v konfrontaci s ku-klux-klanem, byla leckdy vyložená válka. V tomto filmu člověk poznává i důsledky sympatizovaní, ze strany "normálních" lidí a bezmozkové snahy o lynčování takových sympatizantů. Příběh o odvaze a zásadách, zlobě a hlouposti. ()

Reklama

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Marvin dobry jako vzdy. Duchove s brokovnicenicemi spravne venkovsti. OJSimpson zly jak ho zname i z obrazovek televiznich novin. Pribeh podle skutecnych udalosti na pobliti. Zastupce serifa i se svou karierou svagra opravdu odpudivy. Krize zapalene proklate nizko. Mentalita mistnich lidi nepochopitelna - znasilneni belosky cernochem NotOO vs. znasilneni cernosky belochem OK. Od zacatku mi vrtalo hlavou, kdo by tedy mel byt celem klanu... Tak jsem to vyhodnotil na vsechny, co prisli poslouchat to pochybne flandacke kazani do kostela - to je hnus velebnosti. Na to, ze je mrtvych a nasili na americkem malomeste opravdu hodne jsou mistni asi uz dost zvykli, nejak mi hlava nebere, kdyby se neco podobneho udavalo kousek jinde, jak by toho byly plne noviny... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No vida máme tu hned 4 herce v zajímavých polohách v tomto lehce politicky nekorektním thrilleru. Marvin není po většinu filmu příkladnej šerif, ale spíš frajer co si chce nad vším umejt ruce až konec ho donutí jednat. Burton je idealista který i přes vojenskou minulost nechce řešit problémy se zbraní v ruce. Oproti tomu Simpson je nekompromisní mstitel a Cameron Mitchel není hodnej táta z Deadly prey, ale pěknej parchant. Dobře vygradovanej film na atraktivní téma. No řekněte sami není a nebyla ta svobodná Amerika prostě skvělá? 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl o vydání "Člena klanu" v ČR, neváhal jsem a pořídil si jej. A opravdu jsem neprohloupil. Opět se potvdilo, že když se řekne krimi ze 70. let, znamená to ve většině případů tvrdou a naturalistickou akci, spolu s pořádnou dávkou napětí a charismatických herců. Tato je navíc podpořena ukázkou moci zvané KKK na Americkém rasistickém Jihu. Film obsahuje několik skutečně brutálních scén (kastrace, znásilnění) a závěrečná přestřelka je dosti naturalistická a nepřikrášlená. Lee Marvin je v hlavní úloze dokonalý, přesně takový, jakého jsem si ho v jeho podání představoval. Zajímavou roli má rovněž Richard Burton, Cameron Mitchell v roli hlavního záporáka Budcuta rovněž září a velmi dobře se své role zhostil i O.J. Simpson. "Člen klanu" je velmi dobrá a hodně drsná kriminálka ze staré školy s dusivou atmosférou rasistického Amerického jižanského venkova a drsným (a nepříliš jednoznačným) koncem. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Film měl rozpočet 5,000,000 dolarů. (Chatterer)
  • Postava O. J. Simpsona se ve filmu ve snaze ujet policii zmocní bílého Fordu Bronco. Dvacet let po natočení filmu O. J. Simpson ve skutečnosti opravdu ujíždí policii ve svém bílém Fordu Bronco, čímž začíná slavný případ, kdy byl souzen za vraždu své bývalé ženy a jejího známého. (Untouchabl)
  • V novembri 1974 sa Richard Burton v jednom interview priznal, že počas natáčania denne vypil 2,5 až 3 fľaše vodky. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama